Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Μύρτις: ένα κορίτσι 2.500 ετών» στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος

Με αφορμή την έκδοση του συλλεκτικού νομίσματος για τη Μύρτιδα, το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδ...

«Μύρτις: ένα κορίτσι 2.500 ετών» στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος

Με αφορμή την έκδοση του συλλεκτικού νομίσματος για τη Μύρτιδα, το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδος και ο επίκουρος Καθηγητής Μ. Ι. Παπαγρηγοράκης παρουσιάζουν την έκθεση με θέμα «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», η οποία θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος [Αμερικής 3, Αθήνα].

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Απριλίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Έως τώρα, η «Μύρτις» έχει παρουσιαστεί σε μεγάλα Μουσεία των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης και του εξωτερικού. Πρόκειται για την παρουσίαση ενός σημαντικού διεπιστημονικού επιτεύγματος. Κεντρικό έκθεμα είναι το αναπλασμένο πρόσωπο της ανώνυμης 11χρονης Αθηναίας, που υπήρξε και αυτή, όπως και ο μέγας Περικλής, ένα από τα δεκάδες χιλιάδες θύματα του τυφοειδούς πυρετού του 430 π.Χ..

«Μύρτις: ένα κορίτσι 2.500 ετών» στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος

Το παιδικό κεφάλι βρέθηκε στην περιοχή του Κεραμεικού κατά τη διάρκεια των έργων κατασκευής του μετρό της Αθήνας, το 1994-95. Η αρχαιολογική ανασκαφή έφερε στο φως έναν ομαδικό τάφο, ο οποίος τοποθετείται χρονικά στην εποχή του Λοιμού των Αθηνών του 430-426 π.Χ.

Μέσα σε αυτόν βρέθηκε σκελετικό υλικό από την ταφή περίπου 150 ανθρώπων, ενηλίκων και παιδιών και το κρανίο ενός κοριτσιού, 11 περίπου χρόνων, το οποίο διατηρούσε νεογιλή οδοντοφυΐα συγχρόνως με τη μόνιμη.


Δεν υπάρχουν σχόλια