Το τεράστιο αποτύπωμα του δεινοσαύρου που ανακαλύφθηκε στην ακτή του Γιορκσάιρ. [Credit: Marie Woods/University of Manchester] Ένας γιγάντιο...
Το τεράστιο αποτύπωμα του δεινοσαύρου που ανακαλύφθηκε στην ακτή του Γιορκσάιρ. [Credit: Marie Woods/University of Manchester] |
Ένας γιγάντιος σαρκοφάγος δεινόσαυρος πριν από 166 εκατομμύρια χρόνια θέλησε ίσως να ξεκουραστεί στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται Γιορκσάιρ.
Το κολοσσιαίο πλάσμα πάτησε βαθιά το πόδι του στο λασπώδες έδαφος, με αποτέλεσμα να αφήσει πίσω του ένα ίχνος ρεκόρ, το οποίο ανακαλύφθηκε μόλις πρόσφατα στην «Ακτή των Δεινοσαύρων» του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το τεράστιο αποτύπωμα έχει μήκος σχεδόν ένα μέτρο και είναι το μεγαλύτερο του είδους που βρέθηκε ποτέ στην κομητεία του Γιορκσάιρ.
«Το σχήμα του αποτυπώματος πιθανόν υποδηλώνει πως ένα μεγάλο, σαρκοβόρο πλάσμα έκανε ένα βαθύ κάθισμα μέσα στη λάσπη. Μετά σηκώθηκε και απομακρύνθηκε. Έχει πλάκα να σκέφτεται κανείς πως αυτός ο δεινόσαυρος θα μπορούσε να κάνει βόλτα σε μία αμμώδη ακτή, ένα ήρεμο απόγευμα Κυριακής της Ιουράσιας περιόδου», λέει ένας εκ των ερευνητών του.
Χιλιάδες ίχνη δεινοσαύρων και πολλά απολιθώματα έχουν ανακαλυφθεί με την πάροδο των ετών κατά μήκος της ακτής του Γιορκσάιρ. Αλλά αυτή η ανακάλυψη έγινε τον Απρίλιο του 2021 από την τοπική αρχαιολόγο Marie Woods καθώς περπατούσε κατά μήκος της ακτής.
«Δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου, έπρεπε κοιτάξω ξανά και ξανά», είπε η Woods. «Έχω δει μερικά μικρότερα αποτυπώματα σε βόλτες με φίλους, αλλά τίποτα σαν αυτό».
Η Woods είναι συν-συγγραφέας της μελέτης που περιγράφει το αποτύπωμα που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη στο περιοδικό Proceedings of the Yorkshire Geological Society .
Σπάνια απόδειξη της Ιουράσιας Περιόδου
Το αποτύπωμα με τα τρία δάχτυλα είναι ένα από τα έξι που βρέθηκαν στην περιοχή με το πρώτο να έχει ανακαλυφθεί το 1934.
«Αυτή η σημαντική ανακάλυψη προσθέτει περαιτέρω στοιχεία ότι κάποτε σαρκοφάγοι γίγαντες περιφέρονταν σε αυτήν την περιοχή κατά τη διάρκεια της Ιουράσιας Περιόδου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και γεωλόγος John Hudson.
«Ο τύπος του αποτυπώματος, σε συνδυασμό με την ηλικία του, υποδηλώνει ότι προέρχεται από έναν άγριο δεινόσαυρο που μοιάζει με Μεγαλόσαυρο, με πιθανό ύψος ισχίου μεταξύ 2,5 και 3 μέτρων.
Ο Μεγαλόσαυρος ήταν ο πρώτος “επίσημος” δεινόσαυρος στον κόσμο, ο οποίος ονομάστηκε το 1824 από τα οστά που ανακαλύφθηκαν στην κομητεία του Οξφορντσιρ στην Αγγλία», είπε ο Lomax.
Ο σαρκοφάγος δεινόσαυρος, ένας από τους μεγαλύτερους θηρευτές της εποχής του, είχε μεγάλο κρανίο οπλισμένο με αιχμηρά, οδοντωτά δόντια και το σώμα του έφτανε τα 8 έως 9 μέτρα σε μήκος.
Επειδή υπήρχε ανησυχία πως το αποτύπωμα κινδύνευε να διαβρωθεί περαιτέρω αν παρέμενε στην ακτή, η ομάδα φρόντισε για τη μετακίνησή του σε πιο φιλόξενο περιβάλλον. Οι συλλέκτες απολιθωμάτων Mark, Aaron και Shae αφαίρεσαν προσεκτικά το αποτύπωμα και το δώρισαν στο Μουσείο του Σκάρμπορο.
«Είμαστε απίστευτα ευγνώμονες στους Mark, Aaron και Shae που διέσωσαν αυτό το σημαντικό δείγμα και διασφάλισαν ότι διασώθηκε για την επιστήμη», είπε ο Lomax. «Τώρα που το δείγμα έχει μελετηθεί, σχεδιάζεται να εκτεθεί δημόσια, για να εξάψει τη φαντασία της επόμενης γενιάς κυνηγών απολιθωμάτων».
Ο Hudson και ο Lomax μπόρεσαν να μελετήσουν λεπτομερώς το αποτύπωμα μόλις μεταφέρθηκε, κάτι που επέτρεψε στους ερευνητές να μάθουν περισσότερα για τον δεινόσαυρο που άφησε πίσω του την εντύπωση. Το δίδυμο ανέλυσε το σχήμα του αποτυπώματος, τον αριθμό των δακτύλων των ποδιών και τα σημάδια των νυχιών, καθώς και τις εντυπώσεις που έκανε το δέρμα του δεινοσαύρου.
«Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του αποτυπώματός μας είναι ένα μακρύ τμήμα που διατηρείται στο πίσω μέρος του ποδιού, το οποίο είναι μια εντύπωση αυτού που ονομάζουμε metapodium», είπε ο Lomax.
«Η παρουσία του μπορεί να υποδηλώνει ότι ο μεγάλος κρεατοφάγος μας καθόταν οκλαδόν στη λάσπη, πριν σηκωθεί και απομακρυνθεί. Είναι διασκεδαστικό να σκέφτεται κανείς ότι αυτός ο δεινόσαυρος θα μπορούσε κάλλιστα να περπατούσε σε μια λασπωμένη παράκτια πεδιάδα ένα τεμπέλικο κυριακάτικο απόγευμα στο Ιουρασικό».
Οι Hudson και Lomax συνεργάστηκαν επίσης με τον γεωλόγο δρα Μάικ Ρομάνο, ομότιμο μέλος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, για τη μελέτη. Ο Ρομάνο έχει συλλέξει και μελετήσει εκατοντάδες ίχνη δεινοσαύρων κατά μήκος της ακτής του Γιόρκσαϊρ τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Περίπου 25 διαφορετικοί τύποι αποτυπωμάτων δεινοσαύρων έχουν εντοπιστεί στην περιοχή.
«Η ανατολική ακτή του Γιορκσάιρ είναι γνωστή ως η ακτή των δεινοσαύρων για πολύ καλούς λόγους», ανέφερε ο Ρομάνο σε δήλωσή του. «Αν και αυτοί οι διαφορετικοί τύποι δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τον ίδιο αριθμό διαφορετικών δεινοσαύρων, υποδεικνύουν ένα ποικίλο οικοσύστημα ζώων, συμπεριλαμβανομένων τόσο σαρκοφάγων όσο και φυτοφάγων, που περιπλανιόταν στην παράκτια πεδιάδα και στο σύμπλεγμα (ποταμών) του Ιουρασικού πριν από περίπου 160-175 εκατομμύρια χρόνια. Τα αποτυπώματα μας επιτρέπουν επίσης να ερμηνεύσουμε τη συμπεριφορά τους. Έτσι, έχουμε καταγραφές δεινοσαύρων που περπατούσαν, έτρεχαν και κολυμπούσαν».
Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες για το απολιθωμένο αποτύπωμα, θα εκτεθεί δημόσια μεταξύ άλλων στο Μουσείο Ροτόντα του Μουσείου και των Γκαλερί του Σκάρμπορο.
Πηγή: Hellas Journal, Ντ. Στάνκοβιτς ErtNews
Δεν υπάρχουν σχόλια