Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Γερμανία ζητά από την Ιταλία να επιστραφεί το άγαλμα του Δισκοβόλου Λαντσελότι

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ζητά από την Ιταλία την επιστροφή του αγάλματος του Δισκοβόλου Λαντσελότι, σύμφωνα με την Corriere della Sera. Σύμ...

Η Γερμανία ζητά από την Ιταλία να επιστραφεί το άγαλμα του Δισκοβόλου Λαντσελότι

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ζητά από την Ιταλία την επιστροφή του αγάλματος του Δισκοβόλου Λαντσελότι, σύμφωνα με την Corriere della Sera.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, πρόκειται για το πολυτιμότερο ρωμαϊκό αντίγραφο του αγάλματος του χαμένου, χάλκινου Δισκοβόλου του Μύρωνα, ένα άγαλμα του 2ου αιώνα μ.Χ, που βρίσκεται στην Ρώμη και είχε μετατραπεί σε ένα από τα σύμβολα της ναζιστικής προπαγάνδας.

Το αίτημα υπέβαλε ο διευθυντής της γλυπτοθήκης του Μονάχου, Φλόριαν Κνάουφ. «Η επιστροφή αυτή στην Ιταλία, κατά την άποψη του μουσείου του και του κρατιδίου της Βαυαρίας, παραβίασε τον νόμο» και ότι οι ιταλικές αρχές, είχαν εγκρίνει την μεταφορά του αγάλματος στη Γερμανία.

Σχετικά με την ιστορία του αγάλματος, η εφημερίδα αναφέρει πως ο πρίγκιπας Λαντσελότι υποχρεώθηκε να πουλήσει το άγαλμα στην Γερμανία το 1938, μετά από επιθυμία του Αδόλφου Χίτλερ, ο οποίος είχε απευθυνθεί απευθείας στον Μπενίτο Μουσολίνι.


Γερμανία ζητά από την Ιταλία να επιστραφεί το άγαλμα του Δισκοβόλου Λαντσελότι

Είχε δει το άγαλμα κατά την επίσκεψή του στην Ιταλία και αποφάσισε ότι έπρεπε να αποτελέσει μέρος των πολιτιστικών αγαθών της χώρας του. Η «υποχρεωτική πώληση» πραγματοποιήθηκε, παρά την αντίθετη γνώμη του τότε Ιταλού υπουργού Παιδείας Τζουζέπε Μποτάι και του Ιταλικού Ανώτατου Συμβουλίου Τεχνών και Επιστημών.

Η αγορά του αγάλματος έγινε έναντι 5 εκατομμυρίων λιρετών, και «παραδόθηκε από τον Χίτλερ στο μουσείο του Μονάχου ως δώρο στον γερμανικό λαό» όπου και παρέμεινε μέχρι τις 16 Νοεμβρίου 1948, όταν «ο πληρεξούσιος υπουργός Rodolfo Siviero κατάφερε να το συμπεριλάβει στον μακρύ κατάλογο των έργων τέχνης που μεταφέρθηκαν παράνομα στη ναζιστική Γερμανία και επέστρεψαν» στην Ιταλία.

Το άγαλμα είχε ήδη μετατραπεί σε ένα από τα σύμβολα της ναζιστικής προπαγάνδας, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, το 1936. Μετά την λήξη του πολέμου, το 1948, η ιταλική κυβέρνηση συμπεριέλαβε το άγαλμα, στον κατάλογο έργων που είχαν εξαχθεί παράνομα από την χώρα για να επιστραφεί στην Ρώμη.

Ο διευθυντή της Γλυπτοθήκης του Μονάχου, Φλοριάν Σ. Κνάουφ, απάντησε ότι, «Δεν είμαι σε θέση να εγκαταλείψω τη νομική μας αξίωση για την επιστροφή του Δισκοβόλου στο μουσείο μας». Και πρόσθεσε: «Το γλυπτό αποκτήθηκε νόμιμα από το γερμανικό κράτος αφού προσφέρθηκε στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Οι ιταλικοί θεσμοί που βρίσκονταν τότε στην εξουσία συμφώνησαν στην εξαγωγή του. Δεν ήταν καν ‘δώρο’ προς τον Αδόλφο Χίτλερ» υπογράμμισε ο Κνάουφ, ο οποίος μάλιστα ισχυρίστηκε πως «ο επαναπατρισμός στην Ιταλία παραβίασε το νόμο, σύμφωνα με τη νομική γνωμοδότηση του βαυαρικού κράτους και του μουσείου μας».

Η Corriere della Sera, αναφέρει παράλληλα πως η Γερμανία, «όπως απέδειξε και πρόσφατη έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Ρώμη, αφαίρεσε παράνομα από την Ιταλία πολλά αριστουργήματα της τέχνης, με εντολές του Χίτλερ, του Χέρμαν Γκέρινγκ και άλλων ισχυρών ονομάτων του ναζιστικού καθεστώτος».

Σημειώνεται δε, ότι ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο, είναι κάθετα αντίθετος σε κάθε ενδεχόμενο επιστροφής και σύμφωνα με την εφημερίδα δήλωσε ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο «πρώτα θα πρέπει να περάσουν πάνω από το πτώμα του».


Πηγή: LiFO, The Huffington Post, με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ/Corriere della Serra

Δεν υπάρχουν σχόλια