Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 112 γυάλινα αγγεία στα ανοικτά των ακτών της Βουλγαρίας

[Credit: RHM Burgas] Τον Ιούνιο του 2024, μια εκτεταμένη υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στον κόλπο Chengene Skele, κοντά στο Μπουργκάς της Βο...

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 112 γυάλινα αγγεία στα ανοικτά των ακτών της Βουλγαρίας
[Credit: RHM Burgas]

Τον Ιούνιο του 2024, μια εκτεταμένη υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στον κόλπο Chengene Skele, κοντά στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας, αποκάλυψε 112 γυάλινα αντικείμενα, τα οποία προστέθηκαν στη σημαντική συλλογή των 310 γυάλινων αγγείων που ανακαλύφθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Επικεφαλής της ανακάλυψης αυτής ήταν ο καθηγητής Ivan Hristov από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Τα γυάλινα αντικείμενα, που χρονολογούνται στα τέλη του 16ου ή στις αρχές του 17ου αιώνα, πιστεύεται ότι προέρχονται από ένα εργαστήριο στο νησί Μουράνο της Βενετίας. «Μέχρι τώρα, είχε προταθεί η υπόθεση ότι τα αγγεία πιθανότατα κατασκευάστηκαν σε εργαστήριο στο νησί Μουράνο της Βενετίας, στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα ή στις αρχές του 17ου αιώνα. Εδώ μένει να προσδιοριστεί το ζήτημα της ακριβούς χρονολόγησης των γυάλινων αντικειμένων και του πιθανού ναυαγίου», δήλωσε σε ανακοίνωσή του το Περιφερειακό Ιστορικό Μουσείο Μπουργκάς (RHM Burgas).


Ένας ενάλιος αρχαιολόγος κρατά μερικά από τα γυάλινα αγγεία που βρέθηκαν στις ακτές της Βουλγαρίας. [Credit: RHM Burgas]
Ένας ενάλιος αρχαιολόγος κρατά μερικά από τα γυάλινα αγγεία που βρέθηκαν στις ακτές της Βουλγαρίας. [Credit: RHM Burgas]

Τα γυάλινα σκεύη είναι πιθανότατα μέρος διαρροής φορτίου από πλοίο που αντιμετώπισε ταραγμένη θάλασσα, γεγονός που αποδεικνύεται από την ανακάλυψη αρκετών σιδερένιων αλυσίδων άγκυρας και κεραμικών αγγείων με μεγάλη θραύση στην περιοχή. Παρόλα αυτά, η ακριβής θέση του ναυαγίου παραμένει ανεξιχνίαστη. Η τρέχουσα έρευνα έχει ως στόχο να ρίξει φως στο ελάχιστα ερευνημένο θέμα της κατανάλωσης, του εμπορίου και της παραγωγής γυαλιού στα Βαλκάνια κατά την ύστερη οθωμανική περίοδο. Όπως σημείωσε το RHM Burgas, «η πιθανότητα το ναυάγιο του πλοίου που μετέφερε γυάλινα σκεύη να βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου ανακαλύφθηκαν τα θραύσματα γυαλιού είναι πολύ υψηλή».


Δύο άθικτα γυάλινα αγγεία που βρέθηκαν στο χώρο.  [Credit: RHM Burgas]
Δύο άθικτα γυάλινα αγγεία που βρέθηκαν στο χώρο. [Credit: RHM Burgas]

Ο μεγάλος αριθμός των γυάλινων αγγείων που ανακαλύφθηκαν δείχνει ότι αποτελούσαν μέρος φορτίου. [Credit: RHM Burgas]
Ο μεγάλος αριθμός των γυάλινων αγγείων που ανακαλύφθηκαν δείχνει ότι αποτελούσαν μέρος φορτίου. [Credit: RHM Burgas]

Η αρχαιολογική ομάδα εξερεύνησε επίσης άλλες σημαντικές περιοχές εντός του κόλπου, αποκαλύπτοντας μια ποικιλία αντικειμένων από διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Σε μια περιοχή, που βρίσκεται σε βάθος 2 έως 2,5 μέτρων, βρέθηκαν δεκάδες ολόκληρα και θραυσμένα γυάλινα αγγεία, ενισχύοντας την υπόθεση του ναυαγίου. Μια άλλη ζώνη, δυτικά της περιοχής των γυάλινων αγγείων, περιείχε θραύσματα ελληνιστικής κεραμικής, μια μικρή μολύβδινη ράβδο της ρωμαϊκής εποχής και ένα λίθινο βάρος ψαρέματος.

Το νοτιοανατολικό άκρο του κόλπου, κοντά στην ιστορική προβλήτα Chengene, ήταν μια άλλη περιοχή ενδιαφέροντος. Η περιοχή αυτή, που αναφέρεται σε ευρωπαϊκά διπλωματικά αρχεία του 18ου και 19ου αιώνα, αποκάλυψε μια συγκέντρωση θραυσμάτων αμφορέων της ύστερης αρχαιότητας και του μεσαίωνα, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων αμφορέων τύπου ΙΙΙ του Gunsenin του 12ου-13ου αιώνα.


Τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα γυάλινα αντικείμενα θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μπουργκάς. [Credit: RHM Burgas]
Τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα γυάλινα αντικείμενα θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μπουργκάς. [Credit: RHM Burgas]

Επιπλέον, η περιοχή που είναι γνωστή ως το λιμάνι του μοναστηριού κοντά στο νησί της Αγίας Αναστασίας προσέθεσε ένα ακόμη στρώμα στην ιστορική αφήγηση. Οι υποβρύχιες έρευνες εδώ αποκάλυψαν θραύσματα κεραμικών αγγείων του 18ου-19ου αιώνα, τμήματα αμφορέων της ύστερης αρχαιότητας και ένα σιδερένιο κέρας από άγκυρα, που ευθυγραμμίζονται με ιστορικές αναφορές για σημαντικές ναυτιλιακές δραστηριότητες.

Τα ευρήματα από αυτές τις περιοχές είναι σημαντικά για την κατανόηση της δυναμικής του εμπορίου και των τεχνικών παραγωγής υαλικών στα Βαλκάνια κατά την ύστερη οθωμανική περίοδο. Μετά τις εργασίες συντήρησης, τα νεοανακαλυφθέντα γυάλινα αντικείμενα θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μπουργκάς.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια