Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δεύτερο θαμμένο πλοίο των Βίκινγς βρέθηκε στο μικροσκοπικό νησί της Νορβηγίας

Αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός δεύτερου θαμμένου πλοίου των Βίκινγκς μετά την ολοκλήρωση της γεωφυσικής έρευνας του νησιού...

Δεύτερο θαμμένο πλοίο των Βίκινγς βρέθηκε στο μικροσκοπικό νησί της Νορβηγίας

Αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός δεύτερου θαμμένου πλοίου των Βίκινγκς μετά την ολοκλήρωση της γεωφυσικής έρευνας του νησιού Edoy της Νορβηγίας.

Τα νέα της ανακάλυψης θαμμένων πλοίων Βίκινγκς έγιναν πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο. Τώρα οι αρχαιολόγοι ολοκλήρωσαν την εξέταση όλων των δεδομένων που προέκυψαν από τις γεωφυσικές έρευνες.

Τα δεδομένα υποδεικνύουν το αποτύπωμα ενός άλλου σκάφους των Βίκινγκς, μαζί με τα κατάλοιπα δύο οικιών και πέντε κατάφυτων τύμβων. Το εύρημα θα μπορούσε να βελτιώσει την κατανόησή μας για την ιστορία των Βίκινγκς της Νορβηγίας.



Παρουσίαση της Edoya

Έχετε ακούσει ποτέ για την Edoya; Πρόκειται για ένα νησί μεγέθους μόλις 7,5 χιλιομέτρων. Ωστόσο, αυτό το μικρό νησί στο νομό More og Romsdal ήταν ένα σημαντικό κέντρο εξουσίας στην εποχή των Βίκινγκς.

Μαζί με τα μεγαλύτερα γειτονικά νησιά Smola, Ertvagsoya και Tustna, η Edoya είναι πλέον σίγουρο ότι θα βρεθεί στο προσκήνιο της αρχαιολογικής έρευνας όσο ποτέ άλλοτε.

Ένας δεύτερος τύμβος με πλοίο των Βίκινγκς

Τα δεδομένα του γεωραντάρ δείχνουν ξεκάθαρα μια δεύτερη ταφή. Ο Manuel Gabler από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Πολιτιστική Κληρονομιά (NIKU) εξηγεί: «Στη διαδικασία ερμηνείας των δεδομένων, ανακαλύψαμε μια σαφή κυκλική και ανακλαστική δομή. Στη μέση αυτής της δομής βλέπουμε μια ανωμαλία μήκους 7,3 μέτρων και πλάτους περίπου 1 μέτρου. Το ερμηνεύουμε ως ταφή πλοίου κάτω από ένα στρογγυλό λίθινο στύλο».

Δεύτερο θαμμένο πλοίο των Βίκινγς βρέθηκε στο μικροσκοπικό νησί της Νορβηγίας
Τα δεδομένα της γευφυσικής έρευνας από το νησί Edoy που δείχνουν σαφώς ένα θαμμένο πλοίο των Βίκινγκς

Δεύτερο θαμμένο πλοίο των Βίκινγς βρέθηκε στο μικροσκοπικό νησί της Νορβηγίας
Επισκόπηση των τεσσάρων κατάφυτων τύμβων,
συμπεριλαμβανομένου και αυτού με το σκάφος
Αν και ο τάφος είναι σημαντικά μικρότερος από το πρώτο εύρημα, δεν μπορεί να περιγραφεί ως μικρού μεγέθους. Ο Knut Paasche της NIKU εξηγεί: «Αν μια ανωμαλία μήκους 7,3 μέτρων αντιπροσωπεύει το κάτω μέρος ενός σκάφους και οι ανώτεροι διάδρομοί του έχουν χαθεί, αυτό σημαίνει ότι στην αρχική του μορφή το πλοίο θα είχε μερικά μέτρα μήκους περισσότερο. Είναι πιθανό να χρειαζόταν τέσσερα ζευγάρια κουπιά».

Ταφικοί τύμβοι και κατάλοιπα οικιών

Στην αναφορά τους, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν περισσότερα από τα μυστικά της Edoya. Βόρεια του θαμμένου πλοίου, εντοπίζεται μια στρογγυλή ανωμαλία χωρίς αυτή την φορά να υποδυκνείται δομή σκάφους. Η ομάδα πιστεύει ότι αυτή η κατακερματισμένη ανωμαλία είναι τύμβος που έχει καταστραφεί.

Δεύτερο θαμμένο πλοίο των Βίκινγς βρέθηκε στο μικροσκοπικό νησί της Νορβηγίας
Τα κατάλοιπα της οικίας βρίσκονται εκτός του θαμμένου πλοίου και βρέθηκαν κατά τις έρευνες του 2019.

Περίπου 50 μέτρα βορειότερα, τα στοιχεία του γεωραντάρ αποκάλυψαν τα ίχνη δύο ακόμη τάφων, διαμέτρου 11 και 19 μέτρων. Δύο ακόμη ανωμαλίες στα βορειοδυτικά του θαμμένου σκάφους φαίνεται να είναι οικιστικά κατάλοιπα.

«Βλέπουμε μια ορθογώνια δομή διαστάσεων περίπου 12 επί 5,9 μέτρα. Στο κεντρικό τμήμα του σπιτιού υπάρχει μια μεγάλη ανακλαστική ανωμαλία, που μπορεί να είναι τα ερείπια ενός δαπέδου ή εστίας», δήλωσε ο Gabler. Υπάρχουν και άλλες στρογγυλές ανωμαλίες κοντά που σχηματίζουν μια ορθογώνια δομή.

Δεύτερο θαμμένο πλοίο των Βίκινγς βρέθηκε στο μικροσκοπικό νησί της Νορβηγίας
Ta κατάλοιπα της οικίας όπως φαίνονται στο γεωραντάρ
Ο συντηρητής Bjorn Ringstad πιστεύει ότι οι οικίες και τα θαμμένα πλοία θα μπορούσαν να προέρχονται από διαφορετικές χρονικές περιόδους: «Οι οικίες που έχουν εντοπιστεί μπορεί να προέρχονται από την παλαιότερη εποχή του Σιδήρου, περίπου το 300-600 μ.Χ. Οι τάφοι μπορεί να προέρχονται από τη νεότερη εποχή του Σιδήρου, γύρω στο 600-900 μ.Χ. Ωστόσο, τα ευρήματα δείχνουν ότι υπήρχε στενή σχέση μεταξύ των κατοικιών και του νεκροταφείου στο Edoy».

Παρόμοιο με το προηγούμενο εύρημα στο More og Romsdal

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σκάφος είναι πιθανότατα άνω των 1.000 ετών. «Ίσως πρόκειται για μία ταφή πλοίου από την εποχή των Βίκινγκς, και συγκεκριμένα από τη δεκαετία του 900, όμοια με αυτήν που βρέθηκε στο Surnadal το 1994», δήλωσε ο Ringstad.

Δεύτερο θαμμένο πλοίο των Βίκινγς βρέθηκε στο μικροσκοπικό νησί της Νορβηγίας
Επισκόπηση των ανακαλύψεων που πραγματοποιήθηκαν με το γεωραντάρ
στο Edoy το 2019

Ο συγκεκριμένος τάφος ανασκάφηκε τον επόμενο χρόνο από αρχαιολόγους του NTNU. Μέσα στα κατάλοιπα του σκάφους, η ανασκαφική ομάδα βρήκε όπλα, όπως ξίφη, δόρατα και βέλη. Το νέο εύρημα στην Edoya έχει περίπου το ίδιο μέγεθος.

Edoya: περιοχή ισχύος των Βίκινγκς;

Οι ανακαλύψεις ενισχύουν την πεποίθηση ότι η Edoya ήταν ισχυρό κέντρο δύναμης κατά την εποχή των Βίκινγκς.

Δεύτερο θαμμένο πλοίο των Βίκινγς βρέθηκε στο μικροσκοπικό νησί της Νορβηγίας
Ανασκαφή του θαμμένου σκάφους στο Surnadal το 1995.
«Τα ευρήματα θαμμένων πλοίων εξακολουθούν να ανήκουν στα σπάνια ευρήματα της νορβηγικής αρχαιολογίας. Σε γενικές γραμμές, οι ταφές των πλοίων προορίζονται για το ανώτερο κοινωνικό στρώμα, οπότε ο τάφος του πλοίου στο Edoy είναι μια σαφής απόδειξη μιας τοπικής ελίτ εξουσίας», πρόσθεσε ο Paasche. Πιστεύει ότι τα ερείπια της οικίας δεν είναι αρκετά μεγάλα για να αποτελούν μέρος της έδρας του αρχηγού, αλλά θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν τμήματα μιας μεγαλύτερης δομής αγροκτήματος.



Η πλήρης αναφορά (διαθέσιμη μόνο στα Νορβηγικά) είναι διαθέσιμη για λήψη από το NIKU εδώ. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι πιθανές περαιτέρω αρχαιολογικές έρευνες εντός και γύρω από την περιοχή.





Δεν υπάρχουν σχόλια