Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Συγγενικοί δεσμοί και κοινωνική οργάνωση στην Αττική του 8ου αιώνα: τα αρχαιολογικά δεδομένα

Στο πλαίσιο των Αιγαιακών Διαλέξεων η κ. Α. Αλεξανδρίδου θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα " Συγγενικοί δεσμοί και κοινωνική ορ...


Συγγενικοί δεσμοί και κοινωνική οργάνωση στην Αττική του 8ου αιώνα: τα αρχαιολογικά δεδομένα

Στο πλαίσιο των Αιγαιακών Διαλέξεων η κ. Α. Αλεξανδρίδου θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα "Συγγενικοί δεσμοί και κοινωνική οργάνωση στην Αττική του 8ου αιώνα: τα αρχαιολογικά δεδομένα" την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020, στις 19:00 στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, Αθήνα).

Η έννοια της συγγένειας είναι εξαιρετικής σημασίας για τη μελέτη των πρώιμων κοινωνιών, καθώς εμπλέκεται σε κάθε πτυχή της ζωής. Στον Όμηρο και τον Ησίοδο, η ιδέα της καταγωγής από μια φυλή δεν υπάρχει. Η συγγένεια εμφανίζεται ως κάτι ρευστό, που δεν προκαθορίζεται αυστηρά χάριν βιολογικών δεσμών, αλλά αποτελεί έναν συνδυασμό βιολογικής σχέσης και επιθυμητής σύνδεσης.

Εστιάζοντας στην Αττική του 8ου αιώνα π.Χ., θα χρησιμοποιήσω τα δεδομένα τόσο από τις νεκροπόλεις όσο και από τους λίγους οικιστικούς πυρήνες ως τα αρχαιολογικά αποτυπώματα ανθρώπων που δεν έζησαν και έδρασαν απλά ως μονάδες, αλλά που αισθάνονταν μέλη ομάδων που ηθελημένα διέπονταν από έννοιες σχετικές με τη συγγένεια. Ακολουθώντας αυτό το μονοπάτι, ελπίζω να διαφωτίσω πτυχές της κοινωνικής οργάνωσης της Αττικής της εποχής εκείνης.


Πηγή: Αιγεύς

Δεν υπάρχουν σχόλια