Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Το μοναδικό ιστάμενο μνημείο της Λέσβου κινδυνεύει με κατάρρευση»

Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Μόριας για την επιδείνωση που παρα...

«Το μοναδικό ιστάμενο μνημείο της Λέσβου κινδυνεύει με κατάρρευση»

Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Μόριας για την επιδείνωση που παρατηρείται στην κατάσταση του Αρχαίου Ρωμαϊκού Υδραγωγείου μετά την πρόσφατη κακοκαιρία. Όπως αναφέρεται σε επιστολή των κατοίκων προς το αρμόδιο Υπουργείο, το Δήμο Μυτιλήνης και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το μοναδικό ιστάμενο αρχαίο μνημείο της Λέσβου και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου κινδυνεύει με κατάρρευση.

«Η κακοκαιρία Μήδεια,  αναφέρεται μεταξύ άλλων, που πέρασε με σφοδρότητα και από τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, επιδείνωσε την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση του Αρχαίου Υδραγωγείου της Μόριας.


https://www.in.gr/2021/02/27/greece/moria-sos-ekpempei-ena-apo-ta-arxaiotera-ydragogeia-tou-kosmou/

«Το μοναδικό ιστάμενο μνημείο της Λέσβου κινδυνεύει με κατάρρευση»


Οι επεμβάσεις στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου, που άρχισαν πριν από την δεύτερη χιλιετία , διακόπηκαν ήδη το 2002 .Το 2004 τοποθετήθηκαν μεταλλικές αντιστηρίξεις προσωρινά, μέχρις ότου εγκριθεί το επόμενο απαραίτητο ποσό για τη συνέχιση των εργασιών. Δυστυχώς, η προσωρινή αντιστήριξη έγινε μόνιμη, έως ότου το πέρασμα της Μήδειας την κατέστρεψε τελείως, με αποτέλεσμα, η απειλή κατάρρευσης, ακόμα και από τους μη ειδικούς, να είναι ορατή. Το ΚΛΕΙΔΙ της κεντρικής αψίδας έχει μετατοπισθεί.

Οι Σύλλογοι και οι κάτοικοι της Μόριας ζητούν την άμεση επέμβασή σας για τη σωτηρία του σπουδαιότατου αρχαίου μνημείου της Λέσβου, που επί 2000 χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή και τους κατοίκους της .

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι από τους ειδικούς θεωρείται από τα σπουδαιότερα μνημεία που τεκμηριώνουν εξαιρετική γνώση για τη στατική τεχνικού έργου της αρχαιότητας.

Απευθυνόμαστε στην Υπουργό Πολιτισμού, στον Περιφερειάρχη, στον Δήμαρχο Μυτιλήνης , στους Βουλευτές της Λέσβου ,ώστε με την επέμβαση τους να επιληφθούν άμεσα οι ειδικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για την αντιστήριξη, στερέωση και την άμεση αποκατάσταση του Μνημείου.

Οι αναφορές της αρμόδιας Κ Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και της Κοινότητας Μόριας, ειδικά από το 2015 και εξής, δεν έχουν εισακουστεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και το Υπουργείο Πολιτισμού .

Έγκειται στη δική σας ΑΠΟΦΑΣΗ να μη συμβεί το ίδιο και σήμερα για να μη χαθεί ένα σπουδαιότατο μνημείο και τεκμήριο του Πολιτισμού επί των ημερών σας .


«Το μοναδικό ιστάμενο μνημείο της Λέσβου κινδυνεύει με κατάρρευση»

«Το μοναδικό ιστάμενο μνημείο της Λέσβου κινδυνεύει με κατάρρευση»

Κάνουμε έκκληση στην Υπουργό Πολιτισμού, στον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, τους Βουλευτές μας, την Εφορία Αρχαιοτήτων Λέσβου, ώστε με την παρέμβασή τους, να επιληφθούν άμεσα οι ειδικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για την αντιστήριξη, στερέωση και την άμεση αποκατάσταση του Μνημείου, ενός μνημείου μοναδικού στο είδος του, ενός μνημείου που δύο καλοκαίρια τώρα φιλοξενεί μουσικές εκδηλώσεις και θα αποτελούσε ιδανικό χώρο τέλεσης πολιτιστικών εκδηλώσεων του νησιού.

Έχουμε την πεποίθηση ότι κανένας από σας, τους Πολιτικά Υπεύθυνους και επιστήμονες, δεν θα θελήσει να αναλάβει το βάρος μιας ενδεχόμενης τραγωδίας ,όπως δυστυχώς είχε συμβεί πριν λίγα χρόνια με το τοξωτό Γεφύρι της Πλάκας στην Ήπειρο.

Περιμένουμε τις άμεσες ενέργειες σας για τη «σωτηρία» του μνημείου, αλλά και την εξασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των ανθρώπων , που, όχι μόνο το επισκέπτονται αλλά και διέρχονται καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο καθημερινά, διότι βρίσκεται σε αγροτικό δρόμο ευρείας  κυκλοφορίας», καταλήγουν στην επιστολή τους οι κάτοικοι και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Μόριας.


Το ρωμαϊκό υδραγωγείο

Στην περιοχή της Μόριας σώζεται τμήμα πολύτοξης τοξοστοιχίας (μήκους 170 μ.) του ρωμαϊκού υδραγωγείου της Μυτιλήνης, που είναι έργο πιθανώς του τέλους του 2ου ή των αρχών του 3ου αιώνα μ.Χ.

Το υδραγωγείο της Μυτιλήνης, που λόγω των κλασικιστικών στοιχείων του θεωρήθηκε αδριάνειο, κατασκευάστηκε για τη μεταφορά νερού από τις πηγές του όρους Ολύμπου στην αρχαία πόλη της Μυτιλήνης.

Το πρόβλημα της συνεχούς ροής του νερού, που περνούσε από ανομοιογενή εδάφη με διαφορετική στάθμη, επιλύθηκε ευφυώς διά της γεφυρώσεως των κοιλάδων με τοξοστοιχίες (υδατογέφυρες), πάνω από τις οποίες περνούσαν οι αγωγοί του νερού.


Πηγή: Στο Νησί, in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια