Οι αρχαιολόγοι βρήκαν περισσότερα από 3.000 νομίσματα στη ρωμαϊκή τοποθεσία. [Credit: Soprintendenza Bologna] Κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμ...
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν περισσότερα από 3.000 νομίσματα στη ρωμαϊκή τοποθεσία. [Credit: Soprintendenza Bologna] |
Κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων ανασκαφών στην Claterna, μια αρχαία ρωμαϊκή τοποθεσία στην Ιταλία γνωστή ως «Πομπηία του Βορρά», οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 3.000 νομίσματα και 50 πολύτιμους λίθους.
Οι αρχαιολόγοι στην Ιταλία ανακάλυψαν περισσότερα από 3.000 νομίσματα και 50 πολύτιμους λίθους, πολλά από τα οποία ήταν διακοσμημένα με εικόνες αρχαίων ρωμαϊκών θεοτήτων.
Το τεράστιο εύρημα έγινε κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων ανασκαφών στην Claterna (ή και Claternae), μια ρωμαϊκή πόλη που βρίσκεται κοντά στη σύγχρονη Μπολόνια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού.
Αριστερά: Εναέρια φωτογραφία με το σχέδιο των υπόγειων κτηρίων να διακρίνεται στο έδαφος. Δεξιά: Η αρχαιολογική ανασκαφή σε εξέλιξη. [Credit: ARCA Bolognese Apennines] |
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη μη στρωματοποιημένη αρχαιολογική περιοχή στη Βόρεια Ιταλία», δήλωσε η Lucia Borgonzoni, υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας στο Υπουργείο Πολιτισμού. «Δεδομένης της σημασίας και της ποσότητας των ευρημάτων που έχουν έρθει στο φως μέχρι στιγμής, μπορούμε πιθανώς να μιλήσουμε για μια Πομπηία του Βορρά».
Παλαιότερα, οι αρχαιολόγοι στην Claterna είχαν βρει ένα φόρουμ, δρόμους, μια κατοικία με πολύχρωμα ψηφιδωτά και ρωμαϊκά λουτρά. Οι τελευταίες ανασκαφές σε αυτό το «μαγικό μέρος» έφεραν στο φως χιλιάδες νομίσματα, τα οποία ήταν κυρίως χυτά από ασήμι και μπρούτζο, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ενώ κοσκίνιζαν τα νομίσματα, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα που ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτο: ένα quinarius, ένα σπάνιο ασημένιο νόμισμα που κόπηκε το 97 π.Χ. από τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία. Οι αρχαιολόγοι το εντόπισαν κρυμμένο στα ερείπια ενός διαδρόμου σε ένα πρώην θέατρο.
Δύο από τους πολύτιμους λίθους που ανακαλύφθηκαν στην αρχαία ρωμαϊκή τοποθεσία. [Credit: Soprintendenza Bologna] |
Το νόμισμα όχι μόνο τους βοήθησε να επιβεβαιώσουν ότι η κατασκευή χτίστηκε κάπου κοντά στα τέλη του 1ου αιώνα π.Χ. αλλά και ότι η Claterna ήταν πιθανότατα «εμπορικό κέντρο» για τους αρχαίους Ρωμαίους και όχι απλώς ένας τόπος προσκυνήματος, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Ήταν ένα εμπορικό κέντρο με άμεσες επαφές με τη Ρώμη», είπε ο Borgonzoni.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης δεκάδες χρωματιστά πετράδια χαραγμένα με τις ομοιότητες διαφόρων θεοτήτων και σημαντικών κατασκευών, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου θεάτρου.
Οι ανασκαφές στην τοποθεσία θα συνεχιστούν, με τους αρχαιολόγους να έχουν ανασκάψει μόνο το ένα δέκατο ή περίπου 44 στρέμματα της αρχαίας πόλης μέχρι στιγμής. Το ιταλικό υπουργείο ελπίζει να αποκαταστήσει τελικά το θέατρο για μελλοντική χρήση.
«Ένα μεγάλο μέρος της τοποθεσίας δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί», είπε στη δήλωση η Φραντσέσκα Τόμπα, η έφορος αρχαιοτήτων της Μπολόνια.
Η Claterna πιθανώς ιδρύθηκε ως ένα κρίσιμο σημείο στάσης μεταξύ δύο κύριων αποικιών κατά μήκος της Via Emilia, και κατείχε μια θέση, που αντιστοιχεί σε μια ημερήσια πορεία για τις ρωμαϊκές λεγεώνες. Η θέση της βρισκόταν μεταξύ του οικισμού Maggio και του ρέματος Quaderna, δίνοντάς της στρατηγική σημασία στο ρωμαϊκό οδικό δίκτυο.
Με την έναρξη του ρωμαϊκού αποικισμού της Σισαλπικής Γαλατίας και την κατασκευή της Via Emilia, η Claterna είδε το φως ως αποτέλεσμα της σύγκλισης μιας άλλης σημαντικής διαδρομής, ίσως της Via Flaminia Minor, που διέσχιζε τα Απέννινα και συνέδεε τον δρόμο με το Arezzo. Η Claterna, που ιδρύθηκε στις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ., αναπτύχθηκε αρχικά ως ένα χωριό, λαμβάνοντας στη συνέχεια το καθεστώς του municipium τον 1ο αιώνα π.Χ. για να γίνει η πρωτεύουσα μιας περιοχής ανάμεσα στα ρέματα Idice και Sillaro.
Όπως πολλές πόλεις της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η Claterna άρχισε να παρακμάζει κατά τη διάρκεια της ταραχώδους κρίσης του 3ου αιώνα μ.Χ. Επηρεασμένη από τις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις των ρωμαϊκών θεσμών, μαζί με τις επιδρομές των βαρβάρων της εποχής, η πόλη γνώρισε σταδιακή φτωχοποίηση και δημογραφική μείωση. Αυτή η διαδικασία κορυφώθηκε με την οριστική εγκατάλειψη μεταξύ του 5ου και 6ου αιώνα, κατά την περίοδο μετά την πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η Claterna μετατράπηκε σε ένα σπάνιο παράδειγμα μιας εξαφανισμένης πόλης στην περιοχή Emilia-Romagna.
Πηγή: Live Science, ArkeoNews
Δεν υπάρχουν σχόλια