Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Παγκοσμίου φήμης ειδικός στις ελληνικές αρχαιότητες ο υπάλληλος που απολύθηκε από το Βρετανικό Μουσείο

Γνωστά έγιναν τα στοιχεία του υπαλλήλου του Βρετανικού Μουσείου που απολύθηκε μετά την ανακοίνωση του Μουσείου για τα αρχαιολογικά ευρήματα ...

Παγκοσμίου φήμης ειδικός στις ελληνικές αρχαιότητες ο υπάλληλος που απολύθηκε από το Βρετανικό Μουσείο

Γνωστά έγιναν τα στοιχεία του υπαλλήλου του Βρετανικού Μουσείου που απολύθηκε μετά την ανακοίνωση του Μουσείου για τα αρχαιολογικά ευρήματα που «έχουν κλαπεί, λείπουν ή έχουν χαθεί». Ο συγκεκριμένος άνθρωπος μάλιστα θεωρείται ως ένας από τους πιο γνωστούς ειδικούς, σε θέματα της Αρχαίας Ελλάδας και εργαζόταν στο Μουσείο εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.

Ο 56χρονος Πήτερ Τζον Χιγκς ο οποίος δεν έχει συλληφθεί από την αστυνομία, απολύθηκε καθώς θεωρείται ύποπτος για την κλοπή κοσμημάτων, πολύτιμων λίθων και μετάλλων που εξαφανίστηκαν από το μουσείο. Ο Χιγκς γεννήθηκε στο Στίβενεϊτζ του Hertfordshire, και σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και στη συνέχεια έπιασε δουλειά στο Βρετανικό Μουσείο. Είναι ένα ιδιαίτερα γνωστό πρόσωπο καθώς συμμετείχε σε συνεντεύξεις για μεγάλες νέες εκθέσεις.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, ο Χιγκς περιγράφεται σαν ένας εκ των κορυφαίων ειδικών σε αρχαιότητες της Ελλάδας και της Μεσόγειου. Μάλιστα ήταν έφορος για την έκθεση των Ελληνικών Αρχαιοτήτων, στην οποία περιλαμβάνονται και τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ακόμα, ήταν ένα από μέλη της ειδικής ομάδας του Βρετανικού Μουσείου για τον εντοπισμό αντικειμένων αρχαιοκαπηλίας, με σκοπό είτε την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσής τους, είτε την έκθεσή τους στο Λονδίνο. Τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας, αποκαλούνται ως «Άνδρες των μνημείων».

Θεωρείται διακεκριμένος ειδικός στις αρχαιότητες, ο οποίος μάλιστα έχει γράψει βιβλία που συνοδεύουν ορισμένες από τις σημαντικότερες εκθέσεις του μουσείου. Ανήκε, επίσης, σε ομάδα του Μουσείου που εντόπιζε κλεμμένες αρχαιότητες και τις επέστρεφε στις χώρες όπου ανήκαν ή τις εξέθετε στο Λονδίνο.


Παγκοσμίου φήμης ειδικός στις ελληνικές αρχαιότητες ο υπάλληλος που απολύθηκε από το Βρετανικό Μουσείο

Ο Χιγκς πατέρας δύο παιδιών, όπως αναφέρει ο Telegraph, εργαζόταν στο μουσείο από το 1993. Ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του πέρυσι ότι οι συχνές επισκέψεις στο Μουσείο με τους γονείς του όσο ήταν παιδί είχαν εξάψει τη φαντασία του και για αυτό σπούδασε αρχαιολογία.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα πριν από τρία χρόνια είχε γίνει καταγγελία για πώληση αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου στο eBay. Συγκεκριμένα, κάποιος ειδικός είχε εντοπίσει ρωμαϊκά αντικείμενα όπως κοσμήματα σε ηλεκτρονική δημοπρασία. Ωστόσο, η διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου δεν προέβη σε κάποια ενέργεια.


Η κατηγορία για κλοπή

Έχασε τη δουλειά του όταν οι προϊστάμενοί του τον κατηγόρησαν ότι έκλεψε αντικείμενα, μεταξύ των οποίων κοσμήματα από χρυσό, ημιπολύτιμους λίθους και γυαλί, που χρονολογούνταν από το 1.500 π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. Τα αντικείμενα δεν ανήκαν στις εκθέσεις του Μουσείου, αλλά ήταν διαθέσιμα στους ερευνητές.

Τα αντικείμενα ήταν εξαφανισμένα από τα θησαυροφυλάκια του μουσείου επί σειρά ετών. Ορισμένα είχαν βγει προς πώληση στο eBay από το 2016. Σημειώνεται ότι τα αντικείμενα που είχαν βγει προς πώληση συμπεριλαμβάνονταν στους καταλόγους, οπότε είναι εύκολο να εντοπιστούν.

Το 2020 ειδικός στις αρχαιότητες ενημέρωσε ανώνυμα το Μουσείο για παράνομη δραστηριότητα, αλλά, αναφέρει ο Telegraph, το Βρετανικό Μουσείο πήρε κάποια πρωτοβουλία μόλις φέτος με την αποπομπή του Χιγκς. Στο eBay ο Χιγκς χρησιμοποιούσε ψευδώνυμο, αλλά τα ηλεκτρονικά ίχνη οδηγούσαν στον λογαριασμό του στο Twitter όπου έγραφε με το πραγματικό του όνομα.


Παγκοσμίου φήμης ειδικός στις ελληνικές αρχαιότητες ο υπάλληλος που απολύθηκε από το Βρετανικό Μουσείο

Επιμένει στην αθωότητά του

Η οικογένεια του 56χρονου επιμένει στην αθωότητά του, αμφισβητώντας ακόμα και την κλοπή και μάλιστα σκοπεύει να κάνει τα πάντα για να καθαρίσει το όνομά του.

Ο γιος του Χιγκς, Κρεγκ δήλωσε: «Δεν έχει κάνει τίποτα και δεν είναι χαρούμενος με όλα αυτά που έχουν συμβεί. Έχασε τη δουλειά του και τη φήμη του. Δεν πιστεύω ότι είναι δίκαιο. Δεν μπορεί να είναι αυτός και από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω δεν υπάρχει και κάτι που να λείπει».

Η Daily Mail προσπάθησε να έρθει σε επαφή με το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Συγκεκριμένα ο Κρεγκ που εργάζεται ως ναυαγοσώστης μίλησε στους «The Times», ανέφερε πως ο πατέρας του δούλευε στο μουσείο εδώ και 35 χρόνια χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο συμβάν.

«Βασίζονταν πάνω του για τόσα πολλά πράγματα και μετά δεν ξέρω τι έγινε και άλλαξε. Είναι συντετριμμένος, γιατί βασικά ήταν η δουλειά της ζωής του. Δεν έχω γνωρίσει κάποιον άλλον στη ζωή μου που να είναι τόσο παθιασμένος με αυτό που κάνει. Εννοώ ότι είναι ένας παγκοσμίου φήμης ειδικός στον τομέα του», είπε χαρακτηριστικά.


«Δεν τον είχα δει ποτέ να κλαίει»

«Έχουν σύρει το όνομά του μέσα στη λάσπη και έχει δαιμονοποιηθεί. Είναι πολύ λυπηρό να τον παρακολουθείς τόσο αναστατωμένο όλο αυτό το διάστημα. Δεν τον είχα δει ποτέ να κλαίει πριν από αυτό. Είναι πραγματικά συντετριμμένος», προσέθεσε.

Ο Γκρεγκ Χιγκς  είπε στην Telegraph ότι ο πατέρας του απολύθηκε τον Ιούλιο και η έρευνα είναι σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό.

«Είναι με την οικογένειά του αυτή τη στιγμή που τον υποστηρίζει και είναι πολύ δύσκολο καθώς ξαφνικά χάσαμε το μισό εισόδημά μας. Αυτή τη στιγμή δεν ενδιαφέρεται τι πιστεύει ο κόσμος για τον ίδιο. Απλά θέλει μία ευκαιρία να ζήσει μία φυσιολογική ζωή», είπε ακόμα.

«Έχει χάσει την πίστη του στο Μουσείο. Το μόνο πράγμα που τον πονάει είναι ότι ακόμα και οι συνάδελφοί του δεν τον υποστήριξαν, πιθανώς επειδή δεν τους επετράπη. Πιθανώς δεν θέλει να δημιουργήσει προβλήματα στους συναδέλφους του. Έχει πολλούς σπουδαίους φίλους εκεί», είπε ακόμα.


Τι ανέφερε το Μουσείο

Το Μουσείο διέταξε μια ανεξάρτητη αναθεώρηση της ασφάλειας και ένα «πρόγραμμα για την ανάκτηση των αντικειμένων που λείπουν».

Όπως ανέφερε το μουσείο, τα κλεμμένα αντικείμενα περιλαμβάνουν χρυσά κοσμήματα και πετράδια από πολύτιμους λίθους και γυαλί που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 19ο αιώνα μ.Χ.

Τα περισσότερα ήταν μικροαντικείμενα που φυλάσσονταν σε αποθήκη και κανένα δεν είχε εκτεθεί πρόσφατα. Οι υποψίες έχουν πέσει στον υπάλληλο που απολύθηκε, ο οποίος όμως δεν έχει συλληφθεί ή ανακριθεί.

«Η προτεραιότητά μας είναι τώρα τριπλή: πρώτον, να ανακτήσουμε τα κλεμμένα αντικείμενα. Δεύτερον, για να μάθουμε τι, αν κάτι, θα μπορούσε να είχε γίνει για να σταματήσει αυτό, και τρίτον, να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, με επένδυση στην ασφάλεια και τα αρχεία συλλογής, για να βεβαιωθούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά», δήλωσε ο πρόεδρος του μουσείου Τζορτζ Όσμπορν.

«Αυτό το περιστατικό απλώς ενισχύει την υπόθεση για τον επανασχεδιασμό του μουσείου στο οποίο ξεκινήσαμε», είπε ακόμα ο Όσμπορν. Το μουσείο είπε ότι θα ληφθούν νομικά μέτρα κατά του απολυθέντος μέλους του προσωπικού και ότι το θέμα βρίσκεται υπό έρευνα από τη Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία του Λονδίνου.

Κάποιοι ειδικοί φοβούνται ότι τα κλεμμένα αντικείμενα μπορεί να βρίσκονται ήδη στα χέρια ιδιωτικών συλλεκτών ή να τα έχουν λιώσει συμμορίες για «γρήγορο χρήμα».

Το Μουσείο ή η αστυνομία δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες ή κάποια περιγραφή των απολεσθέντων αντικειμένων, ωστόσο μία πηγή ανέφερε πως αν γίνουν γνωστά «οι κλέφτες θα νιώσουν ντροπή».


Λίνα Μενδώνη: Τι απαντά για τις κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο

Σε ερώτηση ξένου δημοσιογράφου σχετικά με την απώλεια, κλοπή και φθορά αντικειμένων από τις Συλλογές του Βρετανικού Μουσείου, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη δήλωσε:

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό και ιδιαίτερα σοβαρό το γεγονός, που πρόσφατα γνωστοποίησε το Βρετανικό Μουσείο. Το Υπουργείο Πολιτισμού παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή την εξέλιξη του θέματος».


Πηγή: Τα Νέα 1, Τα Νέα 2

Δεν υπάρχουν σχόλια