[Credit: Soprintentenza Archaeologia Belle Arti] Μια πλούσια ελληνιστική ταφή, που χρονολογείται στον 4ο-3ο αιώνα π.Χ., ανακαλύφθηκε στο Κιέ...
[Credit: Soprintentenza Archaeologia Belle Arti] |
Μια πλούσια ελληνιστική ταφή, που χρονολογείται στον 4ο-3ο αιώνα π.Χ., ανακαλύφθηκε στο Κιέτι της Ιταλίας στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ανασκαφών που πραγματοποιούνται για το έργο της ανάπλασης της Piazza San Giustino.
Η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία της περιοχής (Soprintendenza Archeologica Belle Arti e Paesaggio di Chieti e Pescara) ανακοίνωσε τα νέα στο Facebook, περιγράφοντας την ταφή ως ασυνήθιστη για το σχεδόν τετράγωνο σχήμα της, που ορίζεται στην περίμετρο από πλάκες ψαμμίτη και ογκόλιθους. Πρόκειται για μια ταφική κατασκευή που είναι διπλάσια σε μέγεθος από τις κανονικές ταφές και εμφανίζεται μέχρι στιγμής μοναδική ως προς το περιεχόμενό της: μια γυναίκα, μάλλον μικρή μεν σε αναλογίες αλλά ισχυρή ως προς το κοινωνικό της πλαίσιο, συνοδεύεται στο μεταθανάτιο ταξίδι της από ένα πλούσιο σύνολο χάλκινων και κεραμικών αγγείων, τα τελευταία εισαγόμενα. Τα ρούχα και το σώμα της ήταν διακοσμημένα με περόνες, χάλκινα στοιχεία, αγγεία και φυλαχτά.
[Credit: Soprintentenza Archaeologia Belle Arti] |
[Credit: Soprintentenza Archaeologia Belle Arti] |
[Credit: Soprintentenza Archaeologia Belle Arti] |
Η αρχαιολογική υπηρεσία αναφέρει ότι η ενιαία ύπτια ταφή καταλαμβάνει τη νότια πλευρά του λάκκου και βλέπει δυτικά, ενώ στο βόρειο μισό, στα δεξιά της ταφής, τακτοποιήθηκαν και εναποτέθηκαν τα κτερίσματα.
Μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής, η μελέτη των υλικών, οι ανθρωπολογικές αναλύσεις, οι αναλύσεις του περιεχομένου των διαφόρων αγγείων, οι έρευνες σε όλο το ταφικό πλαίσιο καθώς και οι τοπογραφικές έρευνες, θα βοηθήσουν στην αποσαφήνιση της δομής της νεκρόπολης που καταλάμβανε το συγκεκριμένο τμήμα του λόφου.
Πηγή: The Archaeology News Network
Δεν υπάρχουν σχόλια