Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πράσινο φως για το Παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης

Το Παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης θεμελιώθηκε νοτιοανατολικώς του Παρθενώνα το 1865 και ολοκληρώθηκε το 1874 σε σχέδια του Παναγή Κάλκου....


Πράσινο φως για το Παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης
Το Παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης θεμελιώθηκε νοτιοανατολικώς του Παρθενώνα το 1865 και ολοκληρώθηκε το 1874 σε σχέδια του Παναγή Κάλκου.
Στην τελική ευθεία μπαίνει το θέμα της επισκευής και αναβάθμισης του  Παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης. Oπως δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια (9 Ιανουαρίου), εγκρίνονται με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, η μελέτη εφαρμογής και τα αντίστοιχα τεύχη δημοπράτησης του έργου «Εργασίες επισκευής και αναβάθμισης του κτιρίου του Παλαιού Μουσείου Ακρόπολης, των δυτικών αποθηκών και του εργαστηρίου συντήρησης».  

Σκοπός είναι η μετατροπή του Παλαιού Μουσείου που είναι κλειστό από το 2009, σε πρότυπο επισκέψιμο χώρο, με ανοιχτά στο κοινό εργαστήρια, διαμορφωμένες αίθουσες και διαδραστικές αποθήκες.

Οι επισκέπτες του, με τη βοήθεια των πολυμέσων, θα έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν κάθε πληροφορία για την ιστορία του Βράχου από τα προϊστορικά χρόνια έως και σήμερα, αλλά και στοιχεία για τις συντηρήσεις του αρχαιολογικού υλικού. Σχεδιάζονται όμως και χώροι στους οποίους θα έχουν πρόσβαση μόνο οι μελετητές και οι επιστήμονες.

Το παλιό κτίριο στη νέα του χρήση δεν θα είναι ανταγωνιστικό του νέου Μουσείου Ακρόπολης, αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά. Εχει μάλιστα τονιστεί από τους επιστήμονες ότι η νέα μορφή το Παλαιού Μουσείου Ακρόπολης, θα αλλάξει και την εικόνα που σχηματίζει σήμερα ο επισκέπτης φτάνοντας στον Βράχο, αφού θα περιοριστούν κατά 40%, οι διάσπαρτες εργοταξιακές εγκαταστάσεις.

Η πρόταση για τη χωροθέτηση νέων χρήσεων στο Παλαιό Μουσείο εκπονήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών από κοινού με την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων (ΥΣΜΑ) Ακρόπολης και εγκρίθηκε το 2015 από το Συμβούλιο Μουσείων.

Ο χώρος που θα αποδοθεί στο κοινό είναι η δυτική πτέρυγα. Στους χώρους των αποθηκών και των εργαστηρίων προβλέπεται τμήμα ανοικτής θέασης για όλους τους επισκέπτες, ενώ οι ανακατατάξεις που θα πραγματοποιήσουν οι υπηρεσίες, θα αποκαλύψουν και θα προβάλουν αθέατα μνημεία. Όπως τα  κατάλοιπα του Ιερού του Πανδίονος και τμήμα του μυκηναϊκού τείχους της Ακρόπολης.

Με τις εργασίες επισκευής και αναβάθμισης του κτιρίου του Παλαιού Μουσείου Ακρόπολης, τα τμήματα των εργαστηρίων, που θα είναι πια επισκέψιμα, των δυτικών αποθηκών και του εργαστηρίου συντήρησης, θα δίνουν την ευκαιρία να πληροφορηθεί και να κατανοήσει ο επισκέπτης τις μεθόδους συντήρησης των αρχιτεκτονικών μελών.

Οι ανακατατάξεις  θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση του διάσπαρτου υλικού που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο, θα δώσουν ένα νέο κύκλο ζωής στις εγκαταστάσεις του Παλαιού Μουσείου, αλλά και τη δυνατότητα ενός συναρπαστικού αφηγήματος της διαχρονικής ιστορίας του Βράχου και των αναστηλώσεων των μνημείων της Ακρόπολης. Ειδικά μέτρα ασφαλείας για το κοινό έχουν προβλεφθεί από την ΕΦΑ Πόλης των Αθηνών και την ΥΣΜΑ.

Το Παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης θεμελιώθηκε νοτιοανατολικώς του Παρθενώνα το 1865 και ολοκληρώθηκε το 1874 σε σχέδια του Παναγή Κάλκου. Το 1888 κατασκευάστηκε  μικρότερο κτίριο, ανατολικά του υπάρχοντος, ενώ το 1953 ξεκίνησαν εργασίες  επέκτασής του σε σχέδια του Πάτροκλου Καραντινού.

Τώρα, οι εργασίες αναβάθμισης του κτιρίου και των αποθηκών, θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται στο ποσό των 2.240.620 ευρώ.


Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια