Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μια μέρα στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη

Υπάρχουν μεσημέρια, λένε οι κάτοικοι, που καταφθάνουν μέχρι και 7.000 άτομα, τα οποία κατευθύνονται στην Ακρόπολη. Χαίρεσαι όταν βλέ...


Μια μέρα στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη
Υπάρχουν μεσημέρια, λένε οι κάτοικοι, που καταφθάνουν μέχρι και 7.000 άτομα,
τα οποία κατευθύνονται στην Ακρόπολη.
Χαίρεσαι όταν βλέπεις τους τουρίστες στο κέντρο της Αθήνας τα καλοκαίρια, με τη βαθύτερη σκέψη ότι η οικονομία μας στηρίζεται σε αυτούς κάθε τέτοια εποχή. 

Αλλά, αν βρεθείς κάποιο πρωινό ή μεσημέρι στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, στο Κουκάκι και στην αρχή της λεωφόρου Συγγρού, νιώθεις ότι σε αυτή την πόλη δεν υπάρχει κανένα σχέδιο. Ούτε για τους τουρίστες που υποδεχόμαστε.

Τα πούλμαν σταθμεύουν απέναντι από την Πύλη του Αδριανού, επί της Βασ. Αμαλίας, κλείνοντας ανενόχλητα την είσοδο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ακόμη χειρότερα, περιμένουν να επιστρέψουν οι τουρίστες κρατώντας αναμμένες μηχανές. Κανείς δεν τους το απαγορεύει. Οι επισκέπτες είναι εκατοντάδες, όπως το πλήθος που κατηφορίζει από τον Ιερό Βράχο, δίπλα στους μικροπωλητές και τους πλανόδιους μουσικούς που πολλαπλασιάζονται. Μέσα σε αυτό το ετερόκλητο πλήθος, ξαφνιάζεσαι όταν ακούς τον ήχο από τα πέταλα στους κυβόλιθους του ακριβότερου δρόμου της πόλης και βλέπεις τον αμαξά με το σκουρόχρωμο άλογο να αποβιβάζει στην είσοδο του μετρό ένα τρισευτυχισμένο ζευγάρι τουριστών.

Τα τραπεζοκαθίσματα της οδού Μακρυγιάννη είναι γεμάτα από ξένους και ο πεζόδρομος, όπως οι περισσότεροι στην πόλη, κατειλημμένος από αυτοκίνητα και δίκυκλα που όλο και κάτι ξεφορτώνουν για τα καταστήματα εστίασης, παραμένοντας στην ίδια θέση πάνω από 30 λεπτά.

Τα χειρότερα είναι στην οδό Χατζηχρήστου. Τα τουριστικά πούλμαν τις καθημερινές σχηματίζουν ένα τείχος μέχρι τον «Διόνυσο», προσπαθώντας κάποια να στρίψουν και άλλα να αποβιβάσουν τουρίστες, μπλοκάροντας κάθε στενό, δημιουργώντας κομφούζιο, βάζοντας «φωτιά» στα νεύρα των οδηγών Ι.Χ. που παγιδεύονται ανάμεσά τους. Και όλοι μαζί ξεβράζουν καυσαέριο που με την ανυπόφορη ζέστη και τον διαρκή θόρυβο δοκιμάζουν την αντοχή όσων βρίσκονται στα διπλανά μικρά καφέ.

«Τα βράδια όλα ηρεμούν, μέχρι το επόμενο πρωί που όλα ξαναρχίζουν», λέει ο νεαρός από το γειτονικό γκαράζ στο οποίο σπανίως βρίσκει κανείς ελεύθερη θέση.

Υπάρχουν και χειρότερες ημέρες, λένε κάτοικοι. Μεσημέρια που καταφθάνουν στην περιοχή  τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων. Μέχρι και 7.000 άτομα, τα οποία κατευθύνονται στα μνημεία του Ιερού Βράχου, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην Πλάκα. Πόσους μπορεί να αντέξει αυτή γειτονιά και τα μνημεία της;


Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια