Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μύκονος: Αυτοψία σε αυθαιρεσίες - Στον Πάνορμο το μικτό κλιμάκιο

Στον Πάνορμο της Μυκόνου βρέθηκε σήμερα το κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να κάνει «αυτοψία» στην περιοχή. Συνεχίζονται οι ...

Μύκονος: Αυτοψία σε αυθαιρεσίες - Στον Πάνορμο το μικτό κλιμάκιο

Στον Πάνορμο της Μυκόνου βρέθηκε σήμερα το κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να κάνει «αυτοψία» στην περιοχή.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι του μικτού κλιμακίου του υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο της αυτοψίας που κάνουν στη Μύκονο, με αφορμή τη «μαφιόζικού τύπου» επίθεση σε βάρος του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού και του απειλητικού και συκοφαντικού μηνύματος σε άλλη αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Μετά την αυτοψία στο χώρο κοντά στους Κάτω Μύλους, στη Χώρα της Μυκόνου, που έγιναν έλεγχοι για αυθαιρεσίες τη Δευτέρα, σήμερα το μικτό κλιμάκιο βρέθηκε στον Πάνορμο.


Κάτω Μύλους: Επέκταση «ημιυπαίθριου» σε διατηρητέο μνημείο

Στο πλαίσιο της αυτοψίας που κάνουν στη Μύκονο, εκπρόσωποι των αρχαιολόγων και άλλων συλλόγων του υπουργείου Πολιτισμού, με αφορμή τη «μαφιόζικού τύπου» επίθεση σε βάρος του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού και του απειλητικού και συκοφαντικού μηνύματος σε άλλη αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, πραγματοποιήθηκε και επιτόπια έρευνα σε ένα από τα «καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος», για το οποίο έχουν καταγγελθεί αυθαιρεσίες και τις οποίες αποκάλυψε το in. Πρόκειται για το Sea Satin, που βρίσκεται κοντά στους Κάτω Μύλους, στη Χώρα της Μυκόνου.

Στο βίντεο του in διακρίνονται τα αποτελέσματα των εργασιών για την επέκταση του «ημιυπαίθριου» χώρου και για τις οποίες εκδόθηκαν δύο σήματα διακοπής εργασιών από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.


Στο διατηρητέο μνημείο συγκροτήματος των Κάτω Μύλων

Ειδικότερα, οι αυθαιρεσίες αφορούσαν εργασίες που γίνονταν χωρίς την άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας στο «κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος» Sea Satin, που βρίσκεται πολύ κοντά στους Κάτω Μύλους.

Το συγκεκριμένο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος βρίσκεται στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του χαρακτηρισμένου ως διατηρητέου Μνημείου συγκροτήματος των Κάτω Μύλων. Δηλαδή, το ποια μορφή θα πάρει οποιοδήποτε κτίσμα εκεί θα επηρεάσει την εικόνα που σχηματίζουν όσοι προσεγγίζουν αυτό το διατηρητέο μνημείο, αλλά και τη θέα που θα έχουν από αυτό προς τη Χώρα.

Στο σημείο δραστηριοποιούνταν για χρόνια το καφέ – εστιατόριο «Sea Satin», σε κτίσμα που προϋπήρχε του ρυμοτομικού σχεδίου και περιβάλλοντα χώρο που γίνεται προσπάθεια να γίνει «ημιυπαίθριος» ή και στην πράξη στεγασμένος.

Για τη λειτουργία χρειάζονταν φυσικά ειδικές άδειες και από την Πολεοδομία και από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, εν προκειμένω την αρμόδια Εφορεία Κυκλάδων. Μάλιστα, στο παρελθόν θα υπάρξει ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε το συγκεκριμένο κατάστημα να συμμορφωθεί με την πολεοδομική νομοθεσία και τη νομοθεσία για την αρχαιολογική προστασία. Μάλιστα, το 2019 αναγκάστηκε να γκρεμίσει αυθαίρετες κατασκευές για να μπορέσει να πάρει ξανά άδεια.


Εργασίες πριν εκδοθεί η άδεια

Στις 4/11/2022 το συγκεκριμένο οικόπεδο και το κτίσμα εντός του εκμισθώθηκε στην «Πάνορμος Τουριστική ΙΚΕ», η οποία έχει στα σχέδιά της να καταλάβει πολύ περισσότερο χώρο από αυτόν στον οποίο λειτουργούσε το Sea Satin μέχρι πέρσι, χώρο που καταλαμβάνει και τον αιγιαλό και την παραλία της περιοχής. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε το in, οι εργασίες ξεκίνησαν πριν λάβει η επιχείρηση την άδεια.

Στις 23 Ιανουαρίου 2023 έλαβαν από την πολεοδομία έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, όμως ήδη πραγματοποιούσαν εργασίες και μάλιστα στον κοινόχρηστο αιγιαλό.

Τρεις μέρες πριν την άδεια της πολεοδομίας, στις 20/01/2023, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων είχε στείλει στην Αστυνομική Υποδιεύθυνση Μυκόνου σήμα για διακοπή εργασιών «απόρριψης ογκωδών λίθων και επίστρωσης με αμμοχάλικο που εκτελούνται στον αιγιαλό χωρίς την άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στη θέση “Αρώνια” της Χώρας Μυκόνου», υπογραμμίζοντας ότι είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, ότι βρίσκεται στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του χαρακτηρισμένου ως διατηρητέου Μνημείου συγκροτήματος των Κάτω Μύλων, εντός του προστατευόμενου οικισμού της Χώρας Μυκόνου.

