Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αγία Σοφία: Ζημιές στην ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη

Αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες από την καταστροφή της ιστορικής αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας, την οποία κατήγγειλε ο Σύνδεσμος Ι...

Αγία Σοφία: Ζημιές στην ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη

Αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες από την καταστροφή της ιστορικής αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας, την οποία κατήγγειλε ο Σύνδεσμος Ιστορίας της Τέχνης της Τουρκίας σε λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter.

Στην ανάρτηση ο Σύνδεσμος καταγγέλλει: «Διαπιστώσαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)».

Ο σύνδεσμος αναφέρεται επίσης στην προκλητική απάντηση που έλαβε από τον υπεύθυνο ασφαλείας της Αγίας Σοφίας, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το περιστατικό. Ο υπεύθυνος υποστήριξε πως οι κάμερες ασφαλείας δεν κατέγραφαν, ενώ φέρεται να είπε σε μέλη του Συνδέσμου: «δεν ήταν τίποτα μην ανησυχείτε, θα το φτιάξουμε», με τους ίδιους να του απαντούν πως θα καταγγείλουν το θέμα στον εισαγγελέα τόσο για να βρεθεί αυτός που ευθύνεται για την καταστροφή αλλά και γιατί «δεν δεχόμαστε και δεν θα δεχθούμε ένας τέτοιος άνθρωπος να είναι υπεύθυνος σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου»

Αναλυτικά, η δήλωση εκπροσώπου του συνδέσμου:

«Δυστυχώς, άκουσα την ανατριχιαστική δήλωση του ατόμου που λέει ότι ονομάζεται κ. Ταλίπ και είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας στην Αγία Σοφία ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά και ότι δεν υπάρχει βίντεο από κάμερα, καθώς και ότι 'δεν ήταν τίποτα μην ανησυχείτε, θα το φτιάξουμε'. Όταν είπαμε ότι θα το καταγγείλουμε στον εισαγγελέα για να βρούμε τον ένοχο μας απάντησε ότι ήμασταν κακοπροαίρετοι. Και ότι το μόνο που θέλουμε είναι να κάνουμε σκηνή. Θα υποβάλλουμε μήνυση τόσο για να εντοπίσουμε αυτούς που κατέστρεψαν την ιστορική πύλη όσο και για να εκδιωχθεί αυτό το άτομο από αυτό το πόστο το συντομότερο δυνατό».


Αντιδράσεις στην Κωνσταντινούπολη

Τα μέλη του Συνδέσμου ανακοίνωσαν πως θα υποβάλουν μήνυση για να εντοπιστούν οι βάνδαλοι αλλά και για να εκδιωχθεί ο υπεύθυνος ασφάλειας από το πόστο το συντομότερο δυνατόν.

Από την πλευρά του, ο Μαχίρ Πολάτ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του δήμου Κωνσταντινούπολης, ανέφερε: «Το άτομο ή τα άτομα που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή θα πρέπει να ταυτοποιηθούν μέσω κάμερας. Το θέμα θα πρέπει να οδηγηθεί στον εισαγγελέα, καθώς σκόπιμα προκάλεσαν ζημιά στο νούμερο 1 ιστορικό κτήριο, την Αγία Σοφία».

Η Γενική Διεύθυνση ιδρυμάτων με ανάρτηση της στο twitter ενημέρωσε πως έχει ανατεθεί σε δύο Επιθεωρητές, διοικητικούς και τεχνικούς, να ερευνήσουν την καταστροφή της Αυτοκρατορικής Πύλης.

Ο τουρκικός τύπος, ακόμη και ο φιλοκυβερνητικός επικρίνει εντονότατα την εικόνα από τις ζημιές που έχει υποστεί η ιστορική πύλη, μιλώντας για «σοκαριστική, επονείδιστη εικόνα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων ανακοίνωσε ότι «έχει ξεκινήσει έρευνα για την καταστροφή της ιστορικής «Αυτοκρατορικής Πύλης» της Αγίας Σοφίας». Όπως αναφέρει «αποδείχθηκε ότι η ιστορική αυτοκρατορική Πύλη της, ένα από τα εμβληματικά ιστορικά κτήρια της Κωνσταντινούπολης, υπέστη ζημιές».

Μάλιστα η τουρκική εφημερίδα κάνει μια μικρή ιστορική αναδρομή εξηγώντας την ονομασία της πύλης. Χαρακτηριστικά επισημαίνει ότι «η ζημιά στην πύλη, η οποία είναι μία από τις εννέα πύλες που οδηγούν στην κύρια αίθουσα και ονομάζεται «Πύλη του Αυτοκράτορα» επειδή χρησιμοποιήθηκε μόνο από τον αυτοκράτορα, τράβηξε την προσοχή» και προσθέτει ότι «μετά τις αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φάνηκε ότι ελήφθησαν προφυλάξεις τοποθετώντας φράγμα μπροστά από την πόρτα σήμερα.


Αγία Σοφία: Ζημιές στην ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Αποτροπιασμό και λύπη

Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλούν αποτροπιασμό και λύπη, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο.


Ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού

Ο βανδαλισμός οποιουδήποτε μνημείου είναι πράξη αποτρόπαια, βίαιη και βάρβαρη. Πολλώ μάλλον όταν η πράξη αφορά σε μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς εγγεγραμμένο στον κατάλογο της UNESCO, όπως η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Οι αρμόδιοι οφείλουν να προβούν άμεσα στην αποκατάσταση της Αυτοκρατορικής Πύλης από τις προκληθείσες ζημίες και οι υπεύθυνοι του βανδαλισμού να τύχουν ανάλογων των συνεπειών.


Από τον 6ο αιώνα μ.X.

Η «Αυτοκρατορική Πύλη» είναι μία εξαιρετικής τέχνης ξύλινη δίφυλλη θύρα που οδηγεί στον κυρίως ισόγειο χώρο του μνημείου. Η πύλη από δρυ, έχει ύψος επτά μέτρων και περιβάλλεται από μπρούτζινο πλαίσιο. Χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ., ενώ τα φύλλα της καλύπτονται από μπρούτζινες στρογγυλές πλάκες. Σύμφωνα με την παράδοση, κατασκευάσθηκε από ξύλα της Κιβωτού του Νώε.


Πηγή: MonoNews, Ναυτεμπορική, ΥΠΠΟΑ, Καθημερινή, PontosNews



Δεν υπάρχουν σχόλια