Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Ελβετία επέστρεψε στο Περού πέτρινο γλυπτό ηλικίας 2.500 ετών

Η Ελβετία έστρεψε στο Περού ένα μεγάλο πέτρινο γλυπτό, με το μορφή κεφαλιού. Είναι τεχνούργημα που φιλοτεχνήθηκε πριν από περίπου 2.500 χρόν...

Η Ελβετία επέστρεψε στο Περού πέτρινο γλυπτό ηλικίας 2.500 ετών


Η Ελβετία έστρεψε στο Περού ένα μεγάλο πέτρινο γλυπτό, με το μορφή κεφαλιού. Είναι τεχνούργημα που φιλοτεχνήθηκε πριν από περίπου 2.500 χρόνια από έναν από τους παλαιότερους πολιτισμούς της χώρας, ανακοίνωσε το γραφείο πολιτισμού.

Το μονολιθικό γλυπτό, το οποίο ζυγίζει σχεδόν 200 κιλά, μεταφέρθηκε στην Ελβετία, από τη Γερμανία, με φορτηγό το 2016 κατόπιν αιτήματος Γερμανού εμπόρου έργων τέχνης. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Πολιτισμού της Ελβετίας (FOC) ξεκαθάρισε, σε ανακοίνωσή του, ότι δεν είχε δηλωθεί ως πολιτιστικό αγαθό.

Όταν εντοπίστηκε, πριν από επτά χρόνια, κατασχέθηκε με την «εύλογη υποψία» πως είχε εισαχθεί παράνομα από το Περού. Από την ανάλυσή του, αποδείχθηκε πως πρόκειται για ένα γλυπτό «2.500 ετών της προ-ισπανικής περιόδου (μεταξύ 1200 - 500 π.Χ.).»

Η επικεφαλής του FOC, Carine Bachmann, παρέδωσε το άγαλμα στον Περουβιανό πρέσβη, Luis Alberto Castro Joo κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής.

Οι πολιτιστικοί «θησαυροί» του Περού πέφτουν συχνά θύμα λαθρεμπορίου. Η χώρα - όπως και η Ελβετία - έχουν υπογράψει τη σύμβαση της UNESCO του 1970 για την απαγόρευση της παράνομης εισαγωγής και εξαγωγής τέτοιων αγαθών. 

Οι δύο χώρες υπέγραψαν, επίσης, διμερή συμφωνία το 2016 για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στο θέμα αυτό.

«Αυτή η επιστροφή υπογραμμίζει την κοινή δέσμευση της Ελβετίας και του Περού για την καταπολέμηση της παράνομης μεταφοράς πολιτιστικών αγαθών» ανέφερε η FOC.


Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια