Οι αρχαιολόγοι βρήκαν δύο ρωμαϊκά νομίσματα δίπλα σε ένα κτήριο της ρωμαϊκής εποχής. Στα δεξιά είναι ένα ασημένιο νόμισμα, γνωστό ως antonin...
Οι αρχαιολόγοι στα νησιά της Μάγχης, στα ανοικτά των ακτών της Γαλλίας, ανακάλυψαν δύο ρωμαϊκά νομίσματα - το ένα με έναν Καίσαρα που "έπεσε νεκρός" ως έφηβος και το άλλο με έναν Ρωμαίο αυτοκράτορα που σκοτώθηκε από εισβολείς Γότθους.
Η ανακάλυψη των νομισμάτων και προηγούμενα ευρήματα ρωμαϊκών κατασκευών, συμπεριλαμβανομένων των υπολειμμάτων ενός οχυρού, υποδηλώνουν ότι οι Ρωμαίοι είχαν εγκατασταθεί στο μικρό νησί Alderney, το βορειότερο νησί της Μάγχης στα ανοικτά των ακτών της Γαλλίας.
«Αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι Ρωμαίοι ήταν εδώ για να παρακολουθούν αυτό το μικρό κομμάτι νερού μεταξύ εδώ και της Γαλλίας», δήλωσε στο Live Science ο Jason Monaghan, αρχαιολόγος που συμμετείχε στην ανασκαφή και γραμματέας του Dig Alderney, ενός φιλανθρωπικού οργανισμού για την αρχαιολογία στο νησί. «Τα πλοία που ερχόταν από τη Μεσόγειο μεταφέροντας φορτία, λάδι, κρασί και άλλα τέτοια εμπορεύματα θα έπρεπε να περάσουν από το Alderney, οπότε οι Ρωμαίοι πιθανώς έκτισαν εκεί ένα φρούριο για να παρακολουθούν αυτή την εμπορική οδό, ώστε να σταματήσουν τους πειρατές και να ελέγχουν το κανάλι».
«Οι αρχαιολόγοι πραγματοποιούν ανασκαφές στο Alderney από το 2008, αλλά υπάρχουν ακόμη περισσότερα να αποκαλυφθούν», δήλωσε ο Monaghan. «Το 2017, οι ηλεκτρολόγοι εργάτες ανακάλυψαν ταφές από την εποχή του σιδήρου και τμήματα ενός ρωμαϊκού κτηρίου, γεγονός που δείχνει ότι οι άνθρωποι κατοικούν στο νησί εδώ και χιλιάδες χρόνια», συμπλήρωσε σχετικά.
Η ανασκαφή του κτηρίου της ρωμαϊκής εποχής αποκάλυψε ότι διέθετε τρία δωμάτια, μια αυλή από τη μια πλευρά, έναν πλακόστρωτο χώρο από την άλλη και έναν σκουπιδότοπο στα νοτιοανατολικά. Ένα από τα νομίσματα βρέθηκε σε αυτόν τον σκουπιδότοπο: Ένα ασημένιο νόμισμα, γνωστό ως "antoninianus" που χρονολογείται στο 255 μ.Χ. και είχε αξία δύο δηναρίων, ένα τυπικό ασημένιο νόμισμα που κόπηκε κατά τη ρωμαϊκή εποχή. Στο νόμισμα απεικονίζεται η προτομή του Βαλεριανού Β' - εγγονού του Ρωμαίου αυτοκράτορα Βαλεριανού, ο οποίος ονόμασε τον γιο του συναυτοκράτορα και τον έφηβο εγγονό του καίσαρα. Ωστόσο, ο Βαλεριανός Β΄ δεν έμεινε για πολύ καιρό στον κόσμο - πέθανε δύο χρόνια αργότερα κάτω από ύποπτες συνθήκες.
Το νόμισμα του Βαλεριανού Β' είναι «λίγο μεγαλύτερο από το νύχι του αντίχειρά μου», δήλωσε ο Monaghan. «Είναι αρκετά λεπτό. Απεικονίζει το κεφάλι του καίσαρα, ήταν κάτι σαν βοηθός αυτοκράτορα, και ήταν μόλις έφηβος εκείνη την εποχή. Τον έδιωξαν μερικά χρόνια αργότερα».
Ο Monaghan σημείωσε ότι επειδή η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είχε μεγάλο πληθωρισμό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, «αραίωναν τα νομίσματά τους», οπότε το νόμισμα δεν έχει κατασκευαστεί από ατόφιο ασήμι.
Σε μεταγενέστερα στρώματα του κτηρίου, οι αρχαιολόγοι βρήκαν το άλλο νόμισμα - ένα χάλκινο του Ρωμαίου συναυτοκράτορα Ούλης (ή Βάλης) που χρονολογείται μεταξύ 364 και 367 μ.Χ. Ο Βάλης σκοτώθηκε από τους Γότθους εισβολείς Γότθους στη μάχη της Αδριανούπολης.
«Είναι ένα νόμισμα αρκετά χαμηλής αξίας από το τέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη Δύση», δήλωσε ο Monaghan. «Είναι αρκετά θαμπά, αυτά τα χάλκινα - δεν είναι πολύ καλά κομμένα».
Περίπου 27 μέτρα μακριά από το κτήριο βρίσκονται τα απομεινάρια ενός ρωμαϊκού φρουρίου. «Το νόμισμα του Βάλη χρονολογείται περίπου στην ίδια ημερομηνία που χτίστηκε το ρωμαϊκό φρούριο», δήλωσε ο Monaghan. Δεν είναι γνωστό ποιοι άλλοι ζούσαν στο νησί εκτός από τους στρατιώτες του οχυρού, αλλά είναι πιθανό να ζούσαν εκεί και οι οικογένειές τους ή κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Έτσι, δεν είναι σαφές πώς χρησιμοποιήθηκε το κτήριο, αλλά πιθανότατα υπάρχουν και άλλα κτίρια της ρωμαϊκής εποχής που τώρα είναι θαμμένα στους αμμόλοφους του νησιού.
«Είναι σαν μια μίνι Πομπηία εκεί κάτω», είπε ο Monaghan.
Όσον αφορά την περιοχή της Εποχής του Σιδήρου, οι αρχαιολόγοι έχουν βρει αρκετά ανθρώπινα λείψανα σε ένα «πολύ πλούσιο» νεκροταφείο, πρόσθεσε.
Πηγή: Live Science
Δεν υπάρχουν σχόλια