Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Χρυσό γυαλί με την προσωποποίηση της Ρώμης ανακαλύφθηκε στις ανασκαφές του μετρό

Ένα πολύ σπάνιο και εκλεπτυσμένο κομμάτι χρυσού γυαλιού που απεικονίζει την Ρώμη, το σύμβολο της γυναίκας της Αιώνιας Πόλης, ανακαλύφθηκε κα...

Χρυσό γυαλί με την προσωποποίηση της Ρώμης ανακαλύφθηκε στις ανασκαφές του μετρό

Ένα πολύ σπάνιο και εκλεπτυσμένο κομμάτι χρυσού γυαλιού που απεικονίζει την Ρώμη, το σύμβολο της γυναίκας της Αιώνιας Πόλης, ανακαλύφθηκε κατά την κατασκευή της γραμμής C του μετρό της πόλης.

Είναι η πρώτη φορά που έχει βρεθεί ποτέ αναπαράσταση της Ρώμης σε χρυσό γυαλί  σύμφωνα με την αρχαιολόγο Simona Morretta της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Ρώμης.

Περιγράφοντας το ως «εξαιρετικά εκλεπτυσμένο», η Morretta δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ANSA: «Το χρυσό γυαλί είναι ήδη ένα πολύ σπάνιο εύρημα, αλλά αυτό με την αναπαράσταση δεν έχει σύγκριση».

Αρχικά, το θραύσμα ίσως αποτελούσε τη βάση ενός ποτηριού ενώ η ανακάλυψη παρουσιάζει την εικόνα της γυναικείας θεότητας - την προσωποποίηση της πόλης της Ρώμης - που φορά κράνος και φέρει δόρυ.

«Η χιλιετής ιστορία της πόλης μας δεν σταματά ποτέ να εκπλήσσει και να μαγεύει τον κόσμο», έγραψε σε tweet ο δήμαρχος της Ρώμης, Roberto Gualtieri.

Η προσωποποίηση της Αιώνιας Πόλης που βρέθηκε πρόσφατα δεν έχει καμία γραφή πάνω της. Η ενδυμασία της είναι εμπνευσμένη από τις Αμαζόνες, φέρει ένα διάδημα στο μέτωπό της και περικεφαλαία με λοφίο. Πάνω από το στήθος της, φέρει ένα δόρυ. Οι μπούκλες στα μαλλιά της και οι διακοσμήσεις της περικεφαλαίας είναι φιλοτεχνημένες με λεπτομέρειες.

Το χρυσό γυαλί είναι ένα γυαλί υψηλής ποιότητας που έχει διακοσμητικό σχέδιο σε φύλλα χρυσού λιωμένο μεταξύ δύο στρωμάτων γυαλιού. Η πλειονότητα των σωζόμενων ρωμαϊκών παραδειγμάτων είναι οι βάσεις ποτηριών που έχουν κοπεί.

Η Morretta είπε ότι το πολύτιμο εύρημα δεν ανήκε στους στρατώνες που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του μετρό – ο οποίος εγκαταλείφθηκε στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. και στη συνέχεια ισοπεδώθηκε – με τις προκαταρκτικές μελέτες να δείχνουν ότι το γυαλί χρονολογείται στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ.

Το εύρημα από χρυσό γυαλί θα εκτεθεί σε ένα νέο μουσείο σταθμού του μετρό που θα περιλαμβάνει μια in situ έκθεση των στρατώνων.


Πηγή: ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια