Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τη μορφή μια πλούσιας γυναίκας της Εποχής του Χαλκού αποκάλυψε μια αναδόμηση προσώπου

Ακριβής ανθρωπολογική αναπαράσταση της εικόνας μιας γυναίκας από τον τάφο Νο. 2, που ανακαλύφθηκε στο Mikulovice κοντά στο Pardubice της Τσε...

Ακριβής ανθρωπολογική αναπαράσταση της εικόνας μιας γυναίκας από τον τάφο Νο. 2, που ανακαλύφθηκε στο Mikulovice κοντά στο Pardubice της Τσεχίας. [Credit: archiv MZM]
Ακριβής ανθρωπολογική αναπαράσταση της εικόνας μιας γυναίκας από τον τάφο Νο. 2, που ανακαλύφθηκε στο Mikulovice κοντά στο Pardubice της Τσεχίας. [Credit: archiv MZM]

Ερευνητές ανακατασκεύασαν το πρόσωπο μιας μικροκαμωμένης, μελαχρινής γυναίκας που ήταν από τους πλουσιότερους κατοίκους της Βοημίας της Εποχής του Χαλκού.

Η γυναίκα θάφτηκε με πέντε χάλκινα βραχιόλια, δύο χρυσά σκουλαρίκια και ένα τρίκλωνο κολιέ με περισσότερες από 400 χάντρες από κεχριμπάρι. Μαζί της ήταν επίσης ενταφιασμένες τρεις χάλκινες βελόνες ραπτικής. Ήταν μέρος της κουλτούρας Ουνετίτσε, μιας ομάδας λαών από την Κεντρική Ευρώπη της πρώιμης Εποχής του Χαλκού, γνωστοί για τα μεταλλικά τεχνουργήματα τους, όπως κεφάλια τσεκούρι, στιλέτα, βραχιόλια και περιδέραια από στριφτό μέταλλο που ονομάζονταν πυρσοί.

Αν και δεν είναι σαφές ποια ήταν η γυναίκα, ήταν πολύ εύπορη, δήλωσε ο αρχαιολόγος Μιχάλ Ερνέ του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχικής Δημοκρατίας.

«Είναι ίσως ο πλουσιότερος γυναικείος τάφος από ολόκληρη την πολιτιστική περιοχή Ουνετίτσε», είπε ο Ερνέ στο Live Science.


Πλούτος και εμπόριο

Η γυναίκα έζησε μεταξύ 1880 π.Χ. και 1750 π.Χ., σύμφωνα με χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα του νεκροταφείου όπου βρέθηκαν τα οστά της. 


O γυναικείος σκελετός της Εποχής του Χαλκού που ανακαλύφθηκε στο Mikulovice κοντά στο Pardubice της Τσεχίας. [Credit: Jarmila Švédová]
O γυναικείος σκελετός της Εποχής του Χαλκού που ανακαλύφθηκε στο Mikulovice κοντά στο Pardubice της Τσεχίας. [Credit: Jarmila Švédová]

Το νεκροταφείο βρίσκεται κοντά στο χωριό Μικουλοβίτσε στη βόρεια Τσεχική Δημοκρατία, στη βόρεια Τσεχική Δημοκρατία. Αυτή η περιοχή και οι γύρω περιοχές είναι γνωστές ως Βοημία επειδή αποτελούσαν ένα βασίλειο με αυτό το όνομα πριν από τον Α′ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι 27 τάφοι στο νεκροταφείο αποδείχθηκαν ένας αξιόλογος θησαυρός τεχνουργημάτων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 900 κεχριμπαρένιων αντικειμένων.

«Έχουμε κεχριμπάρι στο 40% όλων των γυναικείων τάφων», είπε ο Ερνέ. Υπάρχει περισσότερο κεχριμπάρι σε αυτό το ενιαίο νεκροταφείο από ό,τι σε όλους τους τάφους Ουνετίτς στη Γερμανία, είπε.

«Έχουμε δύο γειτονικές περιοχές ενός αρχαιολογικού πολιτισμού, αλλά το κοινωνικό σύστημα δεν ήταν πιθανώς το ίδιο», είπε.

Αυτό το κεχριμπάρι πιθανότατα καταγόταν από τη Βαλτική, υποδεικνύοντας ότι ο λαός Ουνετίτσε ήταν μέρος ενός εκτεταμένου εμπορικού δικτύου στην Ευρώπη εκείνη την εποχή. Τα χάλκινα αντικείμενα που κατασκευάζονται από τους σύγχρονους Ευρωπαίους δείχνουν επίσης την πολυπλοκότητα του εμπορίου της Εποχής του Χαλκού, πρόσθεσε ο Ερνέ: Χάλκινα αντικείμενα βρίσκονται σε όλη την ήπειρο, αλλά οι πρώτες ύλες για τον μπρούντζο, τον κασσίτερο και τον χαλκό προέρχονταν από λίγες μόνο περιοχές.


Μια εύπορη γυναίκα

Από τα σκελετικά υπολείμματα που βρέθηκαν στο νεκροταφείο κοντά στο Μικουλοβίτσε, η γυναίκα που φορούσε κεχριμπάρι είχε το καλύτερα διατηρημένο κρανίο. Ήταν μια τυχερή σύμπτωση που ο πλουσιότερος τάφος είχε επίσης σκελετικά υπολείμματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για μια ανακατασκευή, είπε ο Ερνέ.


Το κρανίο της γυναίκας από τη Βοημία της Εποχής του Χαλκού που ανακαλύφθηκε στο Mikulovice κοντά στο Pardubice της Τσεχίας. [Credit: archiv MZM]
Το κρανίο της γυναίκας από τη Βοημία της Εποχής του Χαλκού που ανακαλύφθηκε στο Mikulovice κοντά στο Pardubice της Τσεχίας. [Credit: archiv MZM]

Επίσης, ευτύχημα ήταν ότι τα οστά ήταν αρκετά καλά διατηρημένα ώστε να περιέχουν ακόμα κομμάτια του DNA της γυναίκας. Αυτές οι γενετικές αλληλουχίες επέτρεψαν στους ερευνητές να ανακαλύψουν ότι τα μάτια και τα μαλλιά της ήταν καστανά και το δέρμα της ανοιχτό. Η ανθρωπολόγος Έβα Βανίκοβα του Μουσείου της Μοραβίας στο Μπρνο και ο γλύπτης Ονρέι Μπίκελ συνεργάστηκαν για να φτιάξουν το μοντέλο της γυναίκας με τον κορμό.

Τα αναδημιουργημένα ρούχα και αξεσουάρ της γυναίκας βασίζονταν επίσης στην επιστήμη. Η Λουντμίλα Μπαρσάκοβα του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών έφτιαξε το κεχριμπαρένιο κολιέ και τα χρυσά σκουλαρίκια, ο μεταλλουργός Ράντεκ Λουκούνκα αναδημιουργούσε τα μπρούτζινα βραχιόλια και τις βελόνες και η Κριστίνα Ουρμπάνοβα, μια αρχαιολόγος που ειδικεύεται στα υφάσματα, έφτιαξε τα γυναικεία ρούχα.

Το αρχαίο DNA μπορούσε να διασωθεί από άλλα οστά στο νεκροταφείο, επομένως οι ερευνητές εργάζονται τώρα για να ανακαλύψουν πώς είχαν σχέση τα άτομα που θάφτηκαν εκεί, είπε ο Ερνέ. Το νεκροταφείο θα μπορούσε επίσης να παρέχει νέες ενδείξεις για τις περιφερειακές διαφορές στην κεντρική Ευρώπη της πρώιμης Εποχής του Χαλκού. Σε γειτονικές περιοχές της Βοημίας, είπε ο Ernée, οι πλούσιοι τάφοι που βρέθηκαν ανήκουν όλοι σε άνδρες. Δεν είναι σαφές εάν οι γυναίκες είχαν διαφορετική θέση στην περιοχή κοντά στο σύγχρονο Mikulovice, είπε. Είναι πιθανό οι γυναίκες να έλεγχαν μεμονωμένα περισσότερο πλούτο από τις γυναίκες σε κοντινές περιοχές, αλλά είναι επίσης πιθανό να θάφτηκαν με πλούτη για να επιδείξουν τον πλούτο των ανδρών συγγενών τους.


Πηγή: The Huffington Post, με πληροφορίες από LiveScience



Δεν υπάρχουν σχόλια