Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

"Επιστροφές": Νέο καλντερίμι στην Αρτσίστα Ζαγορίου

Ανάμεσα στις φυσικές ομορφιές των ορεινών όγκων της Ηπείρου, που διακόπτονται από τις κατάφυτες παραποτάμιες διαδρομές, δεσπόζουν τα γραφικά...

Ανάμεσα στις φυσικές ομορφιές των ορεινών όγκων της Ηπείρου, που διακόπτονται από τις κατάφυτες παραποτάμιες διαδρομές, δεσπόζουν τα γραφικά Ζαγοροχώρια, ένα σύνολο 46 παραδοσιακών οικισμών. Τα πιο εμβληματικά είναι ίσως τα χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου, με πιο γνωστά την Αρίστη και το Πάπιγκο, τα οποία ξεχωρίζουν για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους.


Στην Αρίστη λοιπόν φέτος, διοργανώνεται το πρώτο συμμετοχικό εργαστήριο πέτρινης δόμησης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 24 Αυγούστου έως 13 Σεπτεμβρίου 2020. H δράση αυτή απευθύνεται πρωτίστως σε ανθρώπους με καταγωγή από την Αρίστη –ανεξάρτητα από την επαγγελματική τους εξειδίκευση– οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν από κοινού και να κτίσουν το νέο καλντερίμι του οικισμού, υπό την καθοδήγηση τριών έμπειρων μαστόρων-εκπαιδευτών.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η ανακατασκευή του λιθόστρωτου καταστρώματος (καλντερίμι) ενός μονοπατιού 60 μέτρων, που συνδέει την πλατεία του χωριού με το κεντρικό καλντερίμι του μαχαλά του Αϊ-Θανάση. Φυσικά κύριος στόχος της συμμετοχικής δράσης, είναι η ενδυνάμωση της εμπλοκής της τοπικής κοινωνίας στη διαχείριση του δικού της τοπίου και δημόσιου χώρου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ανιχνεύεται η δυναμική της ενεργής συμμετοχής της κοινότητας στην πρόσληψη της πολιτισμικής κληρονομιάς.


"Επιστροφές": Νέο καλντερίμι στην Αρτσίστα Ζαγορίου

Για την πρωτοβουλία αυτή μάς μίλησε ο Φαίδων Μουδόπουλος Αθανασίου, Αρχαιολόγος & Συντονιστής δράσης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Νέων Αρίστης και ο Ίωνας Σκλαβούνος, Μηχανικός και σημαντικό μέλος του "Boulouki". Μαζί συζητούμε για την τέχνη της παραδοσιακής δόμησης, την τέχνη της ξερολιθιάς και πως αυτή η μακραίωνη παράδοση οφείλει να διατηρηθεί ως αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτιστικού και ιστορικού τοπίου. Η ομάδα όμως πέρα από τις εργασίες στο γκαλντερίμι, διοργανώνει μια σειρά παράλληλων δράσεων για την ανάδειξη του ιστορικού τοπίου και τη γνωριμία με αυτό.

Δείτε περισσότερα στο: https://www.boulouki.org/ann-reappear...


Συνδιοργάνωση: Μπουλούκι, Σύλλογος Νέων Αρίστης, Δήμος Ζαγορίου, ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου

Αιγίδα: Περιφέρεια Ηπείρου

Συνεργασία: Πανεπιστήμιο Sheffield, ΜΕΚΔΕ ΕΜΠ

Συντονισμός δράσης: Φαίδων Μουδόπουλος


Σχεδιασμός δράσης


ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ


Γρηγόρης Κουτροπουλος

Παναγιώτης Κωστουλας

Ίωνας Σκλαβούνος Χριστόφορος Θεοχάρης Μίνα Κουβαρα 

Φαίδων Μουδόπουλο

Βοηθός Συντονισμού: Άννα Ζαχαράκη 

Οπτικοακουστική κάλυψη:Ελένη Μητροπούλου

Συνέντευξη-Γενικά πλάνα: Μαρία Φωτιάδη


Ευχαριστούμε θερμά για την επιμέλεια-μοντάζ του βίντεο τον Ερρίκο Κρανιδιώτης (https://addicted2h2o.com/)


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ.......ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ: https://chuffed.org/project/reappeara...


Περιοδεύον Εργαστήριο για τις Παραδοσιακές Τεχνικές Δόμησης 'Μπουλούκι'

Νικηταρά 5-7 Αθήνα, 106 78, info@boulouki.org, +30 211 1828348


Πηγή: Greek Gate, Μπουλούκι

Δεν υπάρχουν σχόλια