Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο Ρωμαίος καθαριστής που έχασε το σανδάλι του πριν από 2.000 χρόνια στην Ισπανία

Το ρωμαϊκό σανδάλι που ανακαλύφθηκε στο Lugo de Llanera στην Ισπανία. [Credit: Esperanza Martín ] Πριν από περίπου 2.000 χρόνια, ένας Ρωμαίο...

Το ρωμαϊκό σανδάλι που ανακαλύφθηκε στο Lugo de Llanera στην Ισπανία. [Credit: Esperanza Martín]
Το ρωμαϊκό σανδάλι που ανακαλύφθηκε στο Lugo de Llanera στην Ισπανία. [Credit: Esperanza Martín]

Πριν από περίπου 2.000 χρόνια, ένας Ρωμαίος προσπάθησε να καθαρίσει ένα πηγάδι και έχασε το ένα του σανδάλι. Το καλοδιατηρημένο αρχαίο παπούτσι ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στο Lucus Asturum (σημερινό Lugo de Llanera στις Αστούριες της βόρειας Ισπανίας).

Η Lucus Asturum, που αναφέρεται από τον αστρονόμο, μαθηματικό και γεωγράφο Πτολεμαίο στο έργο του Γεωγραφία, ήταν ένας ρωμαϊκός οικισμός που χρησίμευε ως διοικητικό κέντρο και κόμβος επικοινωνιών στα βόρεια της Ιβηρικής χερσονήσου μεταξύ του 1ου και του 4ου αιώνα μ.Χ.

Με τα χρόνια, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ρωμαϊκά λουτρά, διάφορα κτήρια και ενδιαφέροντα αντικείμενα στην τοποθεσία.


Η αρχαιολόγος Esperanza Martín κατεβαίνει στο πηγάδι που ανακαλύφθηκε στο Lugo de Llanera. [Credit: Ángel Villa]
Η αρχαιολόγος Esperanza Martín κατεβαίνει στο πηγάδι που ανακαλύφθηκε στο Lugo de Llanera. [Credit: Ángel Villa]

Πριν από δύο χρόνια, το 2021, μια αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής την αρχαιολόγο Esperanza Martín εντόπισε ένα μεγάλο σπίτι με κεντρική αυλή και πηγάδι. Το προηγούμενο καλοκαίρι, οι ανασκαφές στην τοποθεσία ξεκίνησαν ξανά και οι αρχαιολόγοι αποφάσισαν να κατέβουν στο πηγάδι, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα τροχαλιών για να αποφύγουν τη καταστροφή των υπολειμμάτων στον πυθμένα του πηγαδιού.

Μεταξύ πολλών άλλων ρωμαϊκών αντικειμένων που βρέθηκαν υπήρχε και ένα χαμένο σανδάλι από έναν άνδρα που προσπάθησε να καθαρίσει το πηγάδι πριν από 2.000 χρόνια. Παρά την ταπεινότητα του αντικειμένου, είναι ένα unicum - ένα αρχαιολογικό αντικείμενο χωρίς όμοιό του - επειδή είναι διακοσμημένο με κύκλους, οβάλ σχήματα και ψευδομορφές.

Δεν σώζονται περισσότερα από 20 ρωμαϊκά σανδάλια στην Ισπανία και αυτό είναι το μοναδικό που είναι διακοσμημένο. Έχει διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, καθώς η λάσπη στον πυθμένα του πηγαδιού δημιούργησε ένα αναερόβιο σύστημα που εμπόδιζε την αναπαραγωγή μικροοργανισμών.


Το σπίτι με το πηγάδι βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Lucus Asturum. [Credit: Esperanza Martín]
Το σπίτι με το πηγάδι βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Lucus Asturum. [Credit: Esperanza Martín]

«Τα αντικείμενα που βρήκαμε, λόγω της ανοξίας που προκαλείται από τον υψηλό υδροφόρο ορίζοντα στην περιοχή, βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση», δηλώνει η Martín.

«Οι λάσπες έχουν δημιουργήσει ένα αναερόβιο περιβάλλον χάρη στην πλαστικότητα των αργίλων που τις συνθέτουν, με αποτέλεσμα τα οργανικά υλικά να έχουν διατηρηθεί τέλεια». Σε βάθος περίπου 3 μέτρων, οι αρχαιολόγοι έβγαλαν τμήμα από το ξύλινο κάλυμμα του πηγαδιού, ένα δάπεδο με πλακάκια για την απόχυση λασπών, πολλά αγγεία, σπόρους, κάστανα, κουκουνάρια, μαλάκια, υπολείμματα οικιακής και άγριας πανίδας, ένα χάλκινο καζάνι, ένα μικρό μεταλλικό δαχτυλίδι και το σανδάλι, μεταξύ άλλων αντικειμένων.

«Είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και διατηρεί τις εγκοπές κοπής για να το συγκρατεί στην περιοχή του άνω ποδιού. Είναι περισσότερο από πιθανό να χάθηκε από κάποιον που μπήκε να καθαρίσει [το πηγάδι] όταν πιάστηκε στη λάσπη. Είναι ένα μοναδικό αντικείμενο καθώς είναι διακοσμημένο».

Το αρχαίο σανδάλι που έχασε ο Ρωμαίος καθαριστής ψύχεται προς το παρόν για να αποφευχθεί η καταστροφή του μέχρι να μπορέσει να αποκατασταθεί και να εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Οι Ρωμαίοι παρήγαγαν εξαιρετικά παπούτσια που προορίζονταν να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Πηγή: El Pais

Δεν υπάρχουν σχόλια