Ένας ιδιαίτερος αρχαίος τάφος αποκαλύφθηκε στην Οξύρρυγχο της Αιγύπτου από ισπανο-αιγυπτιακή αποστολή που εργάζεται στη θέση. Το μνημε...
Ένας ιδιαίτερος αρχαίος τάφος αποκαλύφθηκε στην Οξύρρυγχο της Αιγύπτου από ισπανο-αιγυπτιακή αποστολή που εργάζεται στη θέση. Το μνημείο ξεχωρίζει λόγω της πρωιμότητάς του αλλά και του σχεδίου του ανάμεσα στα οκτώ που έφερε στο φως η αποστολή κατά την τελευταία ανασκαφική περίοδο στον χώρο.
Η θέση και το εύρημα
Η Οξύρρυγχος, που οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήξεραν ως Per Medjed, ήταν μια σημαντική πόλη, κατάλοιπα της οποίας σώζονται στην πλειονότητά τους κάτω από τη σημερινή πόλη Ελ Μπαχνάσα, 180 χλμ. νότια του Καΐρου. Η πόλη άκμασε ιδιαίτερα κατά την Eλληνορωμαϊκή περίοδο (323 π.Χ.- 395 μ.Χ.), στην οποία τοποθετούνται χρονικά και τα περισσότερα ευρήματα των ανασκαφών στη θέση (μεταξύ τους και οι περίφημοι πάπυροι). Εντούτοις, ο ιδιαίτερος αρχαίος τάφος χρονολογείται στη Σαϊτική περίοδο που αντιστοιχεί στην 26η φαραωνική δυναστεία (664-525 π.Χ.) και έτσι είναι δύο με τρεις αιώνες αρχαιότερος από την πλειονότητα των καταλοίπων στην Οξύρρυγχο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του δρα Μοστάφα Ουαζίρι (γ.γ. του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου), ο τάφος είναι μοναδικός στην Ελ Μπαχνάσα και ως προς το σχήμα του. Πρόκειται για μονόχωρο μνημείο από λειασμένο ασβεστόλιθο με είσοδο στον Βορρά. Οι τοίχοι γέρνουν προς την οροφή με τρόπο ώστε εκείνη να είναι επίπεδη αντί για θολωτή, όπως στους τάφους που έχουν ανασκαφεί στην περιοχή παλαιότερα. «Κανένα ταφικό αντικείμενο δεν βρέθηκε στον τάφο», συμπληρώνει ο Ουαζίρι.
Τα υπόλοιπα ευρήματα
Η διευθύντρια της αποστολής από τη Βαρκελώνη, δρ Έστερ Πονς δήλωσε: «Η ανασκαφή αποκάλυψε οκτώ τάφους, όλους αδιακόσμητους, με θολωτή οροφή. Στο εσωτερικό βρέθηκαν μερικές ρωμαϊκές ταφικές στήλες, μπρούντζινα νομίσματα, μικροί σταυροί και σφραγίσματα από πηλό».
Οι νεαοανασκαμμένοι τάφοι εντοπίστηκαν στη βάση ταφικών στηλών της Ρωμαϊκής περιόδου. Ορισμένα ευρήματα συνδέονται με νεκρούς της Βυζαντινής περιόδου. Τέτοια είναι μελανοδοχεία, μπρούντζινα σκουλαρίκια, όστρακα και η ταφική στήλη ενός «απελεύθερου» δούλου, ο οποίος φαίνεται ότι έζησε σε ευμάρεια μετά την απελευθέρωσή του.
Η αρχαιολογική αποστολή
Η θέση ανασκάπτεται στο πλαίσιο συνεργασίας του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων με διάφορους ευρωπαϊκούς ερευνητικούς/εκπαιδευτικούς φορείς και ινστιτούτα: το Ινστιτούτο Σπουδών της Αρχαίας Μέσης Ανατολής (IPOA) του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, το ισπανικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Πανεπιστήμιο Πωλ Βαλερύ – Μονπελιέ 3, το Ίδρυμα Palarq και την Καταλανική Εταιρεία Αιγυπτιολογίας.
Η φετινή ανασκαφική περίοδος τελείωσε νωρίς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Μέχρι τότε, ωστόσο, οι ερευνητές επιδόθηκαν σε εργασίες τοπογραφικής αποτύπωσης, τρισδιάστατης φωτογραμμετρίας και εναέριας αποτύπωσης, πέρα από την ανασκαφή.
Δεν υπάρχουν σχόλια