«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα» , είπε ο Τζορτζ Οσμπορν, μιλώντας για αμοιβαία επωφ...
«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα», είπε ο Τζορτζ Οσμπορν, μιλώντας για αμοιβαία επωφελές σενάριο. Ωστόσο, επί της ουσίας φάνηκε να αποκλείει συνολική επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζεται για μια νέα διευθέτηση με την Ελλάδα, μέσω της οποίας τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Oσμπορν, περιγράφοντας το γεγονός ως μια κατάσταση αμοιβαία επωφελή.
Πάντως, ο Τζορτζ Οσμπορν φαίνεται ότι αποκλείει, επί της ουσίας, συνολική επιστροφή των Γλυπτών, καθώς αυτό, όπως λέει, θα απαιτούσε αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας, κάτι για το οποίο δεν έχει εξουσιοδότηση.
Ο Οσμπορν, πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, επανέλαβε ότι το μουσείο είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για τα Γλυπτά, τα οποία αποτελούν πηγή διαφωνιών μεταξύ των δύο χωρών επί αιώνες.
«Είναι ένα πολύ δύσκολα επιλύσιμο πρόβλημα», είπε στο BBC Radio. «Νομίζω, όμως, πως υπάρχει δρόμος να διανύσουμε, κατά τον οποίο αυτά τα Γλυπτά, τα Ελγίνεια Μάρμαρα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, θα μπορούσαν να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, και αυτό θα είναι αμοιβαία επωφελές και για την Ελλάδα και για εμάς».
Οταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει δανεισμό, αποκρίθηκε: «Συζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτό, για μια νέα ρύθμιση. Αυτό που δεν θα ήθελα να κάνω είναι να αναγκάσω τους Ελληνες να δεχτούν πράγματα τα οποία θεωρούν αδύνατα και, αντιστοίχως, δεν μπορούν να μας επιβάλουν πράγματα που εμείς θα θεωρούσαμε αδύνατα».
Οπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση βρισκόταν σε συνομιλίες για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών, τα οποία αφαίρεσε ο Βρετανός διπλωμάτης λόρδος Ελγιν από τον επιβλητικό ναό του Παρθενώνα στην Αθήνα, στις αρχές του 19ου αιώνα.
Ωστόσο, ο Οσμπορν απέκλεισε το σενάριο τα Γλυπτά να παραδοθούν οριστικά, λέγοντας ότι γι’ αυτό θα χρειαζόταν αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας.
«Αν θέλαμε να στείλουμε όλα τα Ελγίνεια Μάρμαρα πίσω, αυτό θα απαιτούσε πράξη του Κοινοβουλίου και αυτό θα ήταν πέρα από τις αρμοδιότητές μου», είπε. «Αλλά αυτό που μπορεί να κάνει το μουσείο είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα σχέση με την Ελλάδα», πρόσθεσε, για να καταλήξει: «Είμαι αρκετά αισιόδοξος».
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια