Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ένα καλοδιατηρημένο ψηφιδωτό με λιοντάρια ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη της Προυσιάδος επί τω Υππίω

Το ψηφιδωτό στον χώρο που εντοπίστηκε. [Credit: Ömer Ürer/AA] Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα ψηφιδωτό με λιοντάρια κατά τη διάρκεια ανασκαφών που...

Ένα καλοδιατηρημένο ψηφιδωτό με λιοντάρια ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη της Προύσας
Το ψηφιδωτό στον χώρο που εντοπίστηκε. [Credit: Ömer Ürer/AA]

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα ψηφιδωτό με λιοντάρια κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στην αρχαία πόλη Προῦσα προς τῷ Ὑππίῳ ποταμῷ.

Οι ανασκαφές συνεχίζονται στην αρχαία πόλη Προῦσα προς τῷ Ὑππίῳ ποταμῷ ή στα λατινικά Prusias ad Hypium, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Κονουράλπ της επαρχίας Ντούζτζε στην Τουρκία. Η αρχαία πόλη έχει χαρακτηριστεί ως η Έφεσος της δυτικής Μαύρης Θάλασσας.

Η ανασκαφική ομάδα που εργάζεται στην περιοχή πάνω από το θέατρο της αρχαίας πόλης βρήκε το ψηφιδωτό με τα λιοντάρια σε μια κατασκευή που συνδέεται με τη στοά.


Το σημείο στον αρχαιολογικό χώρο όπου εντοπίστηκε το ψηφιδωτό. [Credit: Ömer Ürer/AA]
Το σημείο στον αρχαιολογικό χώρο όπου εντοπίστηκε το ψηφιδωτό.
[Credit: Ömer Ürer/AA]

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το δωμάτιο με τα ψηφιδωτά που ανακαλύφθηκε πρόσφατα αντιπροσωπεύει μια ύστερη ρωμαϊκή τοποθεσία λατρείας (ένας χώρος που υποδηλώνει τον συνολικό τρόπο ζωής μιας κοινωνίας ή ομάδας, που περιλαμβάνει συγκεκριμένες αξίες, πεποιθήσεις, παραδόσεις, τέχνες και άλλα πολιτιστικά στοιχεία).

Διαπιστώθηκε ότι οι εσωτερικοί τοίχοι του δωματίου, του οποίου οι διαστάσεις του είναι περίπου 4,51×6,42 μέτρα, ήταν καλυμμένοι με μαρμάρινες πλάκες με παχύ στρώμα κονιάματος. Το δωμάτιο είχε ορθογώνια κάτοψη με κατεύθυνση βορρά-νότου.

Παρατηρήθηκε επίσης η θεμελίωση της πλατφόρμας προς τα βόρεια του δωματίου. Καθορίστηκε ότι ολόκληρη η αίθουσα ήταν καλυμμένη με ψηφιδωτό δάπεδο από λεπτώς επεξεργασμένες λευκές, μπλε, κίτρινες, πράσινες και καφέ ψηφίδες (μικρές ψηφιδωτές πέτρες διαφόρων χρωμάτων).


Ένα καλοδιατηρημένο ψηφιδωτό με λιοντάρια ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη της Προύσας
[Credit: Ömer Ürer/AA]

Ένα καλοδιατηρημένο ψηφιδωτό με λιοντάρια ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη της Προύσας
[Credit: Ömer Ürer/AA]

Το ψηφιδωτό, διακοσμημένο με γεωμετρικά μοτίβα, διαθέτει περίγραμμα από μεγαλύτερες και πιο πολύχρωμες ψηφίδες διατεταγμένες σε δομή που μοιάζει με πλαίσιο. Στο κέντρο, μέσα σε μικρότερο τετράγωνο πλαίσιο από μικρότερες ψηφίδες, απεικονίζεται μία σκηνή.

Οι αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι τα αντικείμενα που βρέθηκαν σε αυτό το δωμάτιο, με απεικονίσεις τυμπάνων και αυλών, δείχνουν ότι πρόκειται για έναν τόπο λατρείας του Διονύσου.

Ο κυβερνήτης της Ντούζτζε, Σελτσούκ Ασλάν, δήλωσε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων ανασκαφών στην αρχαία πόλη Ντούζτζε Κονουράλπ (Prusias ad Hypium), ένα καλοδιατηρημένο, σπάνιο ψηφιδωτό που απεικονίζει δύο λιοντάρια να κοιτάζουν ένα πεύκο».


Ένα καλοδιατηρημένο ψηφιδωτό με λιοντάρια ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη της Προύσας
[Credit: Ömer Ürer/AA]

Η Προῦσα προς τῷ Ὑππίῳ ποταμῷ μια αρχαία πόλη που βρίσκεται στην περιοχή Κονουράλπ φτιάχτηκε σε ένα λόφο που εκτείνεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά και κατέληγε σε μια πεδιάδα.

Τον 2ο αιώνα π.Χ., οι Βιθύνιοι, με αρχηγό τον βασιλιά τους Πρωσία Α’, κατέλαβαν την Κίερο από τους Μαριανδύνους και την πολιτεία της Ηράκλειας. Ο Πρωσίας βελτίωσε την πόλη και τη στόλισε με πολλά μνημεία. Την οχύρωσε και άλλαξε το όνομά της σε Πρωσία. Το αρχαίο θέατρο της πόλης, γνωστό ως Σαράντα Βήματα, χτίστηκε κατά την Ελληνιστική Εποχή (300-30 π.Χ.) και περιλαμβάνει προσθήκες από τη Ρωμαϊκή Περίοδο (30 π.Χ.-300 μ.Χ.).


Πηγή: FoxReport

Δεν υπάρχουν σχόλια