Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρωμαϊκό στρατιωτικό σανδάλι 2.000 ετών με καρφιά βρέθηκε στη Γερμανία

Αναπαράσταση της αρχικής εμφάνισης του ρωμαϊκού σανδαλιού. [Credit: Βαυαρική Κρατική Υπηρεσία Προστασίας Μνημείων] Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα...

Αναπαράσταση της αρχικής εμφάνισης του ρωμαϊκού σανδαλιού. [Credit: Βαυαρική Κρατική Υπηρεσία Προστασίας Μνημείων]
Αναπαράσταση της αρχικής εμφάνισης του ρωμαϊκού σανδαλιού.
[Credit: Βαυαρική Κρατική Υπηρεσία Προστασίας Μνημείων]

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα υπολείμματα ενός ρωμαϊκού σανδαλιού ηλικίας 2.000 ετών κοντά σε ένα αρχαίο στρατιωτικό φρούριο στη Γερμανία.

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τα στρατιωτικού τύπου υποδήματα κατά τη διεξαγωγή ανασκαφικών εργασιών σε έναν πολιτικό οικισμό στα περίχωρα ενός ρωμαϊκού στρατιωτικού οχυρού κοντά στο Oberstimm, μια πόλη στο κρατίδιο της Βαυαρίας. Ο οικισμός θα πρέπει να είχε κατοικηθεί κάποια στιγμή μεταξύ του 60 και του 130 μ.Χ., σύμφωνα με μεταφρασμένη ανακοίνωση της κρατικής υπηρεσίας της Βαυαρίας για τη διατήρηση μνημείων (BLfD).

Το μόνο που απέμεινε από το δερμάτινο παπούτσι, το οποίο οι ερευνητές ανέλυσαν με τη χρήση ακτίνων Χ, ήταν η σόλα του και μερικά "καλά διατηρημένα καρφιά".


Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ακτίνες Χ για να εξετάσουν ό,τι είχε απομείνει από το σανδάλι.[Credit: BLfD]
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ακτίνες Χ για να εξετάσουν ό,τι είχε απομείνει από το σανδάλι.[Credit: BLfD]

Οι ακτίνες Χ αποκάλυψαν ότι το παπούτσι ήταν caliga, ένα βαρύ σανδάλι με καρφιά που αποτελούσε μέρος της στολής των Ρωμαίων λεγεωνάριων στρατιωτών και του βοηθητικού προσωπικού. Το παπούτσι θα φοριόταν ενώ το άτομο βάδιζε, με τα καρφιά να παρέχουν πρόσφυση. Σύμφωνα με το Μουσείο Trimontium στη Σκωτία, τα caligae ήταν προστατευτικά κατά των φουσκάλων και τραυματικών καταστάσεων. Ο τρίτος Ρωμαίος αυτοκράτορας -που ονομάστηκε Καλιγούλας ή "μικρή μπότα"- πήρε το παρατσούκλι του ως παιδί από τους στρατιώτες του πατέρα του.


Εικόνα ακτίνων Χ από τα υπολείμματα του σανδαλιού. [Credit: BLfD]
Εικόνα ακτίνων Χ από τα υπολείμματα του σανδαλιού. [Credit: BLfD]

Ωστόσο, ο ρωμαϊκός στρατός άρχισε να απομακρύνεται από τη χρήση αυτών των σανδαλιών από τα τέλη του 1ου αιώνα μ.Χ., σύμφωνα με το μουσείο. Σε εκείνο το σημείο, οι Ρωμαίοι στρατιώτες έτειναν να φορούν κλειστές μπότες γνωστές ως calcei.

«Τα λεγόμενα caligae φορούνταν κυρίως από Ρωμαίους στρατιώτες κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας», δήλωσε η Amira Adaileh, σύμβουλος στο BLfD. «Το εύρημα καθιστά σαφές ότι οι πρακτικές, ο τρόπος ζωής και η ενδυμασία που έφεραν μαζί τους οι Ρωμαίοι στη Βαυαρία υιοθετήθηκαν από τους ντόπιους».


Πηγή: Live Science

Δεν υπάρχουν σχόλια