Η ασημένια ράβδος ανακαλύφθηκε σε ένα χωράφι τον Ιούλιο του 2022. [Credit: Manx National Heritage ] Οι ράβδοι αργύρου χρησιμοποιούνταν κατά ...
Η ασημένια ράβδος ανακαλύφθηκε σε ένα χωράφι τον Ιούλιο του 2022. [Credit: Manx National Heritage] |
Οι ράβδοι αργύρου χρησιμοποιούνταν κατά την εποχή των Βίκινγκς ως αντάλλαγμα για αγαθά και υπηρεσίες.
O John Smart χρησιμοποιώντας έναν ανιχνευτή μετάλλων ανακάλυψε μία ασημένια ράβδο της εποχής των Βίκινγκς στη Νήσο Man.
Ο John Smart ανακάλυψε το 1.000 ετών, σε μέγεθος δακτύλου, κομμάτι μετάλλου, ενώ εξερευνούσε το νησί, το οποίο βρίσκεται στη Θάλασσα της Ιρλανδίας μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Αγγλίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Κληρονομιάς του Manx.
Ο Smart, ο οποίος χρησιμοποιεί ανιχνευτή μετάλλων για περισσότερα από 40 χρόνια, δήλωσε ότι δεν κουράζεται ποτέ από τη συγκίνηση της αναζήτησης θαμμένου θησαυρού στο νησί.
Ο John Smart με την ράβδο 1.000 ετών που ανακάλυψε στη Νήσο Μan. [Credit: Manx National Heritage] |
«Είναι η σκέψη ότι θα βρεις κάτι ενδιαφέρον... ανιχνεύεις πάνω από μια γη χωρίς τίποτα, είναι αθόρυβο, και ξαφνικά ακούγεται ένα μικρό μπιπ», δήλωσε ο Smart στο Manx Radio της Νήσου Man.
Σύμφωνα με την νομοθεσία περί θησαυρών του νησιού του 2017, ο Smart παρέδωσε το εύρημα στην Εθνική Κληρονομιά του Manx, η οποία το παρέδωσε στην αρμόδια υπηρεσία του νησιού.
Οι αρχές κήρυξαν το κομμάτι μετάλλου, το οποίο ζυγίζει περίπου 0,4 ουγγιές (11 γραμμάρια), «θησαυρό». Ο προσδιορισμός αυτός βασίστηκε σε ανάλυση αργύρου με τη χρήση φθορισμού ακτίνων Χ, που αποκαλύπτει χημικές υπογραφές, και ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης, το οποίο δίνει επίσης πληροφορίες για τη χημική σύνθεση. Η ανάλυση διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και το Manx National Heritage.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ράβδος περιείχε 88% ασήμι. (Κάθε τεχνούργημα που περιέχει τουλάχιστον 10% πολύτιμο μέταλλο και δεν έχει ανιχνεύσιμο ιδιοκτήτη θεωρείται θησαυρός, σύμφωνα με τον νόμο).
Οι ράβδοι ήταν κοινό νόμισμα για τους Βίκινγκς και χρησίμευαν ως υποκατάστατο των ασημένιων νομισμάτων για την πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών.
Ο John Smart βρήκε την ράβδο με την χρήση ανιχνευτή μετάλλων και την πήγε στην Allison Fox στο MNH. [Credit: Manx National Heritage] |
«Ράβδοι όπως αυτή χρησιμοποιούνταν στον κόσμο των Βίκινγκς για το εμπόριο», ανέφερε στην ανακοίνωση η Allison Fox, επιμελήτρια αρχαιολογίας της Εθνικής Κληρονομιάς του Manx. «Οι ράβδοι ζυγίζονταν και ελέγχονταν για να βεβαιωθούν για την περιεκτικότητά τους σε ασήμι και χρησιμοποιούνταν εν μέρει ή στο σύνολό τους για να αγοράσουν ό,τι χρειαζόταν ένας Βίκινγκ. Ήταν ένα διασυνοριακό νόμισμα».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται στη Νήσο Man ασήμι από την εποχή των Βίκινγκς (793-1066 μ.Χ.). Το 2021, ένας ερασιτέχνης κυνηγός θησαυρών έφερε στο φως έναν θησαυρό «κουμπαρά» που περιείχε πολυάριθμα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων 87 νομίσματα και 13 τεμάχια κομμένων ασημένιων δαχτυλιδιών, τα οποία χρησίμευαν ως «hack silver», ή νόμισμα που μπορούσε να σπάσει σε διάφορα μεγέθη.
«Αυτή η ράβδος μπορεί να είναι μόνο ένα μικρό τεχνούργημα, αλλά αν το βάλουμε σε ένα πλαίσιο, βοηθά να καταδείξουμε πώς η Νήσος Man ήταν μέρος του διεθνούς εμπορικού δικτύου των Βίκινγκς πριν από 1.000 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσε η οικονομία των Βίκινγκς και πού στο νησί γινόταν το εμπόριο», δήλωσε η Fox στο Manx Radio. «Συχνά το συγκρίνω με μια πιστωτική κάρτα. Επειδή η αξία της έγκειται στην περιεκτικότητά της σε ασήμι ... θα μπορούσαν να την ξοδέψουν οπουδήποτε στον κόσμο των Βίκινγκς».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ράβδος εκτίθεται τώρα στην Αίθουσα των Βίκινγκς και του Μεσαίωνα στο Μουσείο του Manx.
Πηγή: Live Science, BBC
Δεν υπάρχουν σχόλια