Το σήμα αυτό ήταν τεκμηριωμένο με φωτογραφίες που έδειχναν ακριβώς τις εργασίες που γίνονταν χωρίς άδεια της αρμόδιας Υπηρεσίας.

Η επιχείρηση κατέθεσε τελικά τον Φεβρουάριο νέα αίτηση για άδεια εργασιών που αφορούσε κυρίως τον ακάλυπτο χώρο: ανάμεσα στα άλλα περιλάμβανε νέα πέργκολα έκτασης 391 τμ., σκαλάκια και διάστρωση του ακάλυπτου χώρου με ξύλινο ντεκ και βότσαλο. Βεβαίως μια ματιά στις τρισδιάστατες απεικονίσεις του σχεδίου δείχνει μια αρκετά πιο «εντυπωσιακή» κατασκευή, που δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί απλώς μια «μικρής κλίμακας παρέμβαση».

Παρότι η επιχείρηση είχε καταθέσει αίτημα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία στις 13/02/2023 για «Διαμορφώσεις ακαλύπτου χώρου, επισκευές και μικροτροποποιήσεις στην εσωτερική διαρρύθμιση σε υπάρχον κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος», και παρά το πρώτο σήμα διακοπής, οι κατασκευές συνεχίστηκαν χωρίς καμία άδεια.

Τελικά επιλήφθηκε και πάλι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, που έστειλε δεύτερο σήμα διακοπής εργασιών στις 7 Μαρτίου 2023, για εργασίες οικοδομικές μέσα σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο. Και πάλι το σήμα συνοδευόταν από φωτογραφικό υλικό που τεκμηρίωνε την «υλοποίηση αυθαίρετων εγκαταστάσεων στον χώρο». Παραθέτουμε μέρος αυτού του φωτογραφικού υλικού, που είχε φέρει στο φως το in.


Μύκονος: Αυτοψία σε αυθαιρεσίες - Στον Πάνορμο το μικτό κλιμάκιο

Μύκονος: Αυτοψία σε αυθαιρεσίες - Στον Πάνορμο το μικτό κλιμάκιο

Μύκονος: Αυτοψία σε αυθαιρεσίες - Στον Πάνορμο το μικτό κλιμάκιο

Τι έχει γίνει στον Πάνορμο

Ο Πάνορμος ήταν για πολλά χρόνια μία σχετικά ερημική παραλία της Μυκόνου. Φωτογραφίες της δεκαετίας του 1980 αποτυπώνουν ένα κλασικό κυκλαδίτικο τοπίο της εποχής, χωρίς δόμηση, ένα εστιατόριο και μια μεγάλη παραλία. Παρότι με τα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή υπήρξε αρκετή οικοδόμηση, εντούτοις ο χαρακτήρας μιας ανοιχτής και προσβάσιμης παραλίας διατηρήθηκε.


Μύκονος: Αυτοψία σε αυθαιρεσίες - Στον Πάνορμο το μικτό κλιμάκιο

Ωστόσο από ένα σημείο και μετά ο χαρακτήρας της παραλίας άρχισε να αλλάζει, με επίκεντρο ένα «κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος» που σταδιακά άρχισε να «επεκτείνεται και προς την παραλία και προς την πλαγιά προς τα πίσω, με παρκινγκ, «πέργκολες» και διάφορες άλλες κατασκευές. Το κατάστημα αυτό είναι το Principote de Mykonos.

Όμως, πρόκειται για μια περιοχή προστατευόμενη πολλαπλά, τόσο από το ΠΔ (ΦΕΚ 243 Δ/8-03-2005) που καθορίζει ζώνη οικιστικού ελέγχου στη Μύκονο και προσδιορίζει την τα σημεία εκβολής ρεμάτων όπως του Πανόρμου ως βιοτόπους, όσο και από την αρχαιολογική νομοθεσία αφού κοντά βρίσκονται οι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι του Μαραθιού και της Μαυροσπηλιάς. Μάλιστα, η συγκεκριμένη επιχείρηση απέχει περίπου 245 μέτρα από τη ζώνη προστασία του Μαραθιού και περίπου 30-35 μ. από τη ζώνη προστασίας της Μαυροσπηλιάς.

Όμως, πέραν αυτού στη Μύκονο συχνά εντοπίζονται αρχαιότητες σε διάφορα σημεία, άρα οποιαδήποτε εκσκαφή ή άλλο ανάλογο έργο απειλεί να καταστρέψει και αρχαιότητες. Πέραν αυτών, η Μύκονος έχει ένα συνολικό χαρακτήρα προστασίας, που έχει να κάνει με τους προστατευόμενους οικισμούς, τις αρχαιότητες αλλά και το ίδιο το φυσικό κάλλος. Αυτό σημαίνει πως οτιδήποτε χτίζεται πάνω στη Μύκονο οφείλει να έχει έγκριση όχι μόνο της πολεοδομίας αλλά και της Αρχαιολογικής Yπηρεσίας.


Μύκονος: Αυτοψία σε αυθαιρεσίες - Στον Πάνορμο το μικτό κλιμάκιο


Ολοκλήρωσαν τον έλεγχο

Το κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού βρέθηκε για περίπου τρεις ώρες στο χώρο της παραλίας, όπου έχουν καταγγελθεί αρκετές παρανομίες, προκειμένου να καταγράψουν με ακρίβεια τι έχει συμβεί.


Πηγή: in.gr 1, in.gr 2, News247

Δεν υπάρχουν σχόλια