Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τρίπολη: Τι αποκάλυψαν οι ανασκαφές σε Μαντζούνειο και ΙΝ Αγίου Βασιλείου

Για τις ανασκαφές που γίνονται στο Μαντζούνειο κτίριο μίλησε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας κυρία Άννα- Βασιλική Καραπαναγι...

Τρίπολη: Τι αποκάλυψαν οι ανασκαφές σε Μαντζούνειο και ΙΝ Αγίου Βασιλείου


Για τις ανασκαφές που γίνονται στο Μαντζούνειο κτίριο μίλησε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας κυρία Άννα- Βασιλική Καραπαναγιώτου, αποκαλύπτοντας τα όσα έχουν «έρθει στο φως» ύστερα από τις μικρές διερευνητικές τομές που έχουν γίνει από τους αρχαιολόγους.  

Σε μία συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης στην AΡΚΑΔΙΚΗ ΤV η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας μίλησε μεταξύ άλλων για τα ευρήματα που βρέθηκαν κάτω από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, τα οποία μαρτυρούν την ύπαρξη ενός Τζαμιού στην περιοχή.

Η κυρία Καραπαναγιώτου, δήλωσε συγκινημένη, καθώς έναν χρόνο  πριν εορτάσουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης για πρώτη φορά οι αρχαιολόγοι ανιχνεύουν το παρελθόν της προεπαναστατικής Τρίπολης.

Τα πρώτα ευρήματα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών για τη δημιουργία ενός ανελκυστήρα για τα εμποδιζόμενα άτομα στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου.

Τότε η Εφορία Αρχαιοτήτων προχώρησε σε μια μικρή σωστική ανασκαφή σε έκταση περίπου 6 τ.μ. στο εσωτερικό ενός εμπορικού καταστήματος που βρίσκεται κάτω από τον ναό, όπου εκεί θα εγκατασταθεί ο ανελκυστήρας.

Κατά την ανασκαφή εντοπίστηκαν  σπαράγματα της ιστορίας της πόλης και του Αγίου Βασιλείου πριν από την ίδρυση του ναού που θεμελιώθηκε στα 1850.

«Στα θεμέλια βρήκαμε προηγούμενες οικοδομικές βάσεις οι οποίες έρχονται και ανταποκρίνονται σε αυτά που θεωρούσαμε παραδόσεις.

Διαπιστώσαμε κάποιους τοίχους, σε πολύ μικρή έκταση που ταυτίζονται με τμήμα από το Τζαμί που προϋπήρχε από το 1715 στην περιοχή όπου ανεγέρθηκε ο ναός και ακόμα πιο κάτω βρήκαμε ίχνη της πρώτης εκκλησίας του Αγίου Βασιλείου που χρονολογείται πριν από το 1715».

Όπως επεσήμανε  όλα αυτά τα λίγα στοιχεία είναι πολύ σημαντικά, αλλά θα μπορούσαν  να τεκμηριωθούν καλύτερα αν αυτές οι ανασκαφές γίνονταν σε μεγαλύτερη έκταση.



Σε κάθε περίπτωση όμως αυτά τα μικρά ίχνη καταδεικνύουν ότι κάτω από ιστορικά κτίρια στο κέντρο της πόλης, μετά το 1850 σώζονται ίχνη της ιστορίας της, που καλό είναι να αναδειχθούν.

Σημαντικά είναι και τα ευρήματα που «έφερε στο φως» η αρχαιολογική σκαπάνη και στις ανασκαφές του Μαντζούνειου. Να υπενθυμίσουμε ότι τον Μάιο του 2019 ξεκίνησαν οι εργασίες αναπαλαίωσης του κτιρίου, οι οποίες όμως σταμάτησαν πριν από περίπου δύο μήνες αφού κατά τις εργασίες εντοπίστηκαν αρχαιολογικά ευρήματα.

Οι αρχαιολόγοι μετακινήθηκαν στο Μαντζούνειο, λίγο μετά την ολοκλήρωση της ολιγοήμερης σωστικής ανασκαφής στον Ι.Ν Αγίου Βασιλείου και στα τέλη Ιουλίου, όταν  η υπηρεσία ειδοποιήθηκε ότι κατά τις εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου βρέθηκαν κάποια ανθρώπινα οστά.

«Πήγαμε εκεί και διαπιστώσαμε ότι έπρεπε να επέμβουμε, διακόψαμε τις εργασίες και ξεκινήσαμε μικρές διερευνητικές τομές».

Το Μαντζούνειο από τους δωρητές του είναι ένα κτίριο του 1920. Προϋπήρχε εκεί όμως μία σχολή κορασίδων η οποία πρέπει να ιδρύθηκε γύρω στα 1850.  Πριν το 1850 κάποιοι περιηγητές Ευρωπαίοι και Τούρκοι, δηλώνουν σε γραπτές αναφορές, όπως πρόσθεσε, ότι εκεί στην περιοχή υπήρχε ένα μοναστήρι.

«Είναι πολύ συγκινητικό ότι περισυλλέξαμε γραφίδες, πινάκια και κονδυλοφόρους από τα κορίτσια που διδάσκονταν στο εκπαιδευτικό κτίριο που προϋπήρχε. Έχουμε συλλέξει επίσης κεραμική του 18ου  και 19ου  αιώνα πριν από την Επανάσταση που πιθανότατα αποτελούν τα πρώτα και ίχνη για ένα καθολικό, ή για ένα μοναστήρι που ενδεχομένως βρούμε στα θεμέλια και ακόμα το ερευνούμε.

Επίσης κατά τις ανασκαφικές εργασίες εντοπίζονται πάρα πολλά κυρίως ανθρώπινα οστά».

Η κυρία Καραπαναγιώτου ξεκαθάρισε ότι δεν έχει βρεθεί καμία πρωτογενής ταφή, αλλά έχει βρεθεί πλήθος σκελετικού υλικού ανθρώπινου το οποίο μελετάται, αλλά δεν είναι στην πρωτογενή του φάση.

Αν και η ανασκαφική έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί η κυρία Καραπαναγιώτου εικάζει ότι τα οστά προέρχονται από επιχωματώσεις από προγενέστερες φάσεις, αλλά αυτή τη  στιγμή όπως τόνισε δεν μπορεί να κάνει κάποιες επίσημες δηλώσεις γι' αυτά.

Το Μαντζούνειο αποτελεί ένα δεύτερο πόλο γνώσης για τα υλικά κατάλοιπα αυτής της πόλης που αποτέλεσε το στρατιωτικό, οικονομικό, διοικητικό κέντρο των Οθωμανών πριν την επανάσταση.

Μετά την επανάσταση αποτέλεσε μια ανθηρή κοινωνία, μια πόλη που στηριζόταν σε επιχειρηματίες και έμπορους όπου με την καλλιέργεια και την νεοτερικότητα που τους διάκρινε έκαναν την Τρίπολη κατά το δεύτερο μισό του 19ου και αρχές 20ου αιώνα μια από τις σημαντικότερες και ίσως την σημαντικότερη πόλη της Πελοποννήσου.


Πηγή: ArcadiaPortal



Δεν υπάρχουν σχόλια