Μυστηριακή ατμόσφαιρα, χαμηλός φωτισμός, χρώματα στις αποχρώσεις της άμμου... Η πήλινη κυρία με τα αμυγδαλωτά μάτια, τα τοξωτά φρύδι...
Μυστηριακή ατμόσφαιρα, χαμηλός φωτισμός, χρώματα στις αποχρώσεις της άμμου... |
Η πήλινη κυρία με τα αμυγδαλωτά μάτια, τα τοξωτά φρύδια, το πλούσιο μπούστο, η «Κυρά της Φυλακωπής», ένα από τα αριστουργήματα της μυκηναϊκής ειδωλοπλαστικής που χρονολογείται περί τα μέσα του 14ου αι. π.Χ. και βρέθηκε στη Μήλο, αιχμαλωτίζει τη ματιά σου, φτάνοντας στον δεύτερο όροφο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς.
Από τα highlights της έκθεσης «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη μυκηναϊκή εποχή», μαζί βέβαια με τα ευρήματα του σπάνιου για ολόκληρο το Αιγαίο μυκηναϊκού θολωτού τάφου στην Αγία Θέκλα, στη βόρεια Τήνο. Αλλά και το σπάραγμα τοιχογραφίας του 17ου αι. π.Χ. με παράσταση οδοντόφρακτου κράνους που βρέθηκε στο Ακρωτήρι της Θήρας, το ολόγλυφο κεφάλι γενειοφόρου ανδρικής μορφής από πράσινο σχιστόλιθο του 14ου αι. π.Χ. από τη Γρόττα της Νάξου, τα ορθογώνια χρυσά ελάσματα με παιδικές μορφές από το νεκροταφείο Καμινιού, καθώς και τα ζωόμορφα ειδώλια από τη Φυλακωπή Μήλου.
Το πανόραμα που μυκηναϊκού πολιτισμού στις Κυκλάδες που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, μετρώντας 23.000 Ελληνες και ξένους επισκέπτες, μετακόμισε στο Μουσείο Μπενάκη.
Μυστηριακή ατμόσφαιρα, χαμηλός φωτισμός, χρώματα στις αποχρώσεις της άμμου, οπτικοακουστικές παραγωγές, και μια διαδρομή ξεχωριστή. Σαν να περπατάς στο χωμάτινο μονοπάτι, εκείνο το δρομάκι που οδηγεί στη θέση όπου αποκαλύφθηκε τυχαία από τον Γιώργο Δεσπίνη, πριν από 40 χρόνια, ο μυκηναϊκός θολωτός τάφος της Αγίας Θέκλας (13ος-12ος αι. π.Χ.) στο βόρειο μέρος της Τήνου, κατά τις εργασίες διάνοιξης δρόμου. Είναι από τα ευρήματα που πρώτη φορά βλέπει το αθηναϊκό κοινό.
Είναι σημαντικό να συνεργάζεται δημόσιος και ιδιωτικός φορέας, να κάθονται οι εκπρόσωποί του σε ένα τραπέζι να συμφωνούν, να αποφασίζουν το ταξίδι μιας επιτυχημένης έκθεσης από την περιφέρεια στην Αθήνα. Πρόκειται για μια σύμπραξη τριών διαφορετικών φορέων: της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, και του Μουσείου Μπενάκη, με διπλή σημασία γιατί συν τοις άλλοις, φωτίζεται για πρώτη φορά η ανασκαφή ενός σπουδαίου αρχαιολόγου και δασκάλου, του Γ. Δεσπίνη.
Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια