Ο αρχαιολογικός χώρος στην Τουρκία όπου βρέθηκε η επιγραφή. [Credit: ΑΑ] Μία αρχαία επιγραφή, η οποία χρονολογείται πριν από 2.100 χρόνια κα...
Ο αρχαιολογικός χώρος στην Τουρκία όπου βρέθηκε η επιγραφή. [Credit: ΑΑ] |
Μία αρχαία επιγραφή, η οποία χρονολογείται πριν από 2.100 χρόνια και βρέθηκε κοντά στο Kımıldağı (Όρος Κιμίλ) στο χωριό Ένεβλερ της επαρχίας Γκέργκερ του Αντιγιαμάν, αναμένεται να ρίξει φως στην ιστορία της Κομμαγηνής.
Στο Βασίλειο της Κομμαγηνής η κυβερνώσα δυναστεία καυχιόταν για την καταγωγή της τόσο από τον Μέγα Αλέξανδρο όσο και από τους Αχαιμενίδες. Ο βασιλιάς Αντίοχος Α΄ (69-34 π.Χ.) ισχυρίστηκε ότι καταγόταν από τον Δαρείο Α΄ μέσω του Ορόντη του Βακτριανού, ένθερμου υποστηρικτή του Αρταξέρξη Β΄ κατά του Κύρου και των 10.000, ο οποίος παντρεύτηκε την κόρη του Αρταξέρξη.
Ένα μικρό βασίλειο που προσπάθησε να ισορροπήσει την κληρονομιά του με την πολιτική πραγματικότητα του να είναι μέρος του ελληνορωμαϊκού κόσμου. Διατήρησε την ταυτότητά του από το 163 π.Χ. έως ότου έγινε μέρος της ρωμαϊκής επαρχίας της Συρίας το 72 μ.Χ.
Ο Αντίοχος Α΄ υποστήριξε τον Πομπήιο εναντίον του Μιθριδάτη ΣΤ΄ του Πόντου και αναφερόταν περήφανα στον εαυτό του ως Φιλορώμιος. Όχι μόνο θεωρούσε τον εαυτό του θεό, αλλά φιλοδοξούσε επίσης να είναι ο οικουμενιστής που συμφιλίωσε όλες τις θρησκείες: οι τέσσερις θεότητες που είχε, εκτός από τον εαυτό του, ήταν ο Δίας/Αυραμάζδα, ο Απόλλωνας/Χέρμης/Μίθρα/Ηλιος, ο Αρτάγνης/Ηρακλής/Άρης και ο Κομμαγηνός. Ο τάφος του βρίσκεται σήμερα στην κορυφή του όρους Νεμρούτ.
[Credit: ΑΑ] |
Στις 26 Σεπτεμβρίου 2023, χωρικοί βρήκαν ένα ανάγλυφο κοντά στο Kimildagi και το ανέφεραν στη Διεύθυνση Μουσείων Adiyaman. Οι αρμόδιες αρχαιολογικές ομάδες ερεύνησαν την περιοχή και διαπίστωσαν ότι ο χώρος είχε λατρευτικό χαρακτήρα κατά την αρχαιότητα.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην περιοχή ένα ανάγλυφο που απεικονίζει μια σκηνή χειραψίας και στήλες με επιγραφές. Λόγω του δύσβατου εδάφους και των απότομων βραχωδών πλαγιών, τα αντικείμενα που ανασύρθηκαν μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην αρχαία Πέρρη χρησιμοποιώντας στρατιωτικό ελικόπτερο και σχοινιά.
Ερείπια του ναού που έχτισε ο Αντίοχος Α' στο όρος Νεμρούντ. |
Ο Charles Crowther από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η καθηγήτρια Margherita Facella από το Πανεπιστήμιο της Πίζας πήγαν στην αρχαία πόλη και εξέτασαν τα αρχαία ευρήματα.
«Στις επιγραφές, ο Αντίοχος Α', βασιλιάς της Κομμαγηνής, έδινε οδηγίες, ειδικά προς το κοινό», δήλωσε η καθηγήτρια Margherita Facella.
Δηλώνοντας ότι η επιγραφή είναι σημαντική, η Facella πρόσθεσε: «Είναι μια επιγραφή που θα ρίξει φως στην ιστορία της ανθρωπότητας και της Κομμαγηνής. Είναι τιμή μας να συμμετέχουμε στην εξέτασή της και να συμβάλλουμε στην κατανόησή της».
Στις επιγραφές υπάρχουν δηλώσεις του βασιλιά Αντίοχου Α΄ της Κομμαγηνής, κυρίως προς το κοινό. Ο Αντίοχος της Κομμαγηνής καλεί το λαό να «υπακούει και να σέβεται το νόμο». Στην οπίσθια όψη αυτής της σημαντικής επιγραφής, υπάρχει ένα ανάγλυφο που απεικονίζει τον Αντίοχο Α΄ και τον Μιθριδάτη Α΄.
Πηγή: ArkeoNews
Δεν υπάρχουν σχόλια