Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έφυγε από τη ζωή ο αρχαιολόγος Παύλος Χρυσοστόμου

Χθες το μεσημέρι έφυγε από κοντά μας ο αρχαιολόγος, επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων, Παύλος Χρυσοστόμου.  Ο Παύλος Χρυσοστόμου γεννήθηκε το 1954...

Έφυγε από τη ζωή ο αρχαιολόγος Παύλος Χρυσοστόμου

Χθες το μεσημέρι έφυγε από κοντά μας ο αρχαιολόγος, επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων, Παύλος Χρυσοστόμου. 

Ο Παύλος Χρυσοστόμου γεννήθηκε το 1954 στην Πενταλιά Πάφου της Κύπρου. Το 1972 αποφοίτησε από το Γυμνάσιο της Πάφου. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του συμμετείχε στις πολεμικές συγκρούσεις της τούρκικης εισβολής του 1974. Το 1977 πήρε το πτυχίο του από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ και ξεκίνησε να εργάζεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Βόλου, ειδικότερα στις αρχαιολογικές ανασκαφές της περιοχής των Φερρών.

Το 1979 μετά από εξετάσεις εισήλθε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και ολοκλήρωσε τη δοκιμαστική του θητεία, διάρκειας έξι μηνών στα Δωδεκάνησα, μέχρι τον διορισμό του ως επιμελητής αρχαιοτήτων  στην ΙΒ’ ΕΠΚΑ στα Ιωάννινα. Από το 1980-1983 πραγματοποίησε αρχαιολογικές έρευνες στην πόλη της Άρτας και στην αρχαία Νικόπολη.

Το 1983 μετατέθηκε στην ΙΖ’ ΕΠΚΑ, της οποίας υπήρξε προϊστάμενος το 1994-1995, και από τότε αφιερώθηκε στην έρευνα της Πέλλας και της περιοχής της.

Το 1999 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ με τη διατριβή του «Η Θεσσαλική Θεά Εννοδία».

Από το 2011 μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2012 υπήρξε Διευθυντής της ΚΘ’ ΕΠΚΑ στη Φλώρινα.

Ο Παύλος Χρυσοστόμου υπήρξε ακάματος ερευνητής της αρχαιότητας. Ασχολήθηκε με ποικιλία θεμάτων, τοπογραφία, αρχιτεκτονική, επιγραφική, θρησκεία κλπ.  και δημοσίευσε  πολλά άρθρα και βιβλία. 

Υπηρετώντας στη  ΙΖ’ ΕΠΚΑ για πολλά χρόνια,το μεγαλύτερο μέρος του έργου του σχετίζεται με την Πέλλα και την περιοχή της. Πολύ σημαντική υπήρξε η έρευνα του στους Μακεδονικούς τάφους και το ανάκτορο, καθώς και η  ανασκαφή του σημαντικότατου νεκροταφείου στο Αρχοντικό Πέλλας, που έφερε σε πέρας μαζί με την αγαπημένη του σύζυγο, Αναστασία Χρυσοστόμου.

Μετά την αφυπηρέτησή του συνέχισε την ενασχόληση με την αρχαιολογία και συνεργάστηκε στενά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας, ιδιαίτερα στο έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του ανακτόρου της αρχαίας πρωτεύουσας. 

Το 2019 το τελευταίο του πόνημα,«Οι Μακεδονικοί Τάφοι του Αρχοντικού και της Πέλλας ΙΙ», βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. 

Ο Παύλος αφήνει ένα κενό στην  αρχαιολογική οικογένεια. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην αγαπητή μας συναδέλφισσα, Αναστασία Χρυσοστόμου και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του.


Καλό του  ταξίδι.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την, Τρίτη, 11-6-2024, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών και ώρα 7.30 μ.μ. Θερμή παράκληση, αντί στεφάνων τα χρήματα να κατατεθούν για το Γεύμα Αγάπης του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών.


Πηγή: Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια