Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το πλούσιο ανασκαφικό έργο στην Αρχαία Τενέα παρουσιάζεται στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου

Ανάμεσα στα ευρήματα, χάλκινος καθρέπτης με την αναπαράσταση Έρωτα. H Βρετανίδα πρέσβειρα στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ, επαναλαμβάνει με σο...


Το πλούσιο ανασκαφικό έργο στην Αρχαία Τενέα παρουσιάζεται στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου
Ανάμεσα στα ευρήματα, χάλκινος καθρέπτης με την αναπαράσταση Έρωτα.
H Βρετανίδα πρέσβειρα στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ, επαναλαμβάνει με σοφία πως οι ελληνοβρετανικές σχέσεις δεν απειλούνται από το Brexit, καθώς οι δεσμοί ανάμεσά μας είναι τόσο παλαιοί και ανθεκτικοί. 

Το τεράστιο ενδιαφέρον λ.χ. που έχουν οι Βρετανοί για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό δεν έχει χάσει την ικμάδα του, όχι μόνον διότι τα πιο ιστορικά βρετανικά πανεπιστήμια έχουν φημισμένα τμήματα κλασικών σπουδών, αλλά και γιατί υπάρχουν φορείς που φροντίζουν να το διατηρούν ζωντανό. Ένας από αυτούς είναι η Ελληνική Αρχαιολογική Επιτροπή της Μεγάλης Βρετανίας που ιδρύθηκε το 1986 από τη Μάτι Έγκον - Ξυλά και τον αείμνηστο σύζυγό της Νίκολας Έγκον με αφορμή τα 150 χρόνια από την ίδρυση της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. Στόχος της είναι να παρουσιάζει στο βρετανικό κοινό το πλούσιο ανασκαφικό έργο που κάνουν Έλληνες και Κύπριοι αρχαιολόγοι αλλά και να δίδει υποτροφίες σε αριστεύσαντες Έλληνες και Κύπριους φοιτητές Αρχαιολογίας για μεταπτυχιακές σπουδές στη Βρετανία.

Το πλούσιο ανασκαφικό έργο στην Αρχαία Τενέα παρουσιάζεται στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου
H δρ Ελένη Κόρκα ερευνά εδώ και πολλά χρόνια την Αρχαία Τενέα.
Στις 19 Φεβρουαρίου, προσκεκλημένη της Επιτροπής στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Κέντρου στο Λονδίνο είναι η αρχαιολόγος δρ Ελένη Κόρκα, η οποία θα παρουσιάσει την ανασκαφή της  στην Αρχαία Τενέα σε ομιλία με τίτλο «Εκεί όπου ο Οιδίπους συναντά τον Αγαμέμνονα». Η γεωγραφική τοποθεσία της πόλης αυτής, κοντά στην Κόρινθο, ταυτίζεται με το σημερινό Χιλιομόδι. Και σύμφωνα με τον Παυσανία οι πρώτοι κάτοικοί της ήταν Τρώες στην καταγωγή που είχαν αιχμαλωτιστεί από τους Ελληνες στην Τένεδο και μεταφέρθηκαν ως αιχμάλωτοι εκεί. Ο Αγαμέμνων τους επέτρεψε να κτίσουν σπίτια. Ο δε Βιργίλιος υποστηρίζει ότι η Τενέα και η Ρώμη ήταν και οι δύο φτιαγμένες από Τρώες. Επίσης, σύμφωνα με τον μύθο είναι το μέρος όπου ο Πόλυβος ανέθρεψε τον Οιδίποδα.

Το 1984 η δρ Ελένη Κόρκα εντόπισε τα πρώτα σπαράγματα στη θέση «Καμαρέτα-Φανερωμένη» και συνέχισε σωστικές επεμβάσεις με  την τοπική εφορεία αρχαιοτήτων. Πρώτη ήρθε στο φως μια κτερισμένη γυναικεία ταφή. Επρόκειτο για μια ολόλιθη σαρκοφάγο, η  καλυπτήρια πλάκα της οποίας φέρει μοναδική γραπτή παράσταση με δύο μνημειακούς λέοντες και ανθέμιο στο κέντρο. Δεν υπάρχει άλλο δείγμα μεγάλης ζωγραφικής στα αρχαϊκά χρόνια. Η ανάλυση των χρωστικών ουσιών έδειξε τη χρήση αυγού ως συνδετικού υλικού, πράγμα που αποδεικνύει τη χρήση της ίδιας τεχνοτροπίας από τα προϊστορικά έως τα ελληνιστικά χρόνια.

Το πλούσιο ανασκαφικό έργο στην Αρχαία Τενέα παρουσιάζεται στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου
Τμήμα των καταλοίπων από τον ανεσκαμμένο οικιστικό ιστό της πόλης.
Στη συστηματική ανασκαφή που ξεκίνησε το 2013, με επικεφαλής τη δρα Κόρκα, περιμετρικά της ταφής του 1984 εντοπίστηκε οργανωμένο νεκροταφείο που χρονολογείται από τον 6ο αι. έως και τον 3ο αι. π.Χ. Οι μνημειακές ταφές, που αποκαλύφθηκαν και η διαχρονική χρήση του χώρου για ενταφιασμούς, καταδεικνύουν ότι επρόκειτο για το μέρος όπου έθαβαν τους επιφανείς πολίτες στα χρόνια ακμής της τενεατικής πόλης.

Το 2018 αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά, κατάλοιπα από τον οικιστικό ιστό της πόλης, με πλούσια ευρήματα. Σε έκταση 672 τ.μ. ανασκάφηκαν στεγασμένοι χώροι με θυραία ανοίγματα, οργανωμένοι γύρω από εσωτερικές αυλές. Η αρχαιολογική σκαπάνη εντόπισε και ένα μοναδικό για την Κορινθία δίχωρο υπέργειο ταφικό μνημείο το οποίο χρονολογείται στον 1ο μ.Χ. αιώνα, ενώ η περίοδος χρήσης του έφτανε στον 4ο αι. μ.Χ.

Το πλούσιο ανασκαφικό έργο στην Αρχαία Τενέα παρουσιάζεται στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου
Επιχρυσωμένα φύλλα στεφανιού μυρτιάς με κράμα χαλκού.
Η δρ Ελένη Κόρκα υπηρέτησε πολλά χρόνια στο ΥΠΠΟ σε θέσεις μεγάλης ευθύνης. Το  2014-18 ήταν η γενική διευθύντρια  Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σήμερα παραμένει η ψυχή του ανασκαφικού προγράμματος «Tenea Project» που έχει ως σκοπό να ερευνήσει το παρελθόν αυτής της πόλης που ισορροπεί μεταξύ πραγματικότητας και μύθου. Την παρουσίαση των νομισμάτων θα κάνει ο δρ Λαγός.


Πηγή: Μ. Πουρναρά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια