Ο Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης μιλά γενικότερα για την πολιτική του με αφορμή το «άνοιγμα» την ημέρα της Τσικνοπέμπτης.
Ο Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης μιλά γενικότερα για την πολιτική του με αφορμή το «άνοιγμα» την ημέρα της Τσικνοπέμπτης.
«Πράγματι, μπορεί να παραξενεύει ότι ένα Μουσείο σαν το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει και την Τσικνοπέμπτη», λέει στη HuffPost o Πρόεδρός του, κ. Δημήτρης Παντερμαλής, αναφερόμενος στην πολιτική του Μουσείου να συνεχίζει την παράδοση της Τσικνοπέμπτης και να προσκαλεί τους επισκέπτες του στο εστιατόριο του δευτέρου ορόφου την σήμερα, Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου (από τις 8 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα) σε μια βραδιά με νόστιμα εδέσματα και μουσική πιάνο.
«Αυτό, όμως, εντάσσεται και στο γενικότερο πρόγραμμα και στην πολιτική του Μουσείου που θέλει να είναι ένα ανοιχτό μουσείο, πολύ φιλικό στον επισκέπτη και την κοινωνία», μας λέει. «Ουσιαστικά κάνουμε προσεκτικά - αλλά σημαντικά - βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, κι όσο κι αν φαίνεται παράξενο, θεωρούμε ότι και αυτό το βήμα είναι σημαντικό, ενώ σε πρώτη φάση έχει κανείς το κέρδος από τη γοητεία του αναπάντεχου: δεν περιμένεις ένα Μουσείο του κλασσικού κόσμου να κάνει τέτοιου είδους εκδηλώσεις ή προσεγγίσεις. Από την άλλη σκέφτομαι ότι είναι λάθος τα Μουσεία να είναι αποστειρωμένα... Δυστυχώς, δεν είμαστε συνηθισμένοι σ′ αυτή τη χώρα σε τέτοιου είδους προσεγγίσεις».
«Δεν είμαστε αρχαιοπρεπείς να κάνουμε πειράματα αρχαίων φαγητών»
Σύμφωνα με τον ίδιο, «και ιστορικά είναι πολύ σημαντικό αυτό το ”άνοιγμα”, αφού στις μεγάλες θυσίες της αρχαιότητας, στα Παναθήναια, γινόταν ανάλογη κρεατοφαγία μ′ αυτή που γίνεται σήμερα (ακόμα κι αν δεν έχουμε απεικονίσεις της κρεοφαγίας αλλά της Πομπής), κι αυτό είναι κάτι που σε φέρνει πιο κοντά σ′ εκείνη την εποχή. Δηλαδή αυτά που παρουσιάζονται στο Μουσείο δεν είναι στη χώρα του ιδεατού, αλλά είναι μια εικόνα του πραγματικού κόσμου. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο πραγματικός κόσμος». Παρ′ όλα αυτά, ο κ. Παντερμαλής σημειώνει: «Δεν είμαστε αρχαιοπρεπείς να κάνουμε πειράματα αρχαίων φαγητών. Αλλλιώς ήταν η γεύση στην αρχαιότητα κι αλλιώς τώρα. Αλλά η ελληνική γη παρέχει εξαιρετικά προϊόντα και μας ενδιαφέρει να τα εκτιμούμε».
Ένα Μουσείο χωρίς σύνορα
Δεν είναι η πρώτη χρονιά που το Μουσείο ανοίγει πύλες την Τσικνοπέμπτη. «Το επαναλαμβάνουμε διότι είχε επιτυχία. Το να πάει κανείς σε μια ταβέρνα, αυτό είναι μια λύση συνηθισμένη. Αξίζει τον κόπο να μάθει κανείς πως είναι στο εστιατόριο αυτού του Μουσείου», μας λέει ο ίδιος.
Για τον πρόεδρο του Μουσείου Ακρόπολης, «προγραμματικά θεωρήσαμε πως και τα πωλητήρια και το εστιατόριο του Μουσείου είναι για να εξυπηρετούν αυτόν που ενδιαφέρεται για το Μουσείο - το Μουσείο προσλαμβάνει κάποιον που προσφέρει υπηρεσίες εστίασης αλλά συνολικά η πολιτική διαχείρισής τους ανήκει στο Μουσείο».
Αλήθεια πως διαμορφώνεται η επισκεψιμότητα του εστιατορίου σε σχέση με του Μουσείου Ακρόπολης; «Είναι σταθερή η επισκεψιμότητα του εστιατορίου η οποία είναι πάντα σε συνάρτηση με την επισκεψιμότητα του Μουσείου», απαντά ο ίδιος. Και σημειώνει: «Το εστιατόριο δεν είναι ένας χώρος που υποχρεωτικά πρέπει να καταναλώσει κανείς. Μπορεί μέσα από το εστιατόριο να περάσει στο μπαλκόνι και να απολαύσει την υπέροχη θέα. Αποφεύγουμε να βάζουμε εμπόδια και να χωρίζουμε περιοχές τόσο αυστηρά».
Φιλικές τιμές
Όσο για τις τιμές, «μας ενδιαφέρει να είναι φιλικές για να μπορεί να έρχεται ο κόσμος, όπως φιλικό είναι και το εισιτήριο του Μουσείου», λέει ο κ. Παντερμαλής.
Αξίζει να υπενθυμίσει κανείς για τον μήνα Μάρτιο το εισιτήριο στο Μουσείο Ακρόπολης θα εξακολουθήσει να είναι μειωμένο στα 5 ευρώ και οι ημέρες ελεύθερης εισόδου τον μήνα αυτό θα είναι η 6η Μαρτίου (Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη) και η 25η Μαρτίου (Εθνική Επέτειος).
Tο Brexit και τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Ζητήσαμε από τον πρόεδρο του Μουσείου Ακρόπολης ένα σχόλιο σε σχέση με το ζήτημα των Παρθενώνειων Γλυπτών στο πλαίσιο της ελληνικής απαίτησης που φέρεται να προστέθηκε στο σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο Brexit: «Οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι καλοδεχούμενη. Αντιδρώ θετικά αλλά δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο διότι δεν έχω στοιχεία».
Η παρουσία κατά πολύ περισσότερων από 15 εκατομμύρια ανθρώπων στο Μουσείο από τότε που άνοιξε τις πύλες του το 2009, είναι άραγε, ένα γεγονός που του προξενεί αίσθημα δικαίωσης; «Εγώ δεν ανήκω στο χώρο που αναμένει καμία δικαίωση, αυτό που με ενδιαφέρει είναι να λειτουργεί καλά το Μουσείο το οποίο είναι στο γενικότερο πλάισιο της δημόσιας και κοινωνικής ζωής», απαντά επιβεβαιώνοντάς μας ότι πολύ σύντομα το Μουσείο θα προχωρήσει στην προκήρυξη της θέσης του διεθυντή με την πραγματοποίηση διεθνή διαγωνισμού.
Κι όσον αφορά τους μελλοντικούς του στόχους; «Οι στόχοι είναι καθημερινοι: η καθημερινή βελτίωση των υπηρεσιών του Μουσείου. Τελευταία έχουν αυξηθεί πολύ οι ψηφιακές εφαρμογές με τις οποίες έχουμε εμπλουτίσει τις συλλογές του. Ετσι γίνεται πιο ευχάριστος ο περίπατος στο Μουσείο, η παροχή των πληροφοριών είναι πιο άνετη, πιο σύνθετη, πιο ευχάριστη για τον επισκέπτη, κι αυτό σκοπεύουμε να το αυξήσουμε περισσότερο με μερικές πρωτοποριακές εφαρμογές».
Τηλεφωνικές κρατήσεις πραγματοποιούνται στο 210 9000915 τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου.
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην ιστοσελίδα www.theacropolismuseum.gr
Πηγή: The Huffington Post
Δεν υπάρχουν σχόλια