Φωτογραμμετρική εικόνα του μαζικού τάφου που περιέχει επτά νεκρούς (έξι ενήλικες και ένα παιδί) (Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο Δυτικής Timis...
Φωτογραμμετρική εικόνα του μαζικού τάφου που περιέχει επτά νεκρούς (έξι ενήλικες και ένα παιδί) (Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο Δυτικής Timisoara) |
Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Timisoara (UVT) ανακάλυψαν έναν μαζικό τάφο στο πλαίσιο εργασιών κατασκευής κτιρίων του πανεπιστημίου.
Ο τάφος περιέχει τα λείψανα έξι ενηλίκων και ενός παιδιού, που πιστεύεται ότι ήταν θύματα της μεγάλης επιδημίας πανώλης στην πόλη της Timisoara.
Γύρω από το λαιμό του παιδιού ήταν περασμένος ένας Σταυρός της Λωρραίνης, με τις χαρακτηριστικές διπλές οριζόντιες ράβδους, και ένα μενταγιόν που απεικονίζει τους Φραγκισκανούς Αγίους Δελφίνα και Έλζαρ, γνωστούς ως προστάτες νεόνυμφων, λεπρών και φτωχών.
Η θέση του μαζικού τάφου μέσα στο σκάμμα της ανασκαφής (Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο Δυτικής Timisoara) |
Άποψη του μαζικού τάφου (Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο Δυτικής Timisoara) |
Η ανακάλυψη του μενταγιόν δείχνει ότι ο τάφος δεν μπορεί να χρονολογηθεί πριν από το 1694, έτος κατά το οποίο δολοφονήθηκε η Δελφίνα , υποδηλώνοντας ότι η συγκεκριμένη ομάδα ατόμων πέθανε στην επιδημία που έπληξε την Timisoara μεταξύ 1737-1740.
«Το μενταγιόν που απεικονίζει τους αγίους είναι σημαντικό για την ανακάλυψή μας», δήλωσε ο αρχαιολόγος Andrei Stavila. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο τάφος δεν μπορεί να χρονολογηθεί στο 1694, το οποίο είναι γνωστό ότι αγιοποιήθηκε η Δελφίνα, ενώ το γεγονός ότι και οι δύο είναι προστάτες των λεπρών είναι σημαντικό για την υπόθεσή μας».
Τα σκελετικά κατάλοιπα του έβδομου θύματος (Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο Δυτικής Timisoara) |
Σφαιρίδια από μουσκέτο βρέθηκαν στον τάφο (Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο Δυτικής Timisoara) |
Η ανακάλυψη αρκετών σφαιριδίων από μουσκέτο, ανάμεσα στα σκελετικά κατάλοιπα των ενηλίκων υποδεικνύει ότι η ομάδα των επτά ατόμων πυροβολήθηκε.
«Αυτό μπορεί να έγινε για να σταματήσει η ταλαιπωρία τους ή επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τους κανόνες που επέβαλαν οι αρχές κατά τη διάρκεια της επιδημίας», αναφέρει η Stavila.
«Ο μαζικός τάφος που ερευνήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή της οδού Oituz αποτελεί απόδειξη ενός ατυχούς επεισοδίου στην ιστορία της πόλης. Είναι γνωστό ότι οι επιδημίες του τύφου εμφανίστηκαν στην πόλη τόσο κατά την οθωμανική κυριαρχία (1552-1716) αλλά και αργότερα κατά την περίοδο Habsburg (1716-1860)», καταλήγει η αρχαιολόγος.
Δεν υπάρχουν σχόλια