Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στην Ιερουσαλήμ βρέθηκε εκκλησία αφιερωμένη σε μυστηριώδη μάρτυρα

Φωτ.: Israel Antiquities Authority / Assaf Peretz Μετά από ανασκαφικές έρευνες που κράτησαν τρία χρόνια, αρχαιολόγοι που εργάζονταν ...


Στην Ιερουσαλήμ βρέθηκε εκκλησία αφιερωμένη σε μυστηριώδη μάρτυρα
Φωτ.: Israel Antiquities Authority / Assaf Peretz
Μετά από ανασκαφικές έρευνες που κράτησαν τρία χρόνια, αρχαιολόγοι που εργάζονταν 16χλμ δυτικά της Ιερουσαλήμ, στους Άγιους Τόπους, ανακάλυψαν βυζαντινή εκκλησία που χρονολογείται στον 16ο αιώνα. Το εύρημα θεωρείται μοναδικό διότι πρόκειται για ναό αφιερωμένο σε έναν ανώνυμο.

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως δάπεδα διακοσμημένα με μεγάλα μωσαϊκά που απεικονίζουν πουλιά, καρπούς και φυτά, πολύχρωμες τοιχογραφίες και μια περίεργη ελληνική επιγραφή που έχει μπερδέψει τους ερευνητές.

«Βρήκαμε μια επιγραφή στο προαύλιο της εκκλησίας που αφιερώνει αυτόν το χώρο στη μνήμη ενός “ενδόξου μάρτυρα”», ανέφερε ο επικεφαλής της ανασκαφής Μπενιαμίν Στόρτσαν, ο οποίος τόνισε ότι το πρόσωπο δεν κατονομάζεται «και εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, κάτω από το κύριο τμήμα της εκκλησίας βρέθηκε υπόγεια κρύπτη στην οποία πιστεύεται ότι είχε τοποθετηθεί το σκήνωμα. «Αυτό είναι το πιο ιερό μέρος στην εκκλησία», υπογράμμισε ο Μπενιαμίν Στόρτσαν, τονίζοντας ότι ήταν ανοιχτό στους προσκυνητές.

Στην Ιερουσαλήμ βρέθηκε εκκλησία αφιερωμένη σε μυστηριώδη μάρτυρα
Φωτ.: Israel Antiquities Authority / Assaf Peretz
Παρόλο που δεν γνωρίζουν ποιος μπορεί να είναι ο μάρτυρας, οι ανασκαφείς εκτιμούν ότι πρόκειται για μια σημαντική μορφή δεδομένου ότι του είχε αφιερωθεί ολόκληρος ναός – επιγραφή που βρέθηκε αναφέρει ότι ο αυτοκράτορας Τιβέριος Β’ Κωνσταντίνος είχε χρηματοδοτήσει μια επέκταση.

Στους Αγίους Τόπους υπάρχουν εκατοντάδες εκκλησίες, ωστόσο η συγκεκριμένη θεωρείται ξεχωριστή διότι διατηρείται σε καλή κατάσταση και γιατί ενδιαφέρθηκε προσωπικά ένας αυτοκράτορας.


Πηγή: PontosNews

Δεν υπάρχουν σχόλια