Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πήγε για μανιτάρια και βρήκε χάλκινο ξίφος της Εποχής του Χαλκού

Ένας άντρας που έψαχνε για μανιτάρια κοντά στο σπίτι του, βρήκε ένα ξίφος, ηλικίας 3.300 ετών από την Εποχή του Χαλκού. Το σπάνιο αντικείμεν...

Πήγε για μανιτάρια και βρήκε χάλκινο ξίφος της Εποχής του Χαλκού


Ένας άντρας που έψαχνε για μανιτάρια κοντά στο σπίτι του, βρήκε ένα ξίφος, ηλικίας 3.300 ετών από την Εποχή του Χαλκού. Το σπάνιο αντικείμενο έχει ενθουσιάσει τους αρχαιολόγους που σκοπεύουν να ανασκάψουν τη γύρω περιοχή.

Ο Roman Novák έκανε το χόμπι του στην περιοχή Jesenicko της Βόρειας Μοραβίας, όταν συνάντησε ένα σπάνιο αντικείμενο.

«Είχε μόλις βρέξει και πήγα για μανιτάρια. Καθώς βγήκα, είδα ένα κομμάτι μετάλλου να εξέχει από μερικές πέτρες. Το κλώτσησα και διαπίστωσα ότι ήταν μια λεπίδα, μέρος ενός ξίφους. Στη συνέχεια έσκαψα λίγο περισσότερο, και βρήκα μια χάλκινη αιχμή δόρατος».

Ο Novák επικοινώνησε αμέσως με τους αρχαιολόγους που συνέλεξαν τα αρχαία αντικείμενα και στη συνέχεια, διεξήγαγαν αρκετές έρευνες σε αυτά. Αυτές έδειξαν ότι τόσο το ξίφος όσο και η αιχμή χρονολογούνται γύρω στο 1.300 π.Χ. και μοιάζουν με όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως στην περιοχή της σημερινής Βόρειας Γερμανίας, σύμφωνα με τον Jiří Juchelka, ο οποίος ηγείται του τμήματος αρχαιολογίας στο κοντινό Μουσείο Σιλεσίας.

«Το ξίφος έχει οκταγωνική λαβή. Είναι μόλις το δεύτερο ξίφος αυτού του τύπου που βρίσκεται στην περιοχή».

Οι αρχαιολόγοι έμειναν έκπληκτοι που βρέθηκε ένα τέτοιο ξίφος στην περιοχή Jesenicko, επειδή η περιοχή ήταν αραιοκατοικημένη. Ωστόσο, οι έρευνες στο έδαφος έδειξαν ότι πράγματι προέρχεται από την συγκεκριμένη περιοχή.

Ο Juchelka αναφέρει ότι ένα τέτοιο ξίφος θα ήταν ακριβό αγαθό σε αυτό το μέρος της Ευρώπης πριν από 3.300 χρόνια, όταν ο πολιτισμός Urnfield μόλις ξεκινούσε σε αυτήν την περιοχή.

Σε αντίθεση με τα μεταγενέστερα σιδερένια ξίφη που απαιτούσαν ένα σφυρί να σφυροκοπήσει το κόκκινο καυτό μέταλλό τους, τα χάλκινα ξίφη κατασκευάζονταν με τήξη του χαλκού μέχρι να μετατραπεί σε υγρό μέταλλο και στη συνέχεια αυτό να πέσει σε καλούπι.

Το ξίφος από το Jesenicko δεν είναι το καλύτερο παράδειγμα αυτής της μεθόδου, είπε ο Juchelka στα τσέχικα μέσα ενημέρωσης.

«Προφανώς προσπαθούσαν για το καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά η ποιότητα της χύτευσης είναι πραγματικά πολύ χαμηλή. Οι έρευνες με ακτίνες Χ δείχνουν ότι υπάρχουν πολλές μικρές φυσαλίδες μέσα στο όπλο. Αυτό υποδηλώνει ότι το ξίφος δεν χρησιμοποιήθηκε στη μάχη, αλλά είχε συμβολική αξία».

Ο Milan Rychly, που εργάζεται στο Εθνογραφικό Μουσείο Jesenicko, δηλώνει ότι θα ακολουθήσει αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή όπου βρέθηκε το ξίφος.

«Είναι σαν ένα παζλ. Έχουμε μόλις τέσσερα μικρά κομμάτια από την ιστορία που έλαβε χώρα αυτή τη στιγμή, οπότε πρέπει να αρχίσουμε να τα συνδέουμε όλα μαζί».

Εν τω μεταξύ, το Μουσείο Σιλεσίας, σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα, προχώρησε σε πολλές ειδικές αναλύσεις του ξίφους, μετά τις οποίες το σπάνιο αντικείμενο πρόκειται να εκτεθεί τόσο στο Εθνογραφικό Μουσείο του Jesenicko όσο και στο Μουσείο της Σιλεσίας.


Πηγή: The Archaeology News Network



Δεν υπάρχουν σχόλια