Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κιλκίς: Μία ταινία μικρού μήκους αναδεικνύει την ιστορία του αρχαιολογικού χώρου στο Παλατιανό

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς αναδεικνύει την ιστορία του αρχαιολογικού χώρου στο Παλατιανό μέσα από μία ταινία μικρού μήκους. Χτισμένος σε π...

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς αναδεικνύει την ιστορία του αρχαιολογικού χώρου στο Παλατιανό μέσα από μία ταινία μικρού μήκους.

Χτισμένος σε προνομιακή θέση, στην κορυφή ενός λόφου με θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα, κοντά στον Γαλλικό ποταμό και τους παραποτάμους του, ο οικισμός στο Παλατιανό ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα π.Χ., ενώ ανθηρές οικιστικές φάσεις του χρονολογούνται στους ελληνιστικούς (4ο-2ο αι. π.Χ.) και ρωμαϊκούς χρόνους (1ος -3ος αι. μ.Χ.). Τα κατάλοιπα της ύστερης ρωμαϊκής φάσης της πόλης είναι ορατά μέχρι σήμερα και ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει στους αυθεντικούς λιθόστρωτους αρχαίους δρόμους και τα μονοπάτια της.

Την πολύχρονη πορεία της πόλης και τον ρόλο που έπαιξε επί πολλά χρόνια στην ευρύτερη περιοχή, έρχεται να αναδείξει η μικρού μήκους ταινία (διάρκειας 9' 32") «ΠΑΛΑΤΙΑΝΟ. Μια ρωμαϊκή πόλη στα Κρούσσια όρη του Κιλκίς», της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Ο αρχαιολογικός χώρος του Παλατιανού βρίσκεται 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης του Κιλκίς.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Παλατιανού βρίσκεται 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης του Κιλκίς. Απλώνεται σε δύο γειτονικούς λόφους που επικοινωνούν μεταξύ τους με έναν στενό αυχένα και δεσπόζουν στην περιοχή ανάμεσα στους οικισμούς Κεντρικό και Παλατιανό.

Η πόλη αναπτύσσεται κατά την κλασική εποχή και αποκτά χαρακτηριστικά αστικού κέντρου από τον 4ο αιώνα ως τα μέσα του 1ου π.Χ. αιώνα. Η ακμή της ωστόσο τεκμηριώνεται κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, από τον 1ο αι. ως τον 3ο μ.Χ. αιώνα, όταν και καταστρέφεται από άγνωστη αιτία.

Από τα σημαντικότερα μνημεία, που μαρτυρούν τον πλούτο της πόλης, είναι το τιμητικό Ηρώο, το οποίο χρονολογείται στο τέλος του 1ου και αρχές του 2ου αι. μ.Χ. Σε αυτό σώθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση τα τέσσερα από τα πέντε αγάλματα της σημαντικής οικογένειας του Πατράου και της Αμμίας. Διασώζονται και τα ονόματα των τριών γιων τους- Αλέξανδρος, Μήδης και Ζωίλος.

Ο αρχαιολογικός χώρος Παλατιανού, ενδέχεται -σύμφωνα με μελετητές- να ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Ίωρον, κάτι που μένει να επαληθευτεί με μελλοντικές ανασκαφές και την εύρεση επιγραφής.


Τα ερείπια της οικιστικής εγκατάστασης καταλαμβάνουν την κορυφή και την ανατολική πλαγιά του βόρειου λόφου.
Τα ερείπια της οικιστικής εγκατάστασης καταλαμβάνουν την κορυφή και την ανατολική πλαγιά του βόρειου λόφου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς προγραμματίζει την άμεση δημιουργία στον χώρο Κέντρου Ενημέρωσης με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας, στο πλαίσιο του έργου «Ευρωπός-Παλατιανό-Στόβοι: πολιτιστικές αξίες του παρελθόντος και του μέλλοντος», ενταγμένο στο διασυνοριακό πρόγραμμα INTERREG 2014-2020.

Τον γενικό συντονισμό και την συνολική επιμέλεια της ταινίας έχει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς Δρ Γεωργία Στρατούλη, την επιστημονική επιμέλεια οι αρχαιολόγοι Δρ Νεκτάριος Πουλακάκης και Δρ Μαρία Φαρμάκη, ενώ «ξεναγός» μας στον χώρο είναι ο αρχαιολόγος Δρ Θεόδωρος Παπακώστας. Τη σκηνοθεσία επιμελήθηκε ο Θάνος Καρτσόγλου.


Στο νότιο λόφο και στις υπώρειες των δύο λόφων εκτεινόταν πιθανότατα το νεκροταφείο του οικισμού.
Στο νότιο λόφο και στις υπώρειες των δύο λόφων εκτεινόταν πιθανότατα το νεκροταφείο του οικισμού.

Είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα με την κ. Στρατούλη, η ταινία να συμμετάσχει σε διεθνή διαγωνισμό, καθώς η προηγούμενη ταινία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς «Η πόλις των Μορρυλίων» κατέκτησε το 2021 το α' βραβείο ψηφοφορίας του κοινού, ανάμεσα σε 32 ταινίες από όλο τον κόσμο, στον διεθνή διαγωνισμό «Museums in Short», ενώ στον ίδιο διαγωνισμό το 2020, το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία ψηφοφορίας του κοινού απέσπασε η πρώτη ταινία της ΕΦΑ Κιλκίς «Σέλευκος Α’ Νικάτωρ. Από την Ευρωπό στην Ελληνιστική Οικουμένη».


Πηγή: Newsbomb, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια