Φρούριο Καράμπαμπα, Χαλκίδα. © Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας Σε στρατηγική θέση ελέγχου στον πορθμό του Ευρίπου, το Κάστρο ταυτίζεται με την ...
Φρούριο Καράμπαμπα, Χαλκίδα. © Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας |
Σε στρατηγική θέση ελέγχου στον πορθμό του Ευρίπου, το Κάστρο ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Κάνηθο, καθώς σώζονται σποραδικά ίχνη κτισμάτων και τάφων, στην επιφάνεια του εδάφους.
Ο λόφος πιθανότατα οχυρώθηκε για πρώτη φορά κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν είχε οχύρωση στους Βυζαντινούς χρόνους και κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας και τους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας.
Χαλκίδα, Φρούριο Καράμπαμπα. Γενική άποψη. © Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας |
Το φρούριο που σώζεται σήμερα οικοδομήθηκε από τους Τούρκους το 1684, με σκοπό την προστασία της Χαλκίδας από τους Βενετούς. Σχεδιάστηκε από τον Βενετό Gerolimo Galopo και η αρχιτεκτονική του είναι περισσότερο ευρωπαϊκή και λιγότερο τουρκική. Το φρούριο πολιορκήθηκε ανεπιτυχώς από τον Μοροζίνι το 1688. Παραδόθηκε στο ελληνικό κράτος με την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Στον ανατολικό τοίχο του περιβόλου, μεταξύ της πύλης και του ανατολικού πύργου, βρίσκεται κωδωνοστάσιο, κτισμένο στη θέση όπου βρισκόταν η καμπάνα του συναγερμού του φρουρίου.
Φρούριο Καράμπαμπα, Χαλκίδα. © Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας |
Το μόνο καλά σωζόμενο κτίσμα μέσα στον περίβολο είναι ναός αφιερωμένος στον Προφήτη Ηλία, που χρονολογείται το 1895.
Το δυτικό άκρο του τείχους καταλαμβάνει επτάπλευρος πύργος, η μεγαλοπρεπέστερη αμυντική κατασκευή του φρουρίου. Η είσοδος στον πύργο γίνεται από στενό καμαροσκεπή διάδρομο, που θυμίζει λαβύρινθο.
Πηγή: ΥΠΠΟΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια