Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολογική Σκαπάνη: Τι έφερε στο φως η κατασκευή του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου σάς προσκαλεί σε ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο "Πεδιάδα, από το χθες στο σήμερα:  Τα πρώτα αποτελέσματα...

Αρχαιολογική Σκαπάνη: Τι έφερε στο φως η κατασκευή του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου σάς προσκαλεί σε ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο "Πεδιάδα, από το χθες στο σήμερα: Τα πρώτα αποτελέσματα των αρχαιολογικών ερευνών στο πλαίσιο κατασκευής του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου" την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 18:00 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Λυκείου Καστελλίου.

Θα μιλήσουν: 

  • η Προϊσταμένη της Εφορείας & υπεύθυνη του έργου, Δρ Βασιλική Συθιακάκη
  • οι επιβλέπουσες αρχαιολόγοι, Δανάη Κοντοπόδη και Δρ Αλεξία Σπηλιωτοπούλου,
  • η επιβλέπουσα συντηρήτρια, Αγγελική Ψαρουδάκη
  • και ο αρχιτέκτων μηχανικός του έργου, Θεοδόσης Ζαχάρος

 

Την εκδήλωση θα προλογίσουν η Προϊσταμένη της Δ/νσης Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ Δρ Έλενα Κουντούρη και ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Εμμανουήλ Φραγκάκης.


Αρχαιολογική Σκαπάνη: Τι έφερε στο φως η κατασκευή του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου

Τα σύγχρονα ανθρώπινα έργα κοινής ωφέλειας αποτελούν επεμβάσεις μεγάλης κλίμακας που επιδρούν καταλυτικά στο στενό και ευρύτερο ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον και στην πολιτιστική κληρονομιά. Ταυτόχρονα όμως προσφέρουν την ευκαιρία για οργανωμένες και μεγάλης κλίμακας αρχαιολογικές έρευνες συνεισφέροντας στην αποκρυπτογράφηση της ιστορικής συνέχειας ενός τόπου. 

Στο πλαίσιο κατασκευής του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλλι, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου ανέλαβε να υλοποιήσει ένα αρχαιολογικό έργο πρωτοφανές σε έκταση και ανθρώπινο δυναμικό για τα τοπικά δεδομένα, το οποίο έφερε στο φως, διερεύνησε και διέσωσε πλήθος αρχαίων θέσεων, καταδεικνύοντας  την διαχρονική κατοίκηση και χρήση της Πεδιάδας, των υδάτινων πόρων, των φυσικών περασμάτων και των ορεινών όγκων που την περιβάλλουν. Ανέδειξε επίσης την αναγκαιότητα τα έργα ανάπτυξης και προόδου να συμβαδίζουν με την πολιτιστική κληρονομιά ως βασικά εργαλεία για την οικονομική, πολιτισμική και κοινωνική πρόοδο του τόπου.


Πηγή: CretaPost

Δεν υπάρχουν σχόλια