Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σπάνιο αρχαιολογικό εύρημα: Ολόκληρη «Βίβλος των Νεκρών» βρέθηκε στην έρημο της Σακκάρα

Μια εικονογράφηση από τον Πάπυρο του Ani, που χρονολογείται στη 19η δυναστεία του Νέου Βασιλείου της αρχαίας Αιγύπτου, περίπου το 1250 π.Χ. ...

Μια εικονογράφηση από τον Πάπυρο του Ani, που χρονολογείται στη 19η δυναστεία του Νέου Βασιλείου της αρχαίας Αιγύπτου, περίπου το 1250 π.Χ. Δεν υπάρχουν δημοσιευμένες εικόνες του νεοανακαλυφθέντος παπύρου της Βίβλου των Νεκρών που βρέθηκε στη Σακκάρα.
Μια εικονογράφηση από τον Πάπυρο του Ani, που χρονολογείται στη 19η δυναστεία του Νέου Βασιλείου της αρχαίας Αιγύπτου, περίπου το 1250 π.Χ. Δεν υπάρχουν δημοσιευμένες εικόνες του νεοανακαλυφθέντος παπύρου της Βίβλου των Νεκρών που βρέθηκε στη Σακκάρα.

Για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια, ένας πλήρης πάπυρος, μία «Βίβλος των Νεκρών» αποκαλύφθηκε στη Σακκάρα.

Πρόσφατα, οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη 4 ασύλητων και σφραγισμένων τάφων και μιας μούμιας άνω των 4.000 ετών στη νεκρόπολη της Σακκάρα, κοντά στο Κάιρο. 

Η Σακκάρα, η νεκρόπολη της Μέμφιδας, της αρχαίας πρωτεύουσας της Αιγύπτου, γνωστή για τη διάσημη πυραμίδα με βαθμίδες του φαραώ Ζοζέρ και περιλαμβάνει τις περίφημες πυραμίδες της Γκίζας. 

Ανάμεσα στα αναρίθμητης αξίας αρχαιολογικά ευρήματα ήταν και ένας πάπυρος 16 μέτρων, άθικτος, με αποσπάσματα από την «Βίβλο των Νεκρών» των αρχαίων Αιγυπτίων. 

Ο πάπυρος άνω των 2.000 ετών βρέθηκε μέσα σε μία σαρκοφάγο, σε τάφο νότια της πυραμίδας του Ζοζέρ και θεωρείται ότι πρόκειται για μία ολόκληρη «Βίβλο». 

Αυτός είναι ο πρώτος πλήρης πάπυρος που ανακαλύφθηκε στη Σακκάρα εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια, δήλωσε ο Mostafa Waziry, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι εργασίες συντήρησης έχουν ήδη ολοκληρωθεί  και ήδη μεταφράζεται στα αραβικά από τους μελετητές. 

Οι επιστήμονες θεωρούν την ανακάλυψη σπουδαία καθώς τα ιερογλυφικά αναμένεται να τους αποκαλύψουν ακόμα περισσότερα στοιχεία για τα νεκρικά έθιμα του αιγυπτιακού πολιτισμού της αρχαιότητας. 

Η Πυραμίδα του Ζοζέρ κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φαραώ Ζοζέρ (κυβέρνησε περίπου το 2630 π.Χ. έως το 2611 π.Χ.) και ήταν η πρώτη πυραμίδα που έχτισαν οι Αιγύπτιοι. Η περιοχή γύρω από τη βαθμιδωτή πυραμίδα χρησιμοποιήθηκε ως χώρος ταφής για χιλιετίες. Πράγματι, τη σαρκοφάγος που βρέθηκε ο νέος πάπυρος χρονολογείται στην Ύστερη Περίοδο (περίπου 712 π.Χ. έως 332 π.Χ.), είπε ο Zahi Hawass, πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, στο Live Science. Πληροφορίες σχετικά με το σε ποιον ανήκει ο πάπυρος και η ακριβής ημερομηνία του θα ανακοινωθούν σύντομα, σύμφωνα με τον Hawass.

Η Βίβλος των Νεκρών είναι ένα σύγχρονο όνομα που δόθηκε σε μια σειρά κειμένων που οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι θα βοηθούσαν τους νεκρούς να περιηγηθούν στον κάτω κόσμο. Χρησιμοποιήθηκαν ευρέως κατά τη διάρκεια του Νέου Βασιλείου (περίπου 1550 π.Χ. έως 1070 π.Χ.).

Παρόλο που τα 16 μέτρα μήκος είναι αρκετά μεγάλο ως μέγεθος, υπάρχουν και άλλα παραδείγματα παρόμοιων παπύρων αυτού του μήκους ή μεγαλύτερου. «Υπάρχουν πολλά χειρόγραφα που θα είχαν παρόμοιο μήκος, αλλά τα χειρόγραφα παπύρου των αρχαίων αιγυπτιακών θρησκευτικών κειμένων μπορεί να διαφέρουν αρκετά δραματικά σε μήκος», είπε ο Foy Scalf, επικεφαλής των ερευνητικών αρχείων στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Ο Scalf, ο οποίος δεν συμμετείχε στην τελευταία ανακάλυψη, αλλά κατέχει διδακτορικό στην Αιγυπτιολογία, σημείωσε ότι υπάρχουν ειλητάρια της Βίβλου των Νεκρών που έχουν μήκος πάνω από 30 μέτρα.


Δεύτερος πάπυρος

Αυτός φαίνεται να είναι ο δεύτερος πάπυρος που περιέχει κείμενα από την Βίβλο των Νεκρών που έχει βρεθεί στη Σακκάρα τον περασμένο χρόνο. Το 2022, ένας αποσπασματικός πάπυρος μήκους 4 μέτρων που περιείχε επίσης κείμενα από την Βίβλο των Νεκρών βρέθηκε στη Σακκάρα σε ένα τάφο κοντά στην πυραμίδα του φαραώ Τέτι (βασίλεψε περίπου το 2323 π.Χ. έως το 2291 π.Χ.). Είχε γραμμένο το όνομα του ιδιοκτήτη του, ενός άνδρα που ονομαζόταν «Pwkhaef».

Παρά το γεγονός ότι θάφτηκε κοντά στην πυραμίδα του φαραώ Τέτι, ο Pwkhaef έζησε αιώνες μετά τον ηγεμόνα. Οι τάφοι όπου βρέθηκε αυτός ο πάπυρος χρονολογούνται στη 18η και 19η δυναστεία της Αιγύπτου (1550 π.Χ. έως 1186 π.Χ.). Αλλά η πρακτική του να θάβονται δίπλα στην πυραμίδα ενός πρώην ηγεμόνα ήταν δημοφιλής στην Αίγυπτο εκείνη την εποχή.

Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα Αιγυπτίων αρχαιολόγων από το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, το οποίο δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει εικόνες του αρχαίου εγγράφου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πάπυρος θα εκτεθεί σύντομα σε αιγυπτιακό μουσείο.



Πηγή: ΣΚΑΪ, Live Science

Δεν υπάρχουν σχόλια