Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέα οχυρωματικά τείχη ανακαλύφθηκαν στην αρχαία πόλη της Περγάμου

Τείχη 2.500 ετών βρέθηκαν στην αρχαία πόλη της Περγάμου, η οποία συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 20...

Νέα οχυρωματικά τείχη ανακαλύφθηκαν στην αρχαία πόλη της Περγάμου

Τείχη 2.500 ετών βρέθηκαν στην αρχαία πόλη της Περγάμου, η οποία συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 2014.

Οι ανασκαφές που πραγματοποιούνται στην αρχαία πόλη της Περγάμου, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 26 χιλιομέτρων από τη σημερινή ακτογραμμή του Αιγαίου και βορειοδυτικά της σύγχρονης περιοχής Bergama της Σμύρνης, αποκάλυψαν νέα οχυρωματικά τείχη.

Οι λίθινοι τοίχοι βρέθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης, καθαρισμού και έρευνας που πραγματοποιήθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Κρατικών Υδραυλικών Έργων (DSI) στον Σελινούντα ποταμό που περιβάλλει την αρχαία Πέργαμο.

Στην εξέταση που έκαναν οι αρχαιολόγοι της Διεύθυνσης Μουσείου Περγάμου, διαπιστώθηκε ότι τα οχυρωματικά τείχη, ύψους 4-5 μέτρων περίπου, κατασκευάστηκαν τον 5ο αιώνα π.Χ. για την προστασία της πόλης από επιθέσεις.


Νέα οχυρωματικά τείχη ανακαλύφθηκαν στην αρχαία πόλη της Περγάμου

Νέα οχυρωματικά τείχη ανακαλύφθηκαν στην αρχαία πόλη της Περγάμου

Σημάδι κοινωνικής και οικονομικής ισχύος

Η διευθύντρια του Μουσείου της Περγάμου, Nilgün Ustura δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι το έργο που πραγματοποιείται μέσα και γύρω από την αρχαία πόλη της Περγάμου προσφέρει νέες ανακαλύψεις στον κόσμο της αρχαιολογίας κάθε χρόνο.

Σημειώνοντας ότι το έργο της Αρχαίας Διώρυγας του Σελινούντα πραγματοποιήθηκε στον ποταμό στις παρυφές της αρχαίας πόλης με τη συνεργασία επίσημων φορέων, η Ustura είπε ότι προέκυψαν νέα ευρήματα σε μία γραμμή μήκους 1,5 χιλιομέτρου.

Δηλώνοντας ότι τα οχυρωματικά τείχη, που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ., χτίστηκαν με το πολυγωνικό σύστημα που αντικατοπτρίζει τα χαρακτηριστικά της περιόδου, η Ustura συμπλήρωσε:

«Το έργο αποκατάστασης της Διώρυγας του Αρχαίου Σελινούντα είναι ένα μακροχρόνιο έργο. Το έργο αυτό, που ξεκίνησε στις 5 Φεβρουαρίου 2021 και μας παρέχει πολύτιμα αρχαιολογικά δεδομένα που με την σειρά τους μας δίνουν πολύ σημαντικά ιστορικά συμπεράσματα».

«Διαπιστώσαμε ότι τα οχυρωματικά τείχη, που εκτιμούμε ότι κτίστηκαν τον 2ο αιώνα π.Χ., ανήκουν σε παλαιότερη περίοδο. Ενώ μιλούσαμε για τείχη μήκους 4 χιλιομέτρων τον 2ο αιώνα π.Χ., βλέπουμε τώρα ότι τα τείχη πολυγωνικού τύπου χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ. Υποθέτουμε ότι αυτά τα τείχη έφτασαν μέχρι τον αρχαίο Σελινούντα και χτίστηκαν για αμυντικούς σκοπούς».


Νέα οχυρωματικά τείχη ανακαλύφθηκαν στην αρχαία πόλη της Περγάμου

Νέα οχυρωματικά τείχη ανακαλύφθηκαν στην αρχαία πόλη της Περγάμου

Σημειώνοντας ότι οι αρχαιολογικές ομάδες του Μουσείου της Περγάμου συνεχίζουν τις εργασίες τους στο πεδίο, η Ustura δήλωσε ότι τα τείχη της πόλης είναι προϊόν εξειδικευμένων αρχιτεκτονικών εργασιών της περιόδου.

Επισημαίνοντας ότι τα τείχη διασφαλίζουν την ασφάλεια της αρχαίας πόλης, η Ustura δήλωσε: «Τα τείχη στα οποία φτάσαμε δείχνουν την κοινωνική και οικονομική δύναμη της πόλης. Όσο πιο δυνατά φτιάξετε τα τείχη, τόσο πιο δυνατή θα είναι η πόλη».

Τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Περγάμου ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1870 από τον Γερμανό μηχανικό Carl Humann.

Η αρχαία πόλη διέθετε ένα αμφιθέατρο που μπορούσε να φιλοξενήσει 50.000 άτομα και ένα θέατρο για 30.000 άτομα, καθώς και τη δεύτερη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του αρχαίου κόσμου.


Πηγή: O. Kayra, Arkeonews, Daily Sabah



Δεν υπάρχουν σχόλια