Σπάνιο γλυπτό δράκου που ανακαλύφθηκε στο τμήμα Jiankou του Σινικού Τείχους της Κίνας. [Credit: Pan Zhiwang/Beijing Daily] Οι πρόσφατες αρχα...
Σπάνιο γλυπτό δράκου που ανακαλύφθηκε στο τμήμα Jiankou του Σινικού Τείχους της Κίνας. [Credit: Pan Zhiwang/Beijing Daily] |
Οι πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές στο τμήμα Jiankou του Σινικού Τείχους της Κίνας έχουν αποφέρει αξιοσημείωτα ευρήματα, όπως ένα εξαίσιο γλυπτό δράκου και ένα σπάνιο πυροβόλο όπλο της δυναστείας Μινγκ.
Αυτό το τμήμα του τείχους, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα βόρεια του Πεκίνου, διασχίζει μια τραχιά οροσειρά και παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτο από την κατασκευή του κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ στις δεκαετίες του 1500 και στις αρχές του 1600.
Οι ανακαλύψεις έγιναν από μια ομάδα του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Πεκίνου, με επικεφαλής τον Shang Heng, κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης ενός αμυντικού πύργου που κατέρρευσε και αναγνωρίστηκε ως Πύργος Παρατήρησης Νο 120. Ο πύργος, καλυμμένος από πυκνό δάσος, είχε παραμείνει σχετικά αδιατάραχτος.
Κατά την ανασκαφή του εσωτερικού διαδρόμου του πύργου, οι αρχαιολόγοι έπεσαν πάνω σε ένα αρχιτεκτονικό στοιχείο διακοσμημένο με σκαλιστές κλίμακες. Καθώς συνέχισαν να καθαρίζουν τα συντρίμμια, αναδύθηκαν μια ουρά, νύχια και τελικά το κεφάλι ενός γλυπτού δράκου. Ο περίτεχνα σκαλισμένος δράκος, γνωστός ως «το θηρίο που φιλάει», είναι ένα σημαντικό εύρημα.
Ο Shang Heng περιέγραψε το γλυπτό: «Τα λέπια στο σώμα του είναι πολύ λεπτά και οι λεπτομέρειες του στόματος, των ματιών, της μύτης κ.λπ. είναι όλες λεπτοδουλεμένες. Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι στη δυναστεία των Μινγκ, ο εχθρικός πύργος αριθ. 120 ήταν πολύ ψηλός και μεγαλοπρεπής και οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες ήταν επίσης πολύ εξαίσιες».
Το τμήμα Jiankou του Σινικού Τείχους της Κίνας (κοντά στο Πεκίνο). [Credit: Taso Viglas μέσω Flickr] |
Αυτός ο δράκος, μεγαλύτερος από άλλους που είχαν ανακαλυφθεί προηγουμένως, χρησίμευε ως διακοσμητικό στολίδι στην κορυφογραμμή της οροφής του πύργου. Η διατήρησή του, παρά την κατάρρευση του πύργου, αποτελεί σπάνιο φαινόμενο στην αρχαιολογία του Σινικού Τείχους.
Εκτός από το γλυπτό του δράκου, η ομάδα ανακάλυψε ένα folangji, έναν τύπο κανονιού που εισήχθη στην Κίνα από την Ευρώπη κατά την περίοδο Jiajing της δυναστείας Μινγκ. Αυτή η μαυροκόκκινη σιδερένια ράβδος σε μέγεθος παλάμης με τον ημικυκλικό δακτύλιο είναι το πρώτο όπλο του είδους του που βρέθηκε σε αυτό το τμήμα του Σινικού Τείχους.
Η ανασκαφή αποκάλυψε επίσης διάφορα προσωπικά αντικείμενα, όπως εργαλεία, δαχτυλίδια πόρτας, κουτάλια και φτυάρια. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τα αντικείμενα αυτά υποδεικνύουν ότι ο πύργος χρησιμοποιήθηκε από έναν σχετικά υψηλόβαθμο αξιωματικό, υπεύθυνο για την άμυνα των συνόρων.
Folangji, ένας τύπος κανονιού που εισήχθη στην Κίνα από την Ευρώπη κατά την περίοδο Jiajing της δυναστείας Μινγκ. [Credit: PHGCOM/Wikimedia Commons] |
Ο Shang Heng ανέπτυξε τη σημασία αυτών των ευρημάτων: «Η σχετικά χαμηλή θέση αυτού του πύργου στη γραμμή άμυνας υποδήλωνε τη σημασία του στη συνοριακή άμυνα. Με βάση τα περίτεχνα αρχιτεκτονικά στοιχεία, κρίνεται προκαταρκτικά ότι οι χρήστες του ήταν ανώτερου βαθμού. Ένας κατώτερος αξιωματικός θα μπορούσε να έχει ζήσει εδώ».
Το τμήμα Jiankou του Σινικού Τείχους, γνωστό για το απόκρημνο και γραφικό τοπίο του, αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο ενδιαφέροντος για τους αρχαιολόγους. Η αρχαιολογική ομάδα σχεδιάζει να συνεχίσει τις εργασίες της στο Jiankou. Ο Shang Heng και οι συνάδελφοί του θα πραγματοποιήσουν επίσης εργαστηριακές αναλύσεις στο folangji για να ελέγξουν για τυχόν εναπομείναντα ίχνη πυρίτιδας, τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση και την αποτελεσματικότητα του όπλου.
Πηγή: Archaeology News
Δεν υπάρχουν σχόλια