Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αγγλία: Ο θησαυρός με τις χτένες των Βίκινγκ αποκαλύπτει τη μεσαιωνική σημασία του Ipswich

Μία από τις χτένες που βρέθηκαν στο Ipswich της Αγγλίας.  [Credit: Suffolk County Council] Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια αξιοσημείωτη ποικιλ...

Μία από τις χτένες που βρέθηκαν στο Ipswich της Αγγλίας.  [Credit: Suffolk County Council]
Μία από τις χτένες που βρέθηκαν στο Ipswich της Αγγλίας.
 [Credit: Suffolk County Council]

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια αξιοσημείωτη ποικιλία μεσαιωνικών αντικειμένων, κυρίως μια συλλογή από χτένες των Βίκινγκς, κατά τη διάρκεια εκτεταμένων ανασκαφών στο Ipswich του Suffolk της Αγγλίας.

Οι ανασκαφές, που διήρκεσαν από το 1974 έως το 1994, απέδωσαν έναν θησαυρό από 1.341 αντικείμενα από οστά και κέρατα, καθώς και 2.400 θραύσματα από απορρίμματα.

Το πρόσφατα δημοσιευμένο βιβλίο, "Antler and Bone Working From Ipswich Excavations 1974-1994", με συγγραφείς τους Ian Riddler, Nicola Trzaska-Nartowski και Shona Hatton, φωτίζει τον κομβικό ρόλο του Ipswich ως κόμβου χειροτεχνίας, τοποθετώντας το στην καρδιά ενός αναπτυσσόμενου πρώιμου μεσαιωνικού κόσμου. Οι Riddler και Trzaska-Nartowski έδωσαν έμφαση στην ευρωπαϊκή προοπτική του βιβλίου, υπογραμμίζοντας τις πλούσιες διασυνδέσεις του Ipswich με περιοχές όπως η βόρεια Γαλλία, η Φρισία και η νότια Σκανδιναβία.

Η συλλογή, η οποία περιγράφεται ως "εξαιρετική και μοναδική" στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 500 αντικειμένων που σχετίζονται με την υφαντουργία, όπως σφονδύλια και βελόνες. Επιπλέον, η ανασκαφή απέδωσε, μεταξύ άλλων, 60 πόρπες ενδυμάτων, περίτεχνα διακοσμημένα άκρα ιμάντων, φλάουτα, κομμάτια παιχνιδιών, κουτάλια, ένα ψαροτούφεκο από κόκαλο φάλαινας και μια λαβή σπαθιού.


Μία από τις μεσαιωνικές σκανδιναβικές χτένες που βρέθηκαν στο Ipswich της Αγγλίας. Οι περισσότερες από τις χτένες που βρέθηκαν στο Ipswich ήταν κατασκευασμένες από κέρατα ελαφιού. [Credit: Suffolk County Council]
Μία από τις μεσαιωνικές σκανδιναβικές χτένες που βρέθηκαν στο Ipswich της Αγγλίας. Οι περισσότερες από τις χτένες που βρέθηκαν στο Ipswich ήταν κατασκευασμένες από κέρατα ελαφιού. [Credit: Suffolk County Council]

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτες είναι οι 440 χτένες που ανακαλύφθηκαν, με 13 από αυτές να ανάγονται σε σκανδιναβικές καταβολές, που χρονολογούνται στα τέλη του 9ου αιώνα. Αυτές οι χτένες των Βίκινγκς, που κατασκευάστηκαν κατά την εποχή τους, παρέχουν κρίσιμες αποδείξεις για τη σκανδιναβική παρουσία στο Ipswich την περίοδο αυτή.

Σύμφωνα με τον Riddler, αυτές οι χτένες έχουν πιθανότατα ισχυρούς δεσμούς με το Hedeby, μια σημαντική τοποθεσία που βρίσκεται στη σημερινή Γερμανία, αλλά παλαιότερα ανήκε στη Δανία, φωτίζοντας περαιτέρω τα περίπλοκα δίκτυα εμπορίου και ανταλλαγών κατά την εποχή των Βίκινγκς.

"Ο όρος "Βίκινγκ" είναι δύσκολος, επειδή η προέλευσή του και η ακριβής σημασία του είναι λίγο αβέβαιη", σημείωσε ο Riddler. Τόνισε τους πολύπλευρους ρόλους των Σκανδιναβών κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, που δεν περιορίζονταν μόνο στις επιδρομές, αλλά περιελάμβαναν επίσης το εμπόριο και την εγκατάσταση.


Ένα νέο βιβλίο που περιγράφει λεπτομερώς τις ανακαλύψεις του Ipswich εκδόθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Συμβουλίου της κομητείας Suffolk σε συνεργασία με την Ιστορική Αγγλία. [Credit: Συμβούλιο της κομητείας του Suffolk]
Ένα νέο βιβλίο που περιγράφει λεπτομερώς τις ανακαλύψεις του Ipswich εκδόθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Συμβουλίου της Κομητείας Suffolk σε συνεργασία με την Ιστορική Αγγλία. [Credit: Συμβούλιο της Κομητείας του Suffolk]

Το λιμάνι του Ipswich, που ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα μετά την παρακμή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, άκμασε ως βασικός εμπορικός οικισμός, διευκολύνοντας τις ανταλλαγές μεταξύ της Βρετανίας και της ηπειρωτικής Ευρώπης. Η στρατηγική του θέση το έκανε ευάλωτο στην κατάκτηση από τους Βίκινγκς, με την πόλη να πέφτει υπό την κυριαρχία τους γύρω στο 869 μ.Χ.

Η Melanie Vigo di Gallidoro, αναπληρωματικό μέλος του γραφείου του Συμβουλίου της κομητείας του Suffolk για τα προστατευόμενα τοπία και την αρχαιολογία, σημείωσε ότι οι εκτεταμένες ανασκαφές επί δύο δεκαετίες επέτρεψαν στους αρχαιολόγους να κατασκευάσουν μια ολοκληρωμένη αφήγηση του μεσαιωνικού παρελθόντος του Ipswich.

Ο Will Fletcher, επικεφαλής της ομάδας αναπτυξιακών συμβουλών της Ανατολικής Αγγλίας στο Historic England, δήλωσε ότι πρόκειται για μια "συναρπαστική εικόνα της μεσαιωνικής ιστορίας του Ipswich... και της εμβέλειάς του στη Βόρεια Θάλασσα".


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια