Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέο μεγάλο θολωτό τάφο στο Ανάκτορο του Νέστορος εντόπισαν οι αρχαιολόγοι μετά τον τάφο του πολεμιστή!

Χθες διέρρευσε στον τοπικό Τύπο, τη «Φωνή»  της Μεσσηνίας, ότι ανακαλύφθηκε μετά τον πολύχρυσο τάφο του Πολεμιστή, νέος μεγάλος θολ...



Νέο μεγάλο θολωτό τάφο στο Ανάκτορο του Νέστορος εντόπισαν οι αρχαιολόγοι μετά τον τάφο του πολεμιστή!

Χθες διέρρευσε στον τοπικό Τύπο, τη «Φωνή»  της Μεσσηνίας, ότι ανακαλύφθηκε μετά τον πολύχρυσο τάφο του Πολεμιστή, νέος μεγάλος θολωτός τάφος κοντά στο ανάκτορο του Νέστορος.


Μια ακόμη τεράστια ανακάλυψη έχουν κάνει οι γνωστοί αρχαιολόγοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Πυλίας, Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, ο οποίοι μετά τον παγκοσμίου πια, φήμης, τάφο του πολεμιστή που ανακαλύφθηκε πριν από 4 χρόνια κοντά στο ανάκτορο του Νέστορος, φέρεται πως έχουν εντοπίσει έναν τεράστιο θολωτό τάφο.

Μέχρι στιγμής οι ίδιοι κρατούν το στόμα τους κλειστό γιατί η έρευνα είναι σε εξέλιξη, όπως ανέφερε ο καθηγητής και ανασκαφέας της Αρχαίας Μεσσήνης Πέτρος Θέμελης στην δημοσιογράφο Γεωργία Αναγνωστοπούλου σε μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη που της έδωσε για τα προβλήματα των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής.

Νέο μεγάλο θολωτό τάφο στο Ανάκτορο του Νέστορος εντόπισαν οι αρχαιολόγοι μετά τον τάφο του πολεμιστή!

Την αποκάλυψη αυτή, έκανε σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον πολιτισμό, μετά την ανάληψη του αρμόδιου υπουργείου, από την εμπειρότατη, Λίνα Μενδώνη, ο αρχαιολόγος, καθηγητής και υπεύθυνος για την Αρχαία Μεσσήνη, Πέτρος Θέμελης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, πως μετά τον τάφο με τα χρυσά και τα αντικείμενα που μας… θάμπωσαν σχετικά πρόσφατα, σκάβουν και έχουν βρει αυτόν τον τεράστιο, θολωτό τάφο. Ο κ. Θέμελης δε θέλησε να προβεί σε περισσότερες αναφορές, αφού η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και ακόμη δεν έχει διαρρεύσει το παραμικρό, με την εξέλιξη αυτή, να αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και τη Μεσσηνία, να μπαίνει για μια ακόμη φορά, στον παγκόσμιο χάρτη που αποτυπώνει τα πιο σημαντικά μνημεία του κόσμου.

Σπουδαία και για τη Μεσσηνία η ανακάλυψη για τα κρανία στη Μάνη

Στο μεταξύ, τις τελευταίες ώρες, είδαν το φως της δημοσιότητας, λεπτομέρειες από μια ακόμη ανακάλυψη, με μεσσηνιακό με έναν τρόπο πρόσημο, αφού η Μάνη, είναι… μία, καθώς πάρα πολλά χρόνια μετά τον εντοπισμό του, αποκαλύφθηκε πως τελικά, το κρανίο που βρέθηκε στο σπήλαιο Απήδημα, χρονολογείται πριν από τουλάχιστον 210.000 έτη και αντιπροσωπεύει το αρχαιότερο δείγμα, από ανατομικής απόψεως σύγχρονου ανθρώπου στην Ευρασία, δηλαδή εκτός Αφρικής. Αυτό σημαίνει ότι, εάν οι επιστήμονες έχουν δίκιο, το κρανίο είναι κατά τουλάχιστον 150.000 χρόνια παλαιότερο από το αρχαιότερο απολίθωμα «έμφρονος ανθρώπου» (Homo sapiens) που είχε βρεθεί έως τώρα στην Ευρώπη. Ένα δεύτερο δε, κρανίο που βρέθηκε στην ίδια τοποθεσία της Πελοποννήσου και εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 170.000 ετών διαθέτει χαρακτηριστικά Νεάντερταλ, με τον κ. Θέμελη να μιλά για μια πραγματικά πολύ σημαντική αποκάλυψη! 

Νέο μεγάλο θολωτό τάφο στο Ανάκτορο του Νέστορος εντόπισαν οι αρχαιολόγοι μετά τον τάφο του πολεμιστή!

«Το ξέρω το θέμα αυτό. Τα κρανία είχαν βρεθεί στο Απήδημα της Μάνης και σε άλλες θέσεις, απολιθωμένα και καθαρίζονταν με αμμοβολές για χρόνια, επειδή είχαν πάνω τους ιζήματα. Ήταν σαν πέτρα και ο ανασκαφέας ο Θεόδωρος Πίτσιας, πέθανε χωρίς να καταφέρει να ολοκληρώσει τις μελέτες του παρόλο που έγραψε ένα βιβλίο γι’ αυτό. Τώρα βέβαια, η νέα γενιά παλαιοανθρωπολόγων μελετάει με άλλη οπτική και μέσα τα κρανία κι έτσι, βρήκε χρονολογίες τρομερές για το Homo Sapiens και το Νεάντερνταλ, σημειώνοντας πως έχουν πρώιμη εμφάνιση στον ελλαδικό χώρο», δήλωσε ο καθηγητής της… καρδιάς μας, τονίζοντας πως είχε συμπράξει σε εκείνη την έρευνα. 

«Πράγματι, ήμουν τότε στην υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού και ειδικά στην Εφορία Σπηλαιολογίας Παλαιοανθρωπολογίας και μάλιστα, με πήραν τηλέφωνο και μου το ανακοίνωσαν πριν καν βγει στα Μέσα Ενημέρωσης η τρομερή αυτή ανακάλυψη», ανέφερε ο Πέτρος Θέμελης, εξηγώντας τις διαστάσεις της σπουδαιότητάς της. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό ό,τι δεν… σηκώθηκε πρώτα στη βορειοανατολική Αφρική ο άνθρωπος, αλλά και εδώ στον ελλαδικό χώρο -που δεν υπήρχε βέβαια τότε, θάλασσα ανάμεσά τους- αφού ήταν ενωμένος ο δικός μας χώρος με την Ασία και την Αφρική, αλλά βλέπετε ότι η ιστορία της Μεσσηνίας, πάει χιλιάδες χρόνια πίσω! Το είχαμε πει σε ορισμένα εισαγωγικά σημειώματα πριν πάμε στους ιστορικούς χρόνους, αλλά τώρα πια, αυτό, είναι ένα παγκόσμιο γεγονός που θα κάνει αίσθηση γιατί πιστεύουμε μεν ότι ο αυστραλοπίθηκος ήταν από τους πρωιμότερους που κατέληξε στην εξέλιξη του ανθρώπου, αλλά αυτό, δεν είναι αλήθεια! Ανεξάρτητα ρεύματα και κινήσεις αυτών των ανθρώπων είχαν γίνει από Αφρική προς την Ευρώπη δια της Ελλάδος και είναι σπουδαίο που έγινε εδώ, μία φάση της εξέλιξης, πολύ πρώιμα του Homo Sapiens, πριν δηλαδή, πάει στη Νότια Γαλλία, την Ισπανία και τα σπήλαια που είναι πολύ νεότερα, μόλις στο 40 χιλ. περίπου, προ Χριστού», δήλωσε ο καθηγητής, ο οποίος έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στη νέα υπουργό Λίνα Μενδώνη, για την αντιμετώπιση μιας σειράς από προβλήματα που υπάρχουν στον πολιτισμό και φυσικά, την ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης, η οποία μπορεί να είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία όχι μόνο της περιοχής, αλλά ολόκληρης της χώρας, όμως χρήζει άμεσων παρεμβάσεων.

Το στοίχημα της Αρχαίας Μεσσήνης

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που οι περισσότεροι χαρακτηρίζουν ως βαριά βιομηχανία τον τουρισμό, διαφημίζουν… τον πολιτισμό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Μεσσηνίας, κάποιοι, μοιάζει να την έχουν πολλά χρόνια τώρα, αφήσει στο έλεός της, με τις αποκαλύψεις του καθηγητή, γνωστού αρχαιολόγου και επιστημονικά υπεύθυνου, του Πέτρου Θέμελη που έχει γίνει κομμάτι… της περιοχής και έχει ταυτίσει το είναι και τη ζωή του με την Αρχαία Μεσσήνη, να συγκλονίζει περιγράφοντας την πραγματική εικόνα και όσα ελέω πολιτικών αποφάσεων, συμβαίνουν στον πανέμορφο αυτό χώρο.

Νέο μεγάλο θολωτό τάφο στο Ανάκτορο του Νέστορος εντόπισαν οι αρχαιολόγοι μετά τον τάφο του πολεμιστή!

«Η Αρχαία Μεσσήνη είναι ένας τεράστιος χώρος με σταδιακά αυξανόμενη επισκεψιμότητα και μεγάλη δυναμική ακόμη περαιτέρω ανάπτυξης. Θέλει όμως παρεμβάσεις. Ένα πρόγραμμα ώστε να μπορέσει να επιβιώσει στα χρόνια που έρχονται! Εγώ φυσικά, θα παραμείνω ως επιστημονικός διευθυντής και υπεύθυνος όσο αντέχω, αλλά δεν είμαι… αιώνιος!  Πρέπει το κράτος, η υπηρεσία, το υπουργείο Πολιτισμού, να αναλάβει τα ηνία και να οδηγήσει τα… άλογα, στο σωστό δρόμο της ανάπτυξης, γιατί η Αρχαία Μεσσήνη προσφέρεται για την ανάπτυξη ολόκληρου του νομού, αφού με την λαμπρή πόλη της Καλαμάτας, την  Costa Navarino και άλλες περιοχές, αποτελεί πόλο έλξης και αυτό, πρέπει να του εκμεταλλευτούμε όλοι», δήλωσε ο καθηγητής ο οποίος μας μίλησε για όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα, στον Best 97.3, εναποθέτοντας τις ελπίδες του στη νέα υπουργό Λίνα Μενδώνη, η οποία με το «καλημέρα», συμπεριέλαβε την εν λόγω περιοχή, σε εκείνες στις οποίες σαν άλλο… όχημα, θα στηριχθεί ο πολιτισμός, για να καταστεί… βιώσιμος. «Πραγματικά πιστεύω ότι θα κάνει ότι μπορεί», σχολίασε ο Πέτρος Θέμελης που περιέγραψε ανάγλυφα την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Αρχαία Μεσσήνη, στην οποία το όποιο έργο τα τελευταία χρόνια, γίνεται αποκλειστικά και μόνο, με χορηγίες!

Χωρίς προγράμματα και με λεφτά ιδιωτών για χρόνια τα έργα στην περιοχή

«Τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα που είχαν αντικείμενο τον πολιτισμό και βοήθησαν πολύ την Αρχαία Μεσσήνη, τελείωσαν το 2015! 2016, 17’ 18’ 19’ και πάμε για 2020, κυριολεκτικά, φυτοζωούμε! Υπολειτουργούμε, αφού δεν υπάρχουν κεφάλαια, κρατικές πιστώσεις και ενισχύσεις και στηριζόμαστε μόνο σε χορηγούς! Ξέρετε όμως, και αυτοί, δεν έχουν τεράστιες δυνατότητες! Προσωπικά, πιστεύω στη Λίνα Μενδώνη που ξέρει τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και εκτιμώ πως θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί το τρέχον Πρόγραμμα, για να μας ενισχύσει και να πάει ένα βήμα πιο πέρα τον πολιτισμό, όπως ανέφερε και στις δηλώσεις της κατά την ανάληψη των καθηκόντων της», δήλωσε ο κ. Θέμελης, ο οποίος σοκάρει, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. 

«Τα πέριξ του αρχαιολογικού χώρου, είναι τραγικά! Δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης, σωστές ενδείξεις, για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος που έρχεται στις παραστάσεις και άλλα πολλά, που δεν αφορούν μόνο στο υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και την Περιφέρεια –που δεν έκανε τίποτε τα τελευταία χρόνια- και τον Δήμο. Έχω τις υποσχέσεις από τους νεοεκλεγέντες πως θα κάνουν ότι μπορούν στη διάρκεια της θητείας τους και το εύχομαι, γιατί ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσσήνης δεν αφορά μόνο εμένα και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας που πρέπει να ενισχυθεί από το υπουργείο Πολιτισμού για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά της. Πού είναι οι καθαρισμοί των αρχαιολογικών χώρων, η ομαλή λειτουργία, η αύξηση του προσωπικού των φυλάκων, η επέκταση των ωραρίων -που δεν γίνεται λόγω έλλειψης προσωπικού;», διερωτήθηκε ο καθηγητής, που αναφέρθηκε με περισσότερες λεπτομέρειες στην κατάσταση του χώρου. 

«Είχαν δεσμευτεί κάποια χρήματα στο όνομα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, με δική μου μεσολάβηση, προτάσεις και μελέτες, για τη συμπληρωματική περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου, καθώς και για ένα πάρκινγκ μεταξύ του Μουσείου και της εισόδου στο χώρο, όπου έχουν αγοραστεί 12 στρεμμ. και υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη, καθώς και ανάδειξη εργολάβου, όμως πραγματικά, δεν καταλαβαίνω γιατί ο Δήμος ο οποίος έχει αναλάβει αυτό το έργο, με αυτή τη χρηματοδότηση, δεν έχει ακόμη αρχίσει. Επίσης, έχει μελετηθεί ένας κόμβος για να αποκατασταθεί αυτή η τρομερά επικίνδυνη κατηφόρα μεταξύ Μουσείου και χώρου, όπου τα πούλμαν κυρίως, δυσκολεύονται, όμως και αυτή, αν και υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη και χρηματοδότηση, έχει κολλήσει από την Περιφέρεια. Επίσης, ένα μεταλλικό στέγαστρο που πρέπει να γίνει βορειοανατολικά της στοάς του Γυμνασίου για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ως εκθεσιακό χώρο, για έργα μοντέρνας τέχνης, εκθέσεις γλυπτικής και ζωγραφικής τα καλοκαίρια. Αυτά όλα, έχουν κολλήσει τρομερά, επί 2-3 χρόνια δεν μπορώ να καταλάβω! Είναι τεράστια η γραφειοκρατία και πρέπει η κυβέρνηση να την πατάξει! Εγώ προχωράω με ιδιωτικά χρήματα και ελπίζω να με βοηθήσει το υπουργείο Πολιτισμού μέσω της υπουργού, εντάσσοντας την Αρχαία Μεσσήνη στο τρέχον πρόγραμμα, για να γίνουν έργα μέσω ΕΣΠΑ. Δεν μιλάμε για ανασκαφές που είναι το μη πρωτεύον αφού έχουμε ανασκάψει τεράστιο χώρο, αλλά για την ανάδειξη του χώρου», δήλωσε ο Πέτρος Θέμελης και εξήγησε.

Κατάντια… παντού και θλίψη, μόνο!

«Οι διαδρομές των επισκεπτών, τα καθιστικά, τα σκιάδια, είναι μερικά πιο λειτουργικά θέματα που όμως το καθιστούν πιο εύκολα προσβάσιμο το χώρο και δυστυχώς, δεν… υπάρχουν! Θέλουμε ένα δεύτερο αναψυκτήριο, αφού είναι αμίσθωτο δύο χρόνια και οι επισκέπτες δεν έχουν να πιουν νερό, έχει μόνο έναν αυτόματο ψύκτη που δεν λειτουργεί κατά διαστήματα. Θέλουμε ένα WC στο νότιο μέρος του χώρου που είναι τεράστιος και δεν μπορούν να γυρίζουν πίσω, για να βρουν τουαλέτα, οι άνθρωποι με τα πόδια. Εγώ έχω ένα ηλεκτρικό αυτοκινητάκι και όταν είμαι κάτω, με παρακαλούν γυναίκες μεγάλες και ηλικιωμένοι άνθρωποι νομίζοντας πως κάνω αυτές τις διαδρομές, να τους ανεβάσω. Μάλιστα,  θέλουν και να με πληρώσουν λέω: Δεν πειράζει κοστίσει πολύ, θα σας πάω δωρεάν…», σημείωσε με το γνωστό του χιούμορ ο καθηγητής, που χθες πάλι, ανέβασε μία γυναίκα που δεν μπορούσε να περπατήσει. 

«Τέτοια θέματα πρέπει να λυθούν! Να βάλουν ηλεκτρικά αυτοκινητάκια, να τα νοικιάζει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων με οδηγούς και ξεναγούς για να τους ανεβοκατεβάζους και θα βγάλουν και περισσότερα χρήματα. Να μπουν πωλητέα είδη που δεν πουλιέται ούτε ένα βιβλίο! Εγώ έχω γράψει δύο και δεν διατίθενται γιατί κάνουν αποχή οι φύλακες, επειδή θέλουν ποσοστά! Κράτος εν κράτει, καταλαβαίνετε; Τα έχουν βάλει κάτω από το τραπέζι και δεν πουλάνε τίποτα! Επί δύο χρόνια που είμαι εγώ εδώ, έχουν τεράστια απώλεια εσόδων τα Ταμεία Αρχαιολογικών Πόρων εξαιτίας αυτού του γεγονότος και κανείς δεν μπορεί να βάλει μία τάξη ή θα τους δώσουμε ποσοστά ή θα πάρουμε πολίτες απ’ έξω να κάνουν αυτή τη δουλειά», ανέφερε ο καθηγητής, ο οποίος προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα! «Βάλαμε ηλεκτρονικά εισιτήρια στην Ακρόπολη και τιμής ένεκεν στην Αρχαία Μεσσήνη επειδή εγώ μεσολαβώ μέσω των χορηγών του Ιδρύματος Νιάρχος και της Εθνικής Τράπεζας, αλλά χάρη σε αυτή τη μεσολάβηση έβαλαν και εδώ, αλλά θέλουμε πωλητήρια, είδη που να μπορούν να πωλούνται για να υπάρξουν έσοδα», σημείωσε ο κ. Θέμελης που προχώρησε σε μια ακόμη σοκαριστική αποκάλυψη.

Ούτε ρεύμα δεν παρέχεται στον χώρο!

«Επίσης, ενώ υπάρχει γραμμή για ρεύμα κρατικό, για τις παραστάσεις τους δίνω εγώ, εργοταξιακό! Ακόμη και αυτό! Έχω βάλει παντού φωτάκια για την είσοδο και έξοδο του κοινού, αλλά το ρεύμα ποιος το πληρώνει; Εγώ έχω μετασχηματιστή και εργοταξιακό ρεύμα τα οποία χρησιμοποιώ για τα τρυπάνια, τους εργάτες, τις αναστηλώσεις! Το κράτος δεν δίνει ρεύμα και δεν ξέρω για ποιο λόγο! Ρωτήστε όλους αυτούς που κάνουν την παράσταση, με παρακαλούν να τους δώσω ρεύμα ή να πάρουμε μία γεννήτρια για ενίσχυση, όταν έχουμε παραστάσεις», δήλωσε ο καθηγητής περιγράφοντας τις λεπτομέρειες αυτές που κάνουν τη διαφορά και δείχνουν την ένδεια του κράτους, διαχρονικά! 

«Ακατανόητα πράγματα συμβαίνουν που είναι σε βάρος της λειτουργίας και εν τέλει της τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης αυτού του τόπου που λέγεται Μεσσηνία και είναι ένας παράδεισος και έχει τόσα μνημεία που και αυτά θέλουν αξιοποίηση. Κάστρα, εκκλησίες , που δεν μπορεί να μένουν έτσι με μία υποτυπώδη λειτουργία», τόνισε ο καθηγητής και υπεύθυνος για την περιοχή, δίνοντας και τη διάσταση της τουριστικής ανάπτυξης στην οποία ακόμη κι έτσι, συμβάλλει η Αρχαία Μεσσήνη, υψώνοντας κραυγή αγωνίας για την άσχημη κατάσταση του οδικού δικτύου, η οποία δεν έχει βελτιωθεί όλα αυτά τα χρόνια, παρά την αυξημένη επισκεψιμότητα. «Πρέπει να βελτιωθεί η κατάσταση και να μπορέσουμε όλοι να συντονιστούμε! Περιφέρεια, Δήμος, υπουργείο Πολιτισμού και η εταιρεία που εγώ εκπροσωπώ», δήλωσε ο καθηγητής εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως θα σκύψει σε όλα αυτά η Λίνα Μενδώνη και αναλύοντας καταληκτικά τους στόχους του για τη συνέχεια, που εκτός από την βελτίωση του χώρου, αφορούν και στην αποκάλυψη του Ιερού της Ίσιδος.

Από  Σεπτέμβριο τα έργα για την αποκάλυψη του Ιερού της Ίσιδος

«Εμείς έχουμε πλέον μόνο το Ιερό της Ίσιδος να φέρουμε ολοκληρωμένο στο φως, που είναι ένα τεράστιο Ιερό, με υπόγειες αίθουσες για τη μύηση των πιστών που ήθελαν να μυηθούν στα μυστήρια της Ίσιδος, όπως συνέβαινε στα μυστήρια της Ελευσίνας. Θα ξεκινήσουμε τις εκσκαφές το Σεπτέμβριο όταν δροσίσει ο καιρός και δεν θέλουμε πια μεγάλες ανασκαφές, αλλά βελτιώσεις του χώρου, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να απολαμβάνουν με τον καλύτερο τρόπο την περιήγησή τους στο χώρο, από την είσοδο προς τα κάτω. Ηλεκτρικά αυτοκινητάκια, καθιστικά, να πίνουν νερό, τουαλέτες σε καλή κατάσταση, προσωπικό και ρεύμα», ανέφερε ο γνωστός αρχαιολόγος, τονίζοντας πως μέχρι το Νοέμβριο δεν φεύγει και πως συνεχίζει τις βελτιώσεις και τα αναστηλωτικά έργα. 

«Αποκλείεται να φύγω πού να πάω άλλου, αφού εδώ ζω», είπε, εκτιμώντας καταληκτικά πως και το Μουσείο θα γίνει κάποια στιγμή και η νέα υπουργός θα βοηθήσει πολύ την περιοχή και όλο το νομό, στο συγκεκριμένο, πολύ σημαντικό τομέα. «Πιστεύω ότι η Λίνα η οποία είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τη Μεσσηνία ,την Κορώνη και τα κάστρα μας, αφού είχε βοηθήσει σε συνεργασία με τους δημάρχους και το Ίδρυμα Μανιατάκη, θα κατέβει στη Μεσσηνία, θα γίνουν συσκέψεις και θα καταγράψει τα πάντα. Άλλωστε, γνωρίζει πάρα πολύ καλά το υπουργείο Πολιτισμού. Έχει διατελέσει επί σειρά ετών γενική και ειδική γραμματέας  και υπεύθυνη στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα», δήλωσε καταληκτικά ο καθηγητής αρχαιολογίας και υπεύθυνος του χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης, Πέτρος Θέμελης.


Πηγή: Γ. Αναγνωστοπούλου, Η Φωνή

Δεν υπάρχουν σχόλια