Η δωρεά για τη χρηματοδότηση των μελετών της επέκτασης του μουσείου θα κυμανθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 40 εκατ. ευρώ. [Credit: ΝΙΚΟΣ Κ...
Η δωρεά για τη χρηματοδότηση των μελετών της επέκτασης του μουσείου θα κυμανθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 40 εκατ. ευρώ. [Credit: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ] |
«Κλείνει» μέσα στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το σχήμα των δωρητών που θα χρηματοδοτήσει τις μελέτες για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σύμφωνα με την πρόταση των αρχιτεκτονικών γραφείων Τσίπερφιλντ και Τομπάζη που παρουσιάστηκε πριν από ένα χρόνο. Η χρηματοδότηση των μελετών (γεωλογική, γεωτεχνική, στατική, θεμελίωσης, αρχιτεκτονική, κηποτεχνική, μουσειογραφική κ.ά.) θα έχει τη μορφή σύμβασης δωρεάς με το ελληνικό Δημόσιο και θα εισαχθεί προς κύρωση στη Βουλή πιθανότατα μέσα στους επόμενους δύο μήνες (αναλόγως και τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό), με το σχέδιο της σύμβασης να είναι σχεδόν ολοκληρωμένο.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η δωρεά για τη χρηματοδότηση των μελετών θα κυμανθεί στα 40 εκατ. ευρώ, με το συγκεκριμένο ποσό να έχει υπολογιστεί ως πλαφόν ασφαλείας. Και αυτό, γιατί τα πορίσματα που θα προκύψουν από τις μελέτες ενδεχομένως να επιβάλλουν επιπλέον έρευνες, των οποίων το κόστος δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμα με ακρίβεια. Το έργο περιλαμβάνει γενικά αρκετούς αστάθμητους παράγοντες και έχει γίνει προσπάθεια να καλυφθούν διάφορα απρόοπτα που ίσως προκύψουν από τις μελέτες, έστω κι έτσι όμως υπολογίζεται ότι το παραπάνω ποσό δεν θα απορροφηθεί στο σύνολό του.
Κρίσιμη πτυχή του πρότζεκτ είναι και η ανακαίνιση του υφιστάμενου κτιρίου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η οποία προβλέπεται «ριζική» και θα αποτελέσει επίσης αντικείμενο των μελετών. Δύο σενάρια εξετάζονται για τη λειτουργία του παλιού κτιρίου στη διάρκεια της ανακαίνισης. Το πρώτο, που μέχρι στιγμής συζητιέται ως πιθανότερο, θέλει το κτίριο να κλείνει συνολικά, για τουλάχιστον δύο χρόνια, όπως είχε συμβεί στο ΕΑΜ ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 (αλλά και σε διάφορα μουσεία του εξωτερικού κατά τη δική τους διαδικασία ανακαίνισης). Το δεύτερο σενάριο είναι το τμηματικό κλείσιμο των υφιστάμενων χώρων του μουσείου, το οποίο όμως έχει μειονεκτήματα όπως η όχληση των επισκεπτών (λόγω ηχορύπανσης, σκόνης κ.λπ.), καθώς και η πιθανή επακόλουθη αύξηση του χρόνου ολοκλήρωσης του έργου και του κόστους του.
Ανακαίνιση του παλιού κτιρίου σημαίνει βέβαια και μεταφορά των εκθεμάτων του, ένα πολύπλοκο εγχείρημα που απασχολεί εδώ και μήνες τους υπευθύνους του μουσείου. Στο τραπέζι βρίσκονται διάφοροι εναλλακτικοί χώροι και οι παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη έχουν να κάνουν με την ασφάλειά τους, τη χωρητικότητα, τις περιβαλλοντικές συνθήκες (υγρασία, θερμοκρασία, αερισμός κ.λπ.), την εγγύτητα με το ΕΑΜ κ.ά. Ειδικά ως προς το τελευταίο, μια ενδεχόμενη λύση είναι να μεταφερθούν σε χώρο πλησίον του μουσείου όσα αντικείμενα θα εκτίθενται στο κοινό και άλλα να αποθηκευτούν σε άλλο κτίριο που θα πρέπει όμως να είναι προσβάσιμα για ερευνητικούς σκοπούς.
Οπως επίσης αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, μέσα στο 2024 θα πρέπει ιδανικά να έχει εξασφαλιστεί εν πολλοίς και η χρηματοδότηση της υλοποίησης του έργου. Ως προς αυτό, σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η ίδια η ανακοίνωση της δωρεάς για τις μελέτες (και αργότερα η επιλογή των μελετητών), κάτι που θα διευκολύνει την εμφάνιση και άλλων δωρητών στην πορεία. Φαίνεται μάλιστα πως υπάρχουν ήδη περισσότεροι από ένας ιδιώτες, ιδρύματα ή φορείς που έχουν ενδιαφερθεί ενεργά να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος και η «κατανομή» των δωρεών είτε στις μελέτες είτε στην κατασκευή του έργου είναι υπό συζήτηση.
Σε επίπεδο χρονοδιαγράμματος, η υποβολή του φακέλου για την έγκριση της οικοδομικής άδειας του έργου εκτιμάται ότι θα γίνει σε περίπου δύο χρόνια μετά την αναμενόμενη κύρωση της σύμβασης δωρεάς από τη Βουλή, όσο δηλαδή θα διαρκέσει η εκπόνηση των μελετών, ενώ περίπου ένας χρόνος ακόμα θα απαιτηθεί και για τις μελέτες εφαρμογής, με βάση τις οποίες θα ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου. Πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες θα γίνουν και κατά τη διάρκεια αυτής της τριετίας.
Πηγή: Ν. Ζώης, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια