Με πάνω από 2 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκαν από τον δήμο Ρόδου, τα ανακατασκευασμένα Δημοτικά Λουτρά της Ρόδου θα υποδεχθούν τ...
Με πάνω από 2 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκαν από τον δήμο Ρόδου, τα ανακατασκευασμένα Δημοτικά Λουτρά της Ρόδου θα υποδεχθούν τον κόσμο το 2025.
Αναβιώνουν τα Δημοτικά Λουτρά της Ρόδου, αφού δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης απόφαση σύμφωνα με την οποία γίνεται δεκτή η πρόταση του Δήμου Ρόδου για τη χρηματοδότηση στο 100% του έργου με τίτλο: «Αποκατάσταση, εκσυγχρονισμός και επαναλειτουργία Δημοτικών Λουτρών Μεσαιωνικής πόλης νήσου Ρόδου».
Ο δήμος Ρόδου, λαμβάνει το χρηματικό ποσό των δύο εκατομμυρίων τριακοσίων είκοσι χιλιάδων τριακοσίων σαράντα ένα ευρώ και σαράντα επτά λεπτών (2.320.341,47€) για τη δημοπράτηση και εκτέλεση του έργου.
[Credit: Δήμος Ρόδου] |
Με την ίδια απόφαση, αποφασίζεται η απόδοση προκαταβολής 40% επί του προϋπολογισμού του ενταγμένου έργου στον δήμο Ρόδου.
Η δημοπράτησή του, θα γίνει έως την 30η Ιουνίου 2023 από τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων, ενώ σύμφωνα με την απόφαση ένταξης θα πρέπει να έχει περαιωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2025.
Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU».
Η έγκριση της Μελέτης
Η ένταξη χρηματοδότησης του Έργου, ακολούθησε της σύνταξης σχετικής μελέτης εφαρμογής από τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων και την έγκριση αυτής από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού.
Το έργο αποκατάστασης
Το έργο αποκατάστασης, αφορά στο ακίνητο των Δημοτικών Λουτρών που βρίσκεται στη Νοτιοδυτική πλευρά της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, σε έκταση συνολικού εμβαδού 1.496τ.μ., από τα οποία τα 1.066m2 καλύπτει το κτίσμα και 430 τ.μ. είναι υπαίθριος χώρος.
Τα Δημοτικά Λουτρά, έχουν κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. 23084/737/25.08.1948 απόφαση περί ιστορικών διατηρητέων μνημείων πόλεως Ρόδου που έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Γενικής Διοικήσεως Δωδεκανήσου του Βασιλείου της Ελλάδος (Φύλλο 10/23.11.1948).
[Credit: Δήμος Ρόδου] |
Είναι το μοναδικό κτήριο αυτού του είδους στη Ρόδο που διασώζεται, αλλά και βρισκόταν μέχρι το 2011 σε λειτουργία με τον παραδοσιακό τρόπο.
Το κτήριο, που χρονολογείται στο 1558, θεωρείται από τα πιο σημαντικά επαρχιακά λουτρά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Οι τελευταίες εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης έγιναν στις αρχές του 2000, ενώ οι εγκαταστάσεις του τέθηκαν εκτός λειτουργίας από το 2011 (!). Για την επαναλειτουργία του χώρου και την απόδοση του στο κοινό θα υλοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού, οι οποίες περιλαμβάνουν:
α) Αρχιτεκτονικές επεμβάσεις επί του κτηρίου και του αύλειου χώρου (εσωτερικές συντηρήσεις, διαμορφώσεις υφιστάμενων χώρων, κατασκευή αποδυτηρίων και wc κοινού, αρχιτεκτονικές διαμορφώσεις εισόδου, συντήρηση ή/και αντικατάσταση κουφωμάτων, συνδέσεις με δίκτυα, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, συντηρήσεις εξωτερικών μαντρότοιχων κ.α.),
β) Επεμβάσεις στο φέροντα οργανισμό για την στατικότητα του κτηρίου (τοπικές επεμβάσεις ενίσχυσης, αντικατάστασης ακατάλληλου οπλισμού κλπ), καθώς και
γ) Ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις και εξοπλισμός.
Πηγή: Χρ. Ράπτης, Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια