Page Nav

HIDE

Gradient Skin

Gradient_Skin

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :

latest

Βίκινγκ: Κι όμως δεν ήταν όλοι... κατάξανθοι Σκανδιναβοί

Η εικόνα που έχει όλος ο κόσμος για τους Βίκινγκ, οι οποίοι έκαναν με τα πλοία τους αλλεπάλληλες πειρατικές επιδρομές στην Ευρώπη, είναι ότι...

Βίκινγκ: Κι όμως δεν ήταν όλοι... κατάξανθοι Σκανδιναβοί

Η εικόνα που έχει όλος ο κόσμος για τους Βίκινγκ, οι οποίοι έκαναν με τα πλοία τους αλλεπάλληλες πειρατικές επιδρομές στην Ευρώπη, είναι ότι ήταν όλοι ξανθοί Σκανδιναβοί με στενές συγγένειες μεταξύ τους. Όμως μια νέα γενετική ανάλυση έρχεται να ξαναγράψει τα βιβλία της ιστορίας, καθώς αποκαλύπτει ότι αρκετοί Βίκινγκ ήταν μελαχρινοί, κάποιοι δεν ήταν καν Σκανδιναβοί και ορισμένοι δεν είχαν την παραμικρή συγγενική σχέση. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι Βίκινγκς δεν προέρχονταν μόνο από τη Σκανδιναβία αλλά είχαν και γονίδια από την Ασία και τη Νότια Ευρώπη!

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δανό καθηγητή εξελικτικής γενετικής Έσκε Βίλερσλεβ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανέλυσαν DNA που πήραν από 442 σκελετούς Βίκινγκ, οι οποίοι βρέθηκαν σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και της Γροιλανδίας. Η βασική -και απρόσμενη- εικόνα που προκύπτει είναι ότι οι Βίκινγκ (η λέξη σημαίνει πειρατής στα σκανδιναβικά) είχαν πολύ μικρότερη ομοιομορφία από την αναμενόμενη. 

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, η νέα έρευνα αμφισβητεί την παραδοσιακή εικόνα των ξανθών Βίκινγκς, καθώς πολλοί είχαν καστανά μαλλιά και επηρεάστηκαν από τη γενετική εισροή από το εξωτερικό της Σκανδιναβίας.

Βίκινγκ: Κι όμως δεν ήταν όλοι... κατάξανθοι Σκανδιναβοί
Το DNA από ένα θηλυκό σκελετό, που ονόμασαν οι ερευνητές "Kata" και βρέθηκε σε τόπο ταφής Βίκινγκς στο Varnhem της Σουηδίας, χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη.

Επιπλέον, η ταυτότητα των Βίκινγκ δεν ήταν κάτι αποκλειστικό, καθώς δύο σκελετοί που βρέθηκαν στο Όρκνεϊ, στα βορειοανατολικά παράλια της Σκωτίας, είχαν DNA παρόμοιο με τους σύγχρονους Ιρλανδούς και Σκωτσέζους θαύτηκαν σε τάφους Βίκινγκ. Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να έχουν αποκτήσει τις ταυτότητες των Βίκινγκ, λένε οι ερευνητές.

«Έχουμε μια εικόνα για καλά διασυνδεμένους Βίκινγκ που είχαν επιμιξίες μεταξύ τους, εμπορεύονταν και έκαναν επιδρομές ενάντια σε βασιλιάδες ανά την Ευρώπη, επειδή αυτό βλέπουμε στην τηλεόραση και διαβάζουμε στα βιβλία. Όμως δείξαμε γενετικά για πρώτη φορά ότι ο κόσμος τους δεν ήταν έτσι», δήλωσε ο Βίλερσλεβ. «Η νέα μελέτη αλλάζει την εικόνα του ποιος πραγματικά ήταν ένας Βίκινγκ. Κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει ότι υπήρχαν σημαντικές ροές γονιδίων στη Σκανδιναβία προερχόμενες από τη Νότια Ευρώπη και την Ασία, οι οποίες συνέβησαν τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της Εποχής των Βίκινγκ», πρόσθεσε.
Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν θα είναι χρήσιμα στη μελέτη της φυσικής επιλογής του παρελθόντος, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα Fernando Racimo, επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

«Τα δεδομένα θα μας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσουμε πώς εξελίχθηκε η επιλογή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις μετακινήσεις των Βίκινγκ σε όλη την Ευρώπη, για να αρχίσουμε να συνάγουμε την εξωτερική εμφάνιση των Βίκινγκς και να την συγκρίνουμε με αυτή των σημερινών Σκανδιναβών».

Η γενετική κληρονομιά των Βίκινγκς εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα, ανέφεραν οι ερευνητές, με περίπου 6% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο και 10% των ατόμων στη Σουηδία να έχουν DNA των Βίκινγκ στα γονίδια τους.

Η εποχή τους άρχισε λίγο πριν το 800 μ.Χ. και διήρκεσε έως περίπου το 1050 μ.Χ. Καθ’ όλη αυτή την περίοδο οι Βίκινγκ κατέστρεψαν από παράκτιες πόλεις έως μοναστήρια, αλλά παράλληλα ενεπλάκησαν σε λιγότερο βίαιες δραστηριότητες όπως το εμπόριο. Γενικότερα, η παρουσία τους, πολεμική ή πιο ειρηνική, άλλαξε το πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό τοπίο της Ευρώπης. Ο Κνουτ ο Μέγας έγινε βασιλιάς της Αγγλίας, ο Λέιφ Έρικσον θεωρείται ο πρώτος Ευρωπαίος που έφθασε στην Αμερική 500 χρόνια πριν από τον Κολόμβο, ενώ ο Όλαφ Τρίβγκασον έφερε τον Χριστιανισμό στη Νορβηγία.

Η νέα μελέτη δείχνει μεγάλες γενετικές διαφορές ανάμεσα στους πληθυσμούς των Βίκινγκ στη Σκανδιναβία, πράγμα που φανερώνει ότι ήταν κατά τόπους πολύ πιο απομονωμένοι από ό,τι είχε έως τώρα θεωρηθεί. Από την άλλη, οι κελτικής γλώσσας ντόπιοι Πίκτες της Σκωτίας είχαν υιοθετήσει την ταυτότητα και τα ήθη των Βίκινγκ, χωρίς να είναι στην πραγματικότητα.

Δείτε εδώ την επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: Πρώτο Θέμα, ΕΡΤ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕΔεν υπάρχουν σχόλια