Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου: Καταστροφική επέμβαση σε αρχαίο μνημείο

Την Πέμπτη, 4 Μαΐου 2023, μετά την 11η πρωινή, κατά την εκτέλεση του έργου «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΟΛΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (ΔΕΞΑΜ...

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου: Καταστροφική επέμβαση σε αρχαίο μνημείο

Την Πέμπτη, 4 Μαΐου 2023, μετά την 11η πρωινή, κατά την εκτέλεση του έργου «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΟΛΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΜΠΟΧΑΛΗΣ-ΟΔΟΣ ΦΙΛΙΚΩΝ)» συνέβη καταστροφική επέμβαση σε αρχαίο μνημείο. 

Πρόκειται για την γέφυρα Αγγλοκρατίας στη θέση Βουτσινά επί της οδού Φιλικών. Ουσιαστικά, καθαιρέθηκε από τον εκσκαφέα το εν τρίτον του τόξου της γέφυρας, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της υπέστη έντονους και καταστροφικούς κραδασμούς. Το αποτέλεσμα είναι ότι τούτη τη στιγμή, το μνημείο βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμορροπίας, καθώς η γέφυρα στέκεται μετέωρη στο ένα μόνον άκρο της.

Το εν λόγω έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και εκτελείται από τον Δήμο Ζακύνθου, ενώ η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου έχει την αυτεπιστασία του υποέργου αρχαιολογικής παρακολούθησης, το οποίο επιτελείται, επισταμένως και ανελλιπώς, από Αρχαιολόγο της Εφορείας μας.

Κατά την ημέρα του ατυχούς συμβάντος, ο εργολάβος δεν είχε ειδοποιήσει κανένα φορέα για την επανεκκίνηση των εργασιών του μετά τη διακοπή του Πάσχα. Απουσίαζε ο μηχανικός του έργου και ο εκσκαφέας βρέθηκε μόνος να επιχειρεί σε σημείο που ήταν άσχετο προς την εγκεκριμένη μελέτη και ενήργησε ακαριαία. Στο σημείο εκείνο, παρόλη την έλλειψη ενημέρωσης από τον εργολάβο σχετικά με την επανεκκίνηση των εργασιών, υπάλληλος της ΕΦΑ Ζακύνθου εντεταλμένος για την καθημερινή παρακολούθηση της πορείας του έργου σε ολόκληρο τον άξονά του, σταμάτησε τον εκσκαφέα και ειδοποίησε την Υπηρεσία. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη γέφυρα Αγγλοκρατίας στην οδό Φιλικών ήταν, μέχρι τώρα, σε άριστη κατάσταση στατικότητας και αντοχής. Ουσιαστικά, δηλαδή, εκτός από το βάρος της ασφαλτόστρωσης στην ανώτερη επιφάνειά της, δεχόταν και όλες τις τάσεις και τους κραδασμούς της κυκλοφορίας μιας από τις πλέον βασικές αρτηρίες της πόλης Ζακύνθου.

Η κατάσταση στατικότητας του μνημείου θα εξετασθεί από ειδικό κλιμάκιο Μηχανικών της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων που εδρεύει στην Πάτρα, την Δευτέρα, 8 Μαΐου 2023. Αναμένεται να προταθούν άμεσα τα σχετικά σωστικά αναστηλωτικά μέτρα, για την άρση ετοιμορροπίας του μνημείου.

Ωστόσο, για την ασφάλεια των πολιτών, μέχρι την άρση ετοιμορροπίας του μνημείου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου αιτήθηκε από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές την διακοπή της κυκλοφορίας στην εν λόγω αρτηρία, καθώς, επιπλέον, το οδόστρωμα σε ικανό μήκος εκατέρωθεν της γέφυρας παρουσιάζει καθιζήσεις, ενώ στο απέναντι από τη γέφυρα τοιχίο (μουράγιο) παρουσιάζονται εδώ και καιρό βαθειές ρηγματώσεις.


Πηγή: ZanteTimes

Δεν υπάρχουν σχόλια