Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μεξικό: Βρέθηκαν 20 αποκεφαλισμένοι σκελετοί σε πυραμίδα θανάτου των Μάγια

 [Credit: Proyecto Moral-Reforma/INAH] Αρχαιολόγοι του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (INAH) αποκάλυψαν ταφές που περιέχουν ...

Μεξικό: Βρέθηκαν 20 αποκεφαλισμένα σώματα σε πυραμίδα θανάτου των Μάγια
 [Credit: Proyecto Moral-Reforma/INAH]

Αρχαιολόγοι του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (INAH) αποκάλυψαν ταφές που περιέχουν αποκεφαλισμένα και διαμελισμένα σώματα στην κλίμακα μίας πυραμίδας στην αρχαία πόλη των Μάγια, Moral-Reforma.

Η Moral Reforma είναι μια πόλη των Μάγια από την Κλασική περίοδο, που βρίσκεται στο σημερινό δήμο Balancán στην πολιτεία Tabasco του Μεξικού.

Η κατοίκηση της τοποθεσίας χρονολογείται γύρω στο 300 μ.Χ., και αναδεικνύεται σε σημαντικό εμπορικό κέντρο κατά μήκος του ποταμού San Pedro Mártir. Η πόλη έφτασε στο αποκορύφωμά της κατά τα έτη 622 μ.Χ. έως το 756 μ.Χ., καλύπτοντας μια έκταση 215 στρεμμάτων που περιέχει παλάτια, πλατείες και πολλά συγκροτήματα πυραμίδων.

Τα σκελετικά κατάλοιπα 20 νεαρών ανδρών σε μια πυραμίδα δείχνουν ότι η τοποθεσία μπορεί να ήταν μνημείο αφιερωμένο στις δυνάμεις του θανάτου. Τα θύματα της θυσίας ήταν τοποθετημένα σε δύο διακριτούς τάφους που μπορεί να είχαν σκαφτεί με διαφορά έως και 1.200 ετών, υποδηλώνοντας ότι το μακάβριο μνημείο πιθανότατα υπηρετούσε τις πιο σκοτεινές θεότητες των Μάγια για πολλούς αιώνες.


Μεξικό: Βρέθηκαν 20 αποκεφαλισμένα σώματα σε πυραμίδα θανάτου των Μάγια
 [Credit: Proyecto Moral-Reforma/INAH]

Συγκεκριμένα, οι πρόσφατες ανασκαφές ενός πυραμιδικού ναού με την συμβατική ονομασία Δομή 18 στην ανατολική πλατεία της πόλης, αποκάλυψαν δύο ομάδες ταφών στην κλίμακα, εκ των οποίων η μία χρονολογείται μεταξύ 300 π.Χ. και 250 μ.Χ., Ύστερη προκλασική περίοδο και η δεύτερη μεταξύ 600 μ.Χ. και 900 μ.Χ. στην Ύστερη κλασική περίοδο.

Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τις ταφές έως και 12 ατόμων, μερικά από τα οποία ήταν τοποθετημένα σε καθιστή και πλάγια, προς τα δεξιά, θέση τη στιγμή του θανάτου, ενώ η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει έως και 13 ταφές.

Αρκετές από τις ταφές από την ομάδα της Ύστερης Κλασικής περιόδου ήταν αποκεφαλισμένες ή διαμελισμένες, με τα κρανία που βρέθηκαν και στις δύο ομάδες να παρουσιάζουν σημάδια πλάγιας παραμόρφωσης, μια μορφή τεχνητής κρανιακής τροποποίησης που υποδηλώνει αυξημένη κοινωνική θέση.

Και οι δύο ομαδικές ταφές αποτελούνταν από νεαρούς ενήλικες άνδρες που παρουσίαζαν τροποποιήσεις στο σχήμα του κρανίου τους. Σύμφωνα με τον Cuevas Reyes, αυτό το «φυσικό χαρακτηριστικό επιτεύχθηκε σκόπιμα μέσω της τοποθέτησης νάρθηκα στο κεφάλι σε νεαρή ηλικία, ανυψώνοντας κατά αυτό τον τρόπο τη θέση αυτών των ατόμων στην προκολομβιανή κοινωνία των Μάγια. Ομοίως, σε δύο από τα άτομα της Ύστερης Κλασικής περιόδου παρατηρήσαμε οδοντικές τροποποιήσεις μέσω λιμάρωσης και επικάλυψης από νεφρίτη των μπροστινών δοντιών».


Μεξικό: Βρέθηκαν 20 αποκεφαλισμένα σώματα σε πυραμίδα θανάτου των Μάγια
 [Credit: Proyecto Moral-Reforma/INAH]

Η ομάδα της Ύστερης Προκλασικής περιόδου περιείχε επίσης 567 τεχνουργήματα που τοποθετήθηκαν ως προσφορές, αποτελούμενα από χάντρες, κοχύλια και νεφρίτη, δακτυλίους κοχυλιών, αγγεία και οστέινες βελόνες.

Με βάση το βάθος και τον τρόπο των ταφών, οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι τα άτομα είχαν τοποθετηθεί ως θυσίες σε μια θεότητα του κάτω κόσμου των Μάγια για τον αγιασμό του ναού.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους όλα τα συμπεράσματα που εξάγονται από αυτές τις ανακαλύψεις είναι προκαταρκτικά και η ανασκαφή του Moral-Reforma βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς προσπαθούν να συγκεντρώσουν τις φρικτές λεπτομέρειες του τι συνέβη στη θανατηφόρα πυραμίδα.


Πηγή: Heritage Daily, IFL Science

Δεν υπάρχουν σχόλια