Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δέκα χρόνια λειτουργίας γιορτάζει το Μουσείο Ακρόπολης

Μια σειρά εκδηλώσεων για τους επισκέπτες του πραγματοποιεί το Μουσείο Ακρόπολης, θέλοντας να ευχαριστήσει τα εκατομμύρια των πολιτών...


Δέκα χρόνια λειτουργίας γιορτάζει το Μουσείο Ακρόπολης

Μια σειρά εκδηλώσεων για τους επισκέπτες του πραγματοποιεί το Μουσείο Ακρόπολης, θέλοντας να ευχαριστήσει τα εκατομμύρια των πολιτών όλου του κόσμου που το επισκέφθηκαν σε αυτά τα δέκα χρόνια λειτουργίας.

Μια σειρά εκδηλώσεων για τους επισκέπτες του πραγματοποιεί το Μουσείο Ακρόπολης, θέλοντας να ευχαριστήσει τα 14.500.000 επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων, που πέρασαν το κατώφλι του και χάρηκαν τα εκθέματά του των πολιτών όλου του κόσμου που το επισκέφθηκαν σε αυτά τα δέκα χρόνια λειτουργίας.

Ειδικότερα, ορισμένες ημέρες η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ διοργανώνονται οι παρακάτω δράσεις για τους επισκέπτες του:

Περιοδική έκθεση «ΣΜΙΛΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης»

11.06.2019 – 31.10.2019

Δέκα χρόνια λειτουργίας γιορτάζει το Μουσείο Ακρόπολης
Έκθεση φωτογραφίας ΣΜΙΛΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης
(© Μουσείο Ακρόπολης. Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαρόπουλος)
Αφιερωμένες στον Χαράλαμπο Μπούρα, είναι η έκθεση στο χώρο περιοδικών εκθέσεων του μουσείου υπό τον τίτλο «Σμίλη και Μνήμη» που παρουσιάζει όπως και το μουσείο, με ποικίλους τρόπους τη στενή σχέση μεταξύ των περίφημων γλυπτών που εκθέτει και ων αρχιτεκτονικών μνημείων από τα οποία προέρχονται. Η σπουδαία φωτογραφική έκθεση που φιλοξενείται στο μουσείο στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, αφορά το έργο των μαρμαροτεχνιτών της ακρόπολης που έστησαν η Επιτροπή και η Υπηρεσία Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης. Επίσης στις 18 Ιουνίου αρχίζει να λειτουργεί η βιβλιοθήκη του νεοκλασικού κτιρίου που βρίσκεται στον περίβολο του μουσείου στη γωνία Μητσαίων και Γκάλι και περιέχει τη βιβλιοθήκη του αρχαιολόγου Γιώργου Δεσπίνη, ενός από τους κορυφαίους ερευνητές διεθνώς στην μελέτη της αρχαιοελληνικής γλυπτικής και αρχιτεκτονικής.

Διάλεξη «Τα αληθινά χρώματα των γλυπτών του Παρθενώνα: αποδείξεις από ίχνη αυθεντικής πολυχρωμίας και η ερμηνεία τους»

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, 7 μ.μ.

Δέκα χρόνια λειτουργίας γιορτάζει το Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης θα φιλοξενήσει τον Ιταλό καθηγητή Giovanni Verri σε μια διάλεξη για την πολυχρωμία των γλυπτών του Παρθενώνα που αποτελεί αντικείμενο έντονης ακαδημαϊκής έρευνας και ο δημόσιος διάλογος πάνω στο θέμα αυτό συνεχίζεται εδώ και δύο αιώνες μέχρι σήμερα. Ο καθηγητής Giovanni Verri είναι απόφοιτος διδακτορικών σπουδών στην επιστήμη της Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ferrara της Ιταλίας, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Συντήρηση Τοιχογραφιών στο Courtauld Institute of Art του Λονδίνου, όπου διδάσκει μέχρι σήμερα. Κατά την διάρκεια της επιστημονικής σταδιοδρομίας του έχει αναπτύξει επιστημονικές τεχνικές για την ανάλυση του χρώματος, ειδικά σε ελληνικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο στο ισόγειο του Μουσείου με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες.

Συναυλία Σταύρος Ξαρχάκος – Ορχηστρικά

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019, 9 μ.μ.

Οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στον προαύλιο χώρο μια μοναδική ορχηστρική συναυλία υπό τη διεύθυνση του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου με οκταμελή ορχήστρα από διακεκριμένους Έλληνες σολίστ. Θα ακουστούν γνωστά μουσικά έργα του ιδίου, καθώς και των Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη, Μάρκου Βαμβακάρη και Μάνου Χατζηδάκη. Την συγκεκριμένη βραδιά το Μουσείο θα λειτουργήσει με εκτεταμένο ωράριο από τις 8 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα, με ελεύθερη είσοδο τις συγκεκριμένες ώρες.

Εορτασμός 10 χρόνων Μουσείου Ακρόπολης

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019, ημέρα των γενεθλίων του Μουσείου, η είσοδος στους εκθεσιακούς χώρους της μόνιμης συλλογής θα είναι ελεύθερη για το κοινό από τις 8 π.μ. τις 8 μ.μ.

