Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ιωάννινα: «Μαγειρεύοντας στην Ήπειρο 100.000 χρόνια»

Ημερίδα για την προβολή του έργου, «Μαγειρεύοντας στην Ήπειρο, 100.000 χρόνια», οργανώνει Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων τη Δευτέρα 20 Νοεμβρ...

Ιωάννινα: «Μαγειρεύοντας στην Ήπειρο 100.000 χρόνια»

Ημερίδα για την προβολή του έργου, «Μαγειρεύοντας στην Ήπειρο, 100.000 χρόνια», οργανώνει Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, στις 5.30 το απόγευμα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

Το έργο «Μαγειρεύοντας στην Ήπειρο, 100.000 χρόνια» αφορά στις διατροφικές συνήθειες στον χώρο της Ηπείρου από την παλαιολιθική εποχή έως και τα οθωμανικά χρόνια. 

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά οι τέσσερις μουσειοσκευές, το έντυπο εκπαιδευτικό υλικό και το ψηφιακό παιχνίδι που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του έργου. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα της ομώνυμης εκπαιδευτικής ταινίας του έργου και θα ακολουθήσει μπουφές με φαγητά εμπνευσμένα από την παλαιολιθική έως την οθωμανική εποχή στην Ήπειρο.

Το εκπαιδευτικό υλικό του έργου χωρίζεται σε τέσσερις μουσειοσκευές με τις εξής θεματικές: α) διατροφή Παλαιολιθικής περιόδου, β) διατροφή αρχαιότητας, γ) διατροφή Βυζαντινής περιόδου και δ) διατροφή Οθωμανικής περιόδου.


Ιωάννινα: «Μαγειρεύοντας στην Ήπειρο 100.000 χρόνια»

Οι μουσειοσκευές απευθύνονται σε μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης του Δημοτικού, καθώς και σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου (Α’- Γ’).


«Ως το μεδούλι»

Η μουσειοσκευή αφορά στη διατροφή κατά την Παλαιολιθική εποχή στην Ήπειρο (περ. 250.000-10.000/9.000 χρόνια πριν) και συγκεκριμένα στην πρόσκτηση μέσω της τροφοσυλλογής και του κυνηγιού, στην επεξεργασία της τροφής μέσω της φωτιάς και των εργαλείων και στη «συντήρηση» μέσω π.χ. της ώχρας ή και του ψησίματος.


«Στα μαγειρεία των Απειρωτάν»

Η θεματική αφορά στα στάδια της καθημερινής διατροφής στον δημόσιο και ιδιωτικό χώρο από τη Νεολιθική έως τη Ρωμαϊκή περίοδο, μέσα από τις διαδικασίες παραγωγής και επεξεργασίας των υλικών, του τρόπου μαγειρέματος, συντήρησης, αποθήκευσης και απόρριψης της τροφής.


«Βυζαντινές λιχουδιές»

Η μουσειοσκευή αφορά στα στάδια της καθημερινής διατροφής σε ένα νοικοκυριό της Ηπείρου, καθώς και στις μοναστικές τράπεζες από την Παλαιοχριστιανική έως τη Μεταβυζαντινή περίοδο. Αναλύονται οι διαδικασίες παραγωγής, επεξεργασίας, ο τρόπος μαγειρέματος, η συντήρηση και αποθήκευση της τροφής.


«Στον σοφρά τ’ Αλή Πασά»

Η μουσειοσκευή αφορά στις διατροφικές συνήθειες του Αλή Πασά και των θρησκευτικών κοινοτήτων των Ιωαννίνων (Εβραίων, Μουσουλμάνων, Χριστιανών) του 19ου αιώνα, με άξονα την τοπική, οθωμανική κουζίνα. Παρουσιάζονται οι δημόσιοι χώροι αλληλεπίδρασης των συγκεκριμένων κοινοτήτων (παζάρι, αγορά, καφενές), σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλούνται από τα κείμενα Ευρωπαίων περιηγητών του 19ου αιώνα και από τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα (τζαμιά, οθωμανικά μαγειρεία, αρχοντικά κ.ά.).


Η Πράξη «Μαγειρεύοντας στην Ήπειρο, 100.000 χρόνια» χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».


Πηγή: ErtNews, Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια