Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανακάλυψαν τμήμα αρχαίου υδραγωγείου της Αμαθούντας

Ένα πολύ ενδιαφέρον υπόγειο λαγούμι που χρονολογείται στη ρωμαϊκή περίοδο και εκτιμάται ότι αποτελούσε μέρος μεγαλύτερου υδραγωγείου που μετ...

Ανακάλυψαν τμήμα αρχαίου υδραγωγείου της Αμαθούντας

Ένα πολύ ενδιαφέρον υπόγειο λαγούμι που χρονολογείται στη ρωμαϊκή περίοδο και εκτιμάται ότι αποτελούσε μέρος μεγαλύτερου υδραγωγείου που μετέφερε νερό στην αρχαία πόλη της Αμαθούντας, εντόπισαν οι εργαζόμενοι του ΣΑΛΑ (Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας)  κατά τη διάρκεια των εκσκαφικών εργασιών τον Απρίλιο στην περιοχή Παρεκκλησιάς.

Το λαγούμι έχει κατεύθυνση νοτιοδυτική, προς την Αμαθούντα, η κορυφή του βρέθηκε σε βάθος δύο μέτρων από την επιφάνεια, και έχει ύψος ενάμιση μέτρο και πλάτος 50 εκατοστά.

Μιλώντας στον «Φ» ο λειτουργός του Τμήματος Αρχαιοτήτων στη Λεμεσό, Γιάννης Βιολάρης, εξέφρασε την άποψη ότι το αρχαίο υδραγωγείο ξεκινά βορειότερα, προς την περιοχή του Ληστόβουνου, όπου μέχρι σήμερα υπάρχουν πηγές νερού. «Στην αρχαιότητα», εξήγησε, «τα υδραγωγεία ακολουθούσαν το ανάγλυφο του εδάφους, μεταφέροντας νερό από την πηγή στην πόλη και ανάλογα με τη γεωμορφολογία, κάποια τμήματα των υδραγωγείων ήταν υπόγεια, όπως στην περίπτωσή μας, άλλα επιφανειακά και άλλα εναέρια, δηλαδή πάνω σε τοξοστοιχία, όπως στην περίπτωση του υδραγωγείου της Λάρνακας, το οποίο όμως ανάγεται στην τουρκοκρατία, είναι πολύ μεταγενέστερο».

«Η κορυφή του λαγουμιού που βρέθηκε στην Παρεκκλησιά διαμορφώνεται ως καμάρα και στον πάτο του υπάρχουν πήλινες σωλήνες. Η όλη κατασκευή υποδεικνύει ότι ήταν ένα μεγάλο δημόσιο έργο και μοιάζει με παρόμοια που εντοπίστηκαν στην Αλεξάνδρεια, την Αθήνα και αλλού, της ίδιας περιόδου», σημείωσε.

Παράλληλα ανέφερε ότι η γαλλική αρχαιολογική αποστολή Αμαθούντας έφερε στο φως με τις ανασκαφές της, στην περιοχή μεταξύ του αυτοκινητόδρομου και της ακρόπολης της Αμαθούντας, τις βάσεις της τοξοστοιχίας του ρωμαϊκού υδραγωγείου της πόλης. Κατά τις επιφανειακές έρευνες της γαλλικής αποστολής, μεταξύ πολλών άλλων στοιχείων που παραμένουν ακόμη αδημοσίευτα, βρέθηκε επιγραφή σε πήλινη σωλήνα που υποδεικνύει ότι η ίδια η κατασκευή ή ενδεχομένως κάποια ανακατασκευή του υδραγωγείου, ανάγεται στην εποχή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού, το 2ο αιώνα μ.Χ.

Ο κ. Βιολάρης τόνισε ότι τη συγκεκριμένη περίοδο είχαν γίνει αρκετά μεγάλα δημόσια έργα στην Αμαθούντα και αλλού. Με την εγκατάλειψή του, άγνωστο πότε, το υπόγειο αυτό τμήμα του υδραγωγείου της Αμαθούντας γέμισε σιγά-σιγά με ιλύ, δηλαδή λάσπη (στην Κύπρο την αποκαλούμε «μούθη») που μεταφερόταν από το νερό που έρρεε στο λαγούμι σε διάφορα πλημμυρικά επεισόδια ανά τους αιώνες.


Πηγή: Φιλελεύθερος



Δεν υπάρχουν σχόλια