Η ανασκαφή ανοίγει για το κοινό

Δέκα χρόνια λειτουργίας γιορτάζει το Μουσείο Ακρόπολης
Άποψη της αρχαιολογικής ανασκαφής στη βάση του Μουσείου
 (© Μουσείο Ακρόπολης. Φωτογραφία: Νίκος Δανιηλίδης)
Την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019 θα γίνουν τα επίσημα θυρανοίξια της ανασκαφής. «Ουσιαστικά θα ανοίξει ένας νέος όροφος του μουσείου, ο οποίος θα δίνει πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των αρχαίων Αθηναίων στη σκιά της Ακρόπολης», επισήμανε ο καθηγητής. Πρόκειται για ανεσκαμμένη έκταση 4.000 τ.μ. με σπίτια, εργαστήρια, λουτρά και δρόμους μιας αρχαίας αθηναϊκής γειτονίας με διάρκεια ζωής από τα κλασικά ως τα βυζαντινά χρόνια. Ειδικές πινακίδες θα πληροφορούν για τα σημαντικότερα από τα κτίρια των οποίων τα κατάλοιπα σώζονται, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να βλέπουν πανοραμικά το μεγαλύτερο μέρος του εντυπωσιακού αρχιτεκτονικού παλίμψηστου της ανασκαφής ακολουθώντας μια διαδρομή σχήματος Π, περπατώντας όχι πάνω στα αρχαία, αλλά σε έναν μεταλλικό διάδρομο με κιγκλίδωμα.

Σε περίπου έναν χρόνο από τώρα θα τοποθετηθεί και η μεγάλη προθήκη μήκους περίπου 36 μ., όπου θα εκτίθενται περισσότερα από 1.000 κινητά ευρήματα, τα οποία θα διακρίνονται σε θεματικές κατηγορίες. Επιπλέον, θα υπάρξει ένας εκθεσιακός χώρος με γλυπτά και ψηφιδωτά, καθώς και άλλα σημαντικά εκθέματα. «Η καινοτομία είναι ότι εμείς αντιλαμβανόμαστε την ανασκαφή ως ένα έκθεμα και ως ένα όροφο του μουσείου. Έχει δηλαδή ενταχθεί στην αρχιτεκτονική του μουσείου», τόνισε ο κ. Παντερμαλής.

Από την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019 η ανασκαφή θα είναι επισκέψιμη για το κοινό με το εισιτήριο γενικής εισόδου. 

Την συγκεκριμένη μέρα οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου θα είναι ανοιχτοί από τις 8 π.μ. έως τις 10μ.μ.

Χρειάζεται διαρκώς συνεχής πίεση για τα Γλυπτά

Όπως δήλωσε ο κ. Παντερμαλής, το μουσείο εξακολουθεί να εργάζεται για την ανάδειξη του Πρώτου Παρθενώνα θα συνεχίσουν και με το δεύτερο ναό που ήταν κατά κάποιο τρόπο πρόδρομος του Ερεχθείου. Κατά τον κύριο Παντερμαλή «είναι πολύ σημαντικό να φανεί στο ευρύ διεθνές κοινό, πως το μουσείο διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή, την αρχαϊκή πολυχρωμία. Το Μουσείο έχει ως κεντρικό άξονα τα γλυπτά του Παρθενώνα για τα οποία αναδεικνύει με κάθε τρόπο την σπουδαιότητα της επανένωσής τους»

«Είναι άλλο πράγμα να λες η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα γενικά και άλλο πράγμα να εξηγείς ότι εάν το σύμπλεγμα του Κέκροπα και της κόρης του αποκτήσει και το σώμα του φιδιού που βρίσκεται στο βρετανικό μουσείο τότε ο μύθος γίνεται αμέσως αντιληπτός. Το κλειδί με το οποίο διαβάζονται αυτές οι δυο μορφές είναι ακριβώς το τεράστιο φίδι που δε σημαίνει απολύτως τίποτα στην προθήκη του βρετανικού μουσείου, ενώ εδώ θα άνοιγε το θέμα της ερμηνείας του σπουδαίου αυτού συμπλέγματος από το δυτικό αέτωμα» είπε ο πρόεδρος του Μουσείου, ο οποίος επισήμανε ότι στην περιοχή της δυτικής ζωφόρου κατασκευάστηκε μια ειδική γέφυρα για μια πολύ κοντινή θέαση ενός τμήματος της ζωφόρου όπου κανείς μπορεί να δει τις σπουδαίες τεχνικές λεπτομέρειες. Είναι μια πράξη που βοηθά τον επισκέπτη να κατανοήσει τη σπουδαιότητα των εκθεμάτων αλλά και την εποχή στην οποία αυτά δημιουργήθηκαν, μια εποχή που δε μπορούμε να αποκαλέσουμε απλώς Χρυσού αιώνα, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ήταν μια εποχή που εξέφραζε την ανησυχία και τις αναζητήσεις, τις συγκρούσεις και τα έργα μιας  πολύ παραγωγικής και δραστήριας κοινωνίας. Στα δέκα χρόνια το μουσείο οργάνωσε πολυάριθμές δράσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις οι οποίες όπως δείχνουν οι αριθμοί ενδιέφεραν και εξακολουθούν να προκαλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών»

Ο Κ. Παντερμαλής μιλώντας για το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι χρειάζεται συνεχής και διαρκής πίεση. «Ίσως μια στιγμή που δεν το περιμένουμε, να φτάσουμε κάπου σε σχέση με αυτό το θέμα», είπε, ενώ επισήμανε τη σπουδαιότητα της επικοινωνιακής πρακτικής αυτής της πίεσης σε μια εποχή που τα μουσεία γίνονται πιο ανοιχτά και δημοκρατικά, τα πολιτιστικά αγαθά διακινούνται πιο άνετα και τα ευρωπαϊκά κράτη δίνουν πίσω πολιτιστικούς θησαυρούς για να ολοκληρωθούν κάποιοι άλλοι που βρίσκονται στις χώρες προέλευσης. 

Πηγή: in.gr, The TